Förslag till ny hantering av returpapper
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Här är strategin för cirkulär ekonomi
 
I juli presenterade regeringen sin plan för en långsiktig och hållbar omställning av samhället. Det är Sveriges svar på EU-kommissionens handlingsplan för en cirkulär ekonomi. 

Kärnan i den svenska strategin är en vision: ”Ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material”.

Avfall Sverige välkomnar strategin, men anser samtidigt att andra styrmedel krävs för verklig förändring.
 
”Samordna insamlingen från hushållen”
 
Regeringen bör riva upp beslutet om att ta bort producentansvaret för returpapper. Istället efterfrågas en samlad lösning för insamlingen från hushållen för returpapper, matavfall och förpackningar. Det framför Avfall Sverige och Sveriges Kommuner och Regioner i en skrivelse till regeringen och i en debattartikel.

Läs mer
Förslag till ny hantering av returpapper
 
Den 1 juli kom den aviserade remissen om kommunalt ansvar för insamling och materialåtervinning av returpapper. Regeringen förslår att nuvarande system fortsätter till 1 januari 2022, för att då låta kommunerna ta över.

Läs mer
Frival ska utredas
 
Regeringen har tillsatt en utredning om hur verksamheter ska kunna välja vem som hämtar och behandlar deras kommunala avfall, ett så kallat frival. Efter kritik från flera instanser, däribland Avfall Sverige, meddelade regeringen i mars att de inte ämnade gå vidare med det förslag om frival som då förelåg. Nu ska frågan alltså utredas vidare.

Läs mer
Nationella avfallsplanen reviderad
 
Naturvårdsverket har reviderat Sveriges nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program utifrån nya krav i EU:s avfallspaket. Här anges bland annat nya etappmål och en samlad beskrivning av avfallsförebyggande åtgärder och avfallsuppgifter.

Läs mer
Nya avfallsförordningen i sammanfattning
 
Efter sommaren börjar flera nya avfallsregler att gälla. Avfall Sverige har sammanställt de viktigaste ändringarna. De innebär bland annat krav på separat insamling av visst bygg- och rivningsavfall och utökade krav på anteckning och rapportering.

Logga in och läs mer
Inspel till textilutredningen
 
Avfall Sverige har lämnat kommentarer till den pågående utredningen om ett producentansvar för textil. Bland annat efterlyser Avfall Sverige ett heltäckande producentansvar, som även omfattar textilavfall som inte är kommunalt avfall.

Läs mer
Ny medlem
 
Björkå Frihet: ideell förening med second hand-verksamhet  Läs mer
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till och med den 31 oktober. Det betyder alltså att de flesta av höstens möten i arbetsgrupper, verksamhetsgrupper, nätverk, med mera fortsatt ska hållas digitalt.

Även våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt. Kurser och temadagar som inte är möjliga att genomföra digitalt får vi tyvärr ställa in. Korta webbinarier planeras att hållas. Håll utkik på vår hemsida efter dessa, som nu också fått en ny och mer överskådlig utformning. 

Även om Höstmötet infaller först i mitten av november så har vi av praktiska skäl beslutat oss för att att arrangera det digitalt. Så kryssa den 11–12 novemberr ett möte via skärmen. Temat är Insamling.
Temadag om plockanalys
 
– bli bättre på att förbereda, genomföra och tolka plockanalyser
 
När: 24 september kl 13–16
Var: Online

Genom Avfall Sveriges uppdaterade manual för plockanalