Förslag till ny hantering av returpapper
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Skatt på engångsprodukter
ska minska nedskräpningen
 
Muggar och livsmedelsbehållare som helt eller delvis består av plast bör beskattas med 5 kronor respektive 7 kronor, föreslår en statlig utredning.

Skatten ska minska nedskräpningen, förebygga avfall samt minska utsläpp i produktions- och avfallsledet, menar den särskilde utredaren Anders Bengtsson.

– Avfall Sverige välkomnar skatten på engångsprodukter. Men det gäller att plastmuggar och plastbehållare inte ersätts av engångslösningar i andra material. Vi vill se mer innovativa pantsystem och resurseffektiva flergångsprodukter. Om regeringen verkligen vill åstadkomma en beteendeförändring bör skatteintäkterna användas för att utveckla sådana lösningar. Göteborgs engångsfria kulturkalas är ett gott exempel på hur man kan jobba, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark.
 
Plaståtervinning avgör EU:s medlemsavgift 
 
Som en del i EU-kommissionens ekonomiska överenskommelse i somras ska medlemmarna betala drygt 8 000 kronor per ton på icke återvunna plastförpackningar. Redan den 1 januari 2021 ska den nya avgiften börja tas ut, som en del i medlemsavgiften.

Läs mer
Så påverar EU-taxonomin
 
Tydligare regler för vad som räknas som hållbara investeringar ska leda pengar från privata finansiärer rätt. Att energiåtervinning inte finns med på denna ”gyllene lista” kan komma att försvåra utbyggnad av sådan behandling i Europa.

Läs mer
Frågor och svar om nya avfallsreglerna
 
Både lagstiftningen i miljöbalken och avfallsförordningen har ändrats, vilket bland annat påverkar kommunens avfallsansvar. Nu har vi samlat vanliga frågor och svar om de nya avfallsreglerna som trädde i kraft 1 augusti. Endast för medlemmar.
 
Remisskonferens om returpappret
 
Sveriges Kommuner och Regioner och Avfall Sverige bjuder in till en digital remisskonferens om förslaget till kommunalt ansvar för insamling och materialåtervinning av returpapper. Endast för medlemmar.

När: 26 augusti 2020 kl. 10.00 – 12.00.

Logga in och läs mer
Prata osynligt avfall
 
Fram till den 21 december kör Avfall Sverige kampanjen Osynligt avfall, som riktas mot ungdomspolitiker och miljöintresserade. Det finns en kampanjsajt att länka till (osynligtavfall.se), men också material för medlemmar att använda i form av filmer, infografik, en spridningsplan samt copy för inlägg på sociala medier. 
Debattfylld sommar
 
Avfall Sverige har varit aktiv på debattsidorna i sommar, ofta i samarbete med andra aktörer och ofta på temat insamlingsreglerna, där behovet av ett helhetsgrepp på avfallsområdet efterfrågas.
• DN debatt: ”Ny myndighet behövs för att klara cirkulär ekonomi” Läs artikeln
• Skaraborgs Allehanda m fl tidningar: ”Dags att återvinna regeringens förslag” Läs artikeln
• SvD debatt: ”Regeringen måste backa om återvinning” Läs artikeln
Konferens: Yrkesprofiler och validering
 
Sobona bjuder in till ett digitalt möte för att presentera sitt arbete för att skapa en enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrad väg in i arbete, anpassat för återvinning, avfall och VA.

När: 27 augusti kl 10–12

Läs mer och anmäl dig
Nya medlemmar
 
Vi hälsar välkomna till
• MD Miljökonsult AB, Nyköping: deponier, återvinningscentraler m m  Läs mer
• Smart Recycling Norden AB: återvinning, hållbarhet, digitaliering m m  Läs mer
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till och med den 31 oktober. Det betyder att våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
Webbinarium
Hållbar plastanvändning i kommunen
 
När: 23 september kl 10–15.15
Var: Online

Webbinariet är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Avfall Sverige och Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet och en aktivitet inom ramen för Naturvårdsverkets arbete med nationell plastsamordning. Dagen bjuder på inspiration, kunskap och erfarenheter från genomförda projekt, överblick över vad som är på gång, såväl som möjligheter att utbyta kunskap och diskutera behov av kunskap och annan utveckling med andra deltagare.

