Välkommen som ny student på KI
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Karolinska Institutet
 

Stort grattis till din utbildningsplats! Vi är så glada att du ska börja studera på KI i höst. I det här nyhetsbrevet hittar du nyttig information inför terminsstarten.
 
Boka in den 4 september 13:30 - ca 14:30. Denna livesändning ger dig en snabb inblick i studentlivet på KI. Länk till livesändningen kommer senare. Här hittar du mer information och program. 

Svårt att hitta på campus? Frågor om KI-kortet eller andra funderingar? Besök våra temporära Info-punkter på campus! Här finns information om var du hittar Info-punkterna och öppettider.
 
KI-ryggsäck 
 

Som ny student på ett av KI:s nybörjarprogram får du KI:s populära ryggsäck. Information om hur och var du kan hämta din ryggsäck kommer att skickas till din studentmail.
 
 

Ny student på Karolinska Institutet? Ta chansen och delta i vår fototävling #helloKI. Dela med dig av dina intryck som student på KI och få möjligheten att bli publicerad på KI’s Instagram och chans att vinna en goodiebag!
 

MF är kåren för alla studenter som studerar på KI (förutom tandläkare och tandhygienister). Här kan du läsa mer om vad MF har att erbjuda dig som är ny student på KI (pdf).

OF är kåren för dig som läser till tandläkare eller tandhygienist. Här hittar du mer information om vad OF har att erbjuda dig som är ny student på KI.
 
Information med anledning av corona
 

Den 29 maj meddelade regeringen att från och med den 15 juni får högre läroanstalter återgå till campusbaserad undervisning förutsatt att all verksamhet på campus följer de officiella rekommendationer som har utfärdats av Folkhälsomyndigheten för att begränsa smittspridningen av viruset. I praktiken innebär detta att huvuddelen av den teoretiska utbildningen kommer att fortsätta att hållas på distans för att möjliggöra campusbaserad undervisning för prioriterade grupper och aktiviteter.

KI:s rekommendationer följer Folkhälsomyndigheten. På två punkter kompletterar våra rekommendationer de som har utfärdats av Folkhälsomyndigheten, vilket återspeglar de specifika utmaningar ett internationellt inriktat medicinskt universitet ställs inför:
  • Munskydd vid vissa utbildningssituationer där distans inte är möjligt att hålla, till exempel i klinisk praktisk utbildning, laboratorier och dissektioner.
  • Rekommendationen att stanna hemma vid sjukdomssymptom gäller även när hushållsmedlemmar har symptom på covid-19 och/eller vid misstänkt eller bekräftad covid-19.
5 tips för att hålla fysisk distansering:
 
  • Ta med matlådor med kall mat så undviker du trängsel vid mikrovågsugnarna
  • Ät utomhus när vädret tillåter
  • Undvik kollektivtrafik till och från campus om det är möjligt
  • Undvik att ta i hand när du hälsar på andra personer
Övergripande information till medarbetare och studenter om covid-19

Information till studenter om undervisning med anledning av covid-19
 
Välkommen som student vid
Karolinska Institutet
 

Du tillhör dem som kommit in på en av Karolinska Institutets utbildningar till hösten. I år har vi haft fler sökande än vanligt, vilket gjort att inträdeskraven är högre än på länge. Det är alltså en extra stor bedrift att bli antagen till en utbildning på KI just nu.
Som alla känner till så är situationen speciell för landets högskolor och universitet. Den pågående pandemin gör att vi tvingats planera om och justera verksamheten. Den campusförlagda undervisningen ersattes i stort sett helt av distansundervisning från mitten av mars i våras, men som det ser ut nu kommer vi att kunna öppna campus för undervisning igen i och med höstens terminsstart.

Allt blir dock inte som vanligt. Vi följer självklart myndigheternas rekommendationer för att förhindra smittspridning. Vi är mycket måna om våra studenters säkerhet och har infört en mängd åtgärder för att garantera detta. Det handlar om allt från fysisk distans och begränsat antal personer i lärosalarna till nya rutiner vid lunchköer och utökad städning i allmänna utrymmen.

Mycket av det här bygger på att du tar ett stort eget ansvar. Följ de uppmaningar som finns på skyltar på campus och i lokaler, på digitala skärmar och på KI:s webbplats. Håll avstånd, tvätta händerna ofta, undvik större samlingar och uppträd på ett sätt som minimerar risken för att sårbara grupper utsätts för smittan. Tänk särskilt på att du och dina nya studentkollegor kommer från många olika delar av Sverige och världen. Det gör det ännu viktigare att uppträda disciplinerat och ansvarsfullt i inledningen av terminen, men även senare.
Hjälps vi åt att ta ansvar ökar möjligheten att vi kan bedriva campusförlagd undervisning enligt vår plan och vår förhoppning.

Sist, men inte minst: Många grattis till din utbildningsplats och varmt välkommen som student vid Karolinska Institutet!

Ole Petter Ottersen, rektor
 
En hälsning från biblioteket (KIB)
 

Nu när höstterminen drar igång kommer det vara lite annorlunda mot tidigare terminsstarter. För att minska risken för smittspridning kommer vi inte att kunna ta emot lika många besökare i våra lokaler som före covid-19-utbrottet. Vissa av våra tjänster, såsom individuell handledning i informationssökning och akademiskt skrivande, kommer bara att ges på distans.

Vi hoppas att du ändå ska känna att du är varmt välkommen till ditt universitetsbibliotek! Från mitten av augusti bemannas det fysiska biblioteksrummet återigen av personal, och vi kan äntligen ge våra studenter ett personligt bemötande, öga mot öga. Vi önskar såklart att vi hade kunnat bjuda in till en terminsstart med mingel och feststämning i biblioteket. I år blir det istället digitala biblioteksintroduktioner för dig som är ny programstudent. Men vi lovar att, trots omständigheterna, försöka göra vårt bästa för att stötta dig i dina studier, där och då du behöver det. Vare sig du är ny eller gammal KI-student. Vare sig vi ses i bibliotekets chatt, på Zoom, eller genom ett plexiglas.
 
 
Kontrollera dina kontaktuppgifter
 

Kontrollera att du har aktuella kontaktuppgifter i Ladok. På så sätt vet du säkert att du får all information från KI. Som student får du automatiskt en studentmail. Om du inte kollar din studentmail, se då till att ställa in din studentmail så att inkommande mail vidarebefordras till din privata mejl för att du inte ska missa någon information. Här hittar du en manual för hur du går tillväga