Svenska kyrkan i utlandet - rikskollekt, nyheter och material till församlingen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
September 2020

Kära vänner,
 
härligt att ”se” många av er på utlandskyrkans dag den 29/8. Det var första gången vi genomförde en konferens på nätet och vi är mycket nöjda med uppslutningen och att tekniken fungerade!

2020 har minst sagt varit ett annorlunda år för Sverige, världen och våra utlandsförsamlingar. Kreativiteten har varit stor för att fortsatt kunna utföra sitt uppdrag som kyrka, trots pandemin - till exempel att upprätta telefonkedjor, dela ut matpaket, hjälpa till med medicininköp, anordna digitala gudstjänster, ringa utsatta och ensamma. I krisen växer nya arbetssätt!

Våra utlandsförsamlingar behöver fortsatt din förbön och ditt stöd. Insamlingsperioden för Svenska kyrkan i utlandet inleds med Mikaelidagen och pågår till allhelgonahelgen. Här hittar du tips på vad du kan göra för att berätta om utlandskyrkans verksamhet.

Delta gärna i den utmaning som jag adresserade på utlandskyrkans dag! Den går ut på att du beställer visitkort från webbshopen. Ta sedan en promenad, cykla, åk buss eller bil till din närmaste kyrka - eller en kyrka som ligger lite längre bort. Dela ut visitkort till dem du möter på vägen och passa på att berätta något om utlandskyrkan. Lägg visitkort i din kyrka. Dela gärna en bild på dig i sociala medier när du lämnar visitkorten i kyrkan med hashtag #prataomutlandskyrkan!

Jag har slagits av den tystnad som nästan alltid infinner sig i en kris. I tystnaden finns rum för att ”hämta andan”, att reflektera och så småningom bli kreativ och hitta nya lösningar. Det sammanfattas fint i psalm 509:2-3:

Låt varmt och stilla ljus i kvällen brinna. Som du i mörkret tände världens ljus, så för du här din mänsklighet tillsammans och är på vägen moln och eld och Gud.

När nu till stillhet allt omkring oss sjunker du låter nya klanger växa fram. Vi hör den sång som alla världar sjunger, i hopp och tillit ropar de ditt namn,
 
Önskar dig en välsignad höst!
 
Hälsningar Johanna
Rikskollekt till utlandskyrkan 4 oktober
 
Den 4 oktober, på Den helige Mikaels dag, startar utlandskyrkans insamlingsperiod med insamling till Svenska kyrkan i utlandets diakoni. Här kan du ladda ner kollektvädjan.

Ladda ner kollektvädjan 4 okt 2020 (pdf)
En kyrka med låga trösklar
 
 
Björn Kling är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Grekland. Han berättar om ett församlingsliv med stort socialt engagemang och stöd till utsatta barn, ungdomar och flyktingar.
Efter en period av utegångsförbud firar man gudstjänst igen.
– Vi har en otroligt god församlingsgemenskap, en närhet till varann, en enkelhet. Vi har låga trösklar.

Församlingens ekonomi har påverkats av coronapandemin. Vigslar, basarer och caféverksamhet har ställts in, något som annars är sätt att få in pengar.
– De flesta av våra medlemmar har inget att donera. Vi behöver till löner för de lokalanställda och för material till barnverksamheten.

Läs hela intervjun med Björn
 
Nya anteckningsblock
 
Nu finns nya anteckningsblock i A5-format framtagna, att exempelvis använda i församlingens verksamhet. Blocken kostar 20 kronor styck.

Beställ anteckningsblock
Ladda ner en affisch och sätt upp i församlingens lokaler
 
Du kan ladda ner affischer för att lyfta utlandskyrkans viktiga verksamhet på intranätet. Några nya affischer har tagits fram, som lyfter behovet av gåvor med anledning av corona-pandemin. Där finns också annat material som församlingens kommunikatör kan använda.

Ladda ner affischer och annat material
Nya visitkort
 
Nu finns det flera nya visitkort, som församlingen kan använda för att dela ut, bland annat med kod att läsa av, för att ge direkt i Swish-appen.

Beställ de nya visitkorten 
Så här ser visitkortens framsida ut. Du beställer dem kostnadsfritt i vår webbshop.
 
Se föreläsningar från utlandskyrkans dag
 
Utlandskyrkans dag hölls den 29 augusti. Flera intressanta talare medverkade, bland annat Sven-Erik Brodd och Fredrik Santell. Du kan se flera av föreläsningarna i efterhand.

Här kan du se föreläsningarna
 
Avdrag på skatten för gåvor till utlandskyrkan!
 
Förra året återinfördes skattereduktionen på gåvor till ideella organisationer. Det innebär att du kan få tillbaka på gåvor som du gett till utlandskyrkans sociala arbete (gäller endast gåvor till sociala arbetet).

Läs mer om vad som gäller för skattereduktion för gåvor till utlandskyrkan
 
Kan vi bli 1000 följare på instagram? 
 
Svenska kyrkan i utlandet finns på Instagram. Kontot heter @utlandskyrkan. Tipsa gärna dina vänner så kanske vi blir 1000 följare innan året är slut! (Vi närmar oss 800 nu!)

Utlandskyrkan på Instagram