Sista anmälningsdag 21 september.

Läs mer och anmäl dig
Temadag
Förbereda, genomföra och tolka plockanalyser
 
När: 24 september kl 13–16
Var: Online

Genom Avfall Sveriges uppdaterade manual för plockanalyser av hushållens mat- och restavfall får du bättre säkerhet vid framtagande, användning och tolkning av plockanalysdata. Nu är det också möjligt att importera data från protokollet till Avfall Web.
Webbinariet vänder sig till dig som beställer, förbereder och genomför plockanalyser samt tolkar och rapporterar in resultatet i Avfall Web. Oavsett om kommunen upphandlar utförare av själva sorteringen eller genomför hela plockanalysen på egen hand kan ni ha stor behållning av webbinariet.

Läs mer och anmäl dig
Avfallslagstiftning – det kommunala ansvaret
 
När: 29–30 september.
Var: Online

Kursen är en fördjupningskurs i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter. Vi går igenom författningsregler, förarbeten, relevant rättspraxis samt vägledning i form av guider från Avfall Sverige.
Kursen vänder sig till dig som arbetar som avfallsansvarig, avfallshandläggare eller motsvarande inom kommun, kommunalt bolag eller kommunalförbund, samt förtroendevalda.

Läs mer och anmäl dig 
Höstmötet 2020:
 
Effektiv avfallsinsamling
 
När: 11–12 november
Var Online

Inom kort presenteras programmet för höstmötet, men kryssa kalendern redan nu för att kunna delta i vår digitala konferens om navet i den cirkulära ekonomin: avfallsinsamling.
Lättare hitta rätt kurs på avfallsverige.se
 
Nu presenteras Avfall Sveriges kurser mer överskådligt på vår hemsida. Du får också en status på när antalet lediga platser börjar ta slut. Det gör det lättare att få koll på utbudet och hitta kursen för just dig.

Titta själv 
Statistik i fickformat
 
Nu finns de viktigaste fakta och aktuell statistik om det svenska hushållsavfallet samlat i en liten skrift från Avfall Sverige. Korta texter och informativ grafik ger en snabb överblick över nuläget, men visar också hur utvecklingen sett ut. Medlemmar kan ladda ner den eller beställa gratis tryckt version.

Logga in och ladda ner
Beställ tryckt version
Nya rapporter från Avfall Sverige
 
Säker PFAS-behandling, rätt mottagning av förorenade jordar och bli minimeringsmästare
 

2020:18 Analysis of PFAS in slag and condensate from municipal waste incineration
I den här studien har en analysmetod utvecklats för att mäta halter av 11 miljöfarliga PFAS-ämnen i aska och kondensat. De visar väldigt låga halter av svårnedbrytbara högfluorerade organiska föreningar i slagg och rökgaskondensat från energiåtervinning av avfall. Det ser alltså ut att vara en säker behandling av PFAS-haltigt avfall.

Läs mer

2020:19 Strategi för mottagning av förorenade (jord)massor på avfallsanläggningar
Rapporten möjliggör en enhetlig och kvalitetssäkrad hantering oavsett vart massorna skickas. Den inkluderar checklistor och handledning som kommer att gagna alla som jobbar med mottagning av massor. Målet är att säkerställa att rätt massor hamnar på rätt plats.

Läs mer

2020:21 Vägledning Minimeringsmästarna – Så här arrangerar du en minimeringsmästartävling!
Minimeringsmästarna är en metod för kommuner, kommunalförbund, bostadsbolag och regioner att arbeta med avfallsförebyggande i hushåll. Nu utmanar Göteborg alla Sveriges kommuner att gå med i Minimeringsmästarna. Under 2021 gäller det att halvera avfallet hos hushållen.

Läs mer