Lyckad digital omställning ger plats för fler
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: Denny Lorentzen
 
Ja vi kan, vi vill, vi törs!
 
Tänk vad vi kan tillsammans om vi bara vill! Det är inte utan att vi är lite stolta hur vi på några månader lyckats ställa om och anpassa en del av våra redan uppskattade och välbesökta arrangemang till den digitala arena vi måste använda oss av i dessa tider. Hör bara:
  • Några arrangemang som inte ens hann påbörjas under våren var redan fullbokade men nu kan vi sända dem digitalt och kan då också välkomna fler deltagare.
     
  • Alltid drömt om att studera? Nu har du chansen! Jovisst finns det mycket gratis som vi konkurrerar med på nätet. Men vi kan garantera kvaliteten och bildningen, se till exempel vårt breda utbud av universitetskurser.
     
  • Exempel på populära universitetskurser är Från Wasa till EUFilosofins historia och Musik i Norden
     
  • Vi har studiecirkellärare med erfarenhet av distansundervisning. Hoppa på en språkkurs i höst och prova distans. 
     
  • Vi har under det gågna halvåret provat oss fram och lärt oss både teknik och pedagogik för distansundervisning som ställer helt andra krav än katederundervisning. Korta pass och bra tempo är viktigt framför datorn, därför är distansföreläsningarna i regel kortare än de brukar vara.
     
  • Vi har redan ett trettiotal studiecirklar på distans och kan skapa fler under hösten om intresse finns, mejla kansliet@senioruniversitetet.se
Välkommen att anmäla dej!
 
Älskade och hatade svenska landmärken
 
Vad gör en byggnad folkkär? Varför väcker betongarkitektur sådan avsky? Hur blev träbyggen för evigt en hjärtekrossare? Med byggnadshistoriska perspektiv och populistiska trender som utgångspunkt, tar Staffan Bengtsson oss med på en svindlande personlig utflykt till såväl historiska som dagsaktuella miljöer.

 
Birger Sjöbergs liv och föreställning:
Ett småstadsdrama med verkligheten som fond
 
Birger Sjöberg är en av de största och mest särpräglade inom svensk litteratur och viskonst. På ett till synes oförklarligt sätt gick han från Fridavisornas underfundiga småstadsidyll till det omstörtande sönderbrutna språket i Kriser och kransar. I den här föreläsningsserien pågår ”dramat” på flera plan – i diktens småstad, i Birger Sjöbergs liv och i den stora världen.
 
Älskar du Beethoven?
 
Den fullsatta vårserien blev inställd. Vår populäre folkbildare Måns Tengnér har gjort en jätteinsats med att spela in åtta underhållande föreläsningar som är späckade med musik och bilder från Beethovens liv och tid, för 250 år sedan. Fler får plats på den här distansserien.

 
What Makes a Great Novel?
The Example of 19th Century Britain
 
Vad är det som gör att du aldrig glömmer den förtätade stämning som råder på flodfärden mot Mörkrets hjärta? Eller Heathcliffs förtvivlan på de karga hedarna i Svindlande höjder? Varför är vissa romaner storartade? Catherine Dahlström vet.och kan levandegöra de klassiska engelska 1800-talsromanerna. Föreläsningarna ges på distans och det finns plats för fler deltagare. Föreläsningarna ges på engelska men efterföljande diskussion kan ske på svenska.
Bi Puranen en av digitala tisdagsföreläsare
 
Vad är svenskt? Under pandemin har vi diskuterat om det är särskilt svenskt att lita på myndigheter och följa rekommendationer utan böter och batonger. Ja, är Sverige unikt? Bi Puranen berättar om vad World Values Survey säger om oss i vår serie tisdagsföreläsningar, som är vårt allmänbildande smörgåsbord där du också får veta mer om robotar i sjukvården, förhistoriska klimatförändringar, varför mest européer får Nobelpris i litteratur och mycket annat. Serien ges i höst på distans, du vet varför.

Tisdagsföreläsningarna ges digitalt i form av förinspelade föreläsningar som du får en länk till, i de flesta fall även ett interaktivt Zoom-videomöte, för att ge tillfälle till frågor och diskussion. I något fall som ett webbinarium med liten publik (40). Föreläsningarna släpps sju dagar innan föreläsningsdatumet och Zoom-samtalet enligt datum angivet på hemsidan.
Nya telefontider
 
För att våra volontärer som är riskgrupp ska slippa resa i rusningstrafik ändrar vi våra öppettider för telefon till 10.30 – 13.30. Epostadressen är den vanliga kansliet@senioruniversitetet.se
 
Swish nytt betalsätt i höst
 
Nu är det möjligt att välja Swish som betalningssätt som alternativ till kortbetalning eller faktura.