Nyhetsbrev S:t Matteus kyrka #3 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #3 2020
Kära församling!
 

Semester och sommarlov närmar sig för de allra flesta av oss mot sitt slut och snart är det terminsstart i Sankt Matteus kyrka. Som ni vet har vi ett mycket speciellt halvår bakom oss i hela världen, så också i kyrkan.

Coronapandemin är en fruktansvärd pandemi som gör väldigt många sjuka. Den lämnar död och lidande efter sig och många av oss är också drabbade på ett eller annat sätt, även om södra Sverige varit ganska förskonad såhär långt.

Och bortom den värsta delen av pandemin är vår kyrkliga verksamhet också påverkad av de sociala restriktioner som vi har i samhället, inte minst den så kallade ”50-personers-regeln”. Men vi drabbas också utifrån social distansering överhuvudtaget då vi hela tiden måste kunna möta krav på hygien, luftiga lokaler etc. Detta sammantaget gör att vi inte kan ha det församlingsliv fullt ut som vi vill, men vi tror trots allt att Gud kan verka genom allt detta kaos och vi gör det vi tror är rätt, i Jesu namn!
 
Foto: Shutterstock
Grillkvällarna blir av, men...
 
Ovanstående kommer göra att vissa av de verksamheter som vi vill genomföra i sommar och i höst inte blir av i samma utsträckning. Men vi glömmer inte, vi trycker bara på paus eller möjligen slowmotion.

Detta gör till exempel att våra kommande grillkvällar kommer att genomföras, men i mindre omfattning än vad vi tänkt. Det blir musik i kyrkan från klockan 18.00 tre torsdagar i augusti, därefter en grillad korv i bröd och en dricka i all enkelhet ute i kyrkparken.
Om det regnar för mycket så blir det bara musik och ingen förtäring. 50-regeln gäller som vanligt.

Här är de tre grillkvällarna:
Torsdag 13 augusti kl 18

Andas
– danskonsert för kyrkorum

Om andningen som en fundamental förutsättning för dansen, sången och livet. Danskonserten är uppbyggd kring folkliga koraler och visor i egna arrangemang av folksångduon Lisa & Johan och nykomponerad dans av Waileth & Bardon, med utgångspunkt i vår erfarenhet av dans som andlig praktik.

• Elin Waileth-Bardon & Emelie Bardon, dans
• Lisa & Johan, folksångduo
Torsdag 20 augusti kl 18

Svensk barock och låttradition på barockviolin och nyckelharpor

Vi är alla bekanta med orgeln i kyrkan, men vilken musik spelade kyrkomusikerna på sina fioler och nyckelharpor under 1700-talet?
En musikalisk upplevelse där gamla låtar får nytt liv i täta arrangemang och ett innerligt samspel.

• Ida Meidell Blylod & Johan Hedin
Torsdag 27 augusti kl 18

Nordisk sommarjazz
– melodier av Jan Johansson, Monica Zetterlund, Svend Asmussen, Georg Riedel

• Martin Berggren, piano
• Anders Frostin, fiol
• David Andersson, kontrabas
 
Vi firar gudstjänst, och...
 
Vår största sorg de senaste månaderna har dock varit att vi vid några tillfällen har fått avvisa församlingsbor och gudstjänstbesökare på söndagar när antalet deltagare har varit över femtio, detta skär verkligen i hjärtat.

För att motverka detta så kommer vi från och med första söndagen i september (6 september) att dubblera söndagens gudstjänst. I praktiken innebär detta att vi från och med den 6 september kommer att fira högmässa med barnkyrka både kl. 11.00 och kl. 13.30. Det kommer bli en så identisk gudstjänst som bara är möjligt (så man vinner alltså inte så mycket på att gå på båda, smile).

Vår förhoppning är att vi på detta sätt skall möjliggöra för alla som vill att kunna komma till gudstjänsten. Gudstjänstgrupperna kommer att tillfrågas om de kan tjänstgöra halva gruppen på vardera gudstjänsttid.

Högmässan kl. 11.00 kommer också fortsättningsvis att sändas via vår facebooksida. Vi kommer att testa detta under fyra söndagar i september. Faller det väl ut kommer det bli en fortsättning under hösten.
 
Söndagsskola för vuxna
 
Söndagsskola för vuxna börjar söndagen den 30 augusti kl. 13.00 och kommer sedan att vara den sista söndagen i varje månad. Höstens tema är ”Andens frukter” och den första gången kommer vi att prata om frukten ”ödmjukhet”.

Tiden på söndagarna kan komma att förändras under hösten, men den 30 augusti ses vi klockan 13.00! Välkommen!
 
Församlingsdag, allhelgonahelg och advent
 
Hur vi gör med församlingsdag, allhelgonahelg och advent vet vi ännu inte. Vi får helt enkelt ta beslut längs vägen. Vi är fortsatt väldigt tacksamma för goda idéer som ni i församlingen för fram. Det är så vi bygger kyrka tillsammans.
 
Foto: Shutterstock
Nu några saker som vi vill slå ett extra slag för just nu:
 
 
  • De tre kommande torsdagarna (13, 20 och 27 augusti) är det musikkvällar i Sankt Matteus kyrka. Det innebär att det kommer att komma musiker som vi normalt inte får chans att lyssna till som kommer att förgylla våra kvällar. Kvällarna börjar klockan 18.00 och följs alltså av enkel förtäring i kyrkparken. Den första torsdagen blir det både musik och dans! Se ovan.
     
  • Nu på söndag 16 augusti är det högmässa kl. 11.00. Denna söndag firar vi gudstjänst utan barnkyrka.
     
  • Från och med vecka 35 (måndag 24 augusti) kommer vi ha vanlig bönerytm i Sankt Matteus kyrka igen. Detta innebär daglig bön alternativt mässa i kyrkan kl. 9.00.
     
  • Om någon vill ha en agenda hemskickad för att lättare kunna följa gudstjänsten via vår Facebook så hör av er till Gunilla på expeditionen, 040-27 92 43, matteus.malmo@svenskakyrkan.se.

Nu önskar vi er en fortsatt riktigt god och välsignad sommar, så hoppas vi att vi snart ses!

//Arbetslaget i Sankt Matteus kyrka genom Gustav



Gustav Burman, arbetsledande präst
040-27 92 27
gustav.burman@svenskakyrkan.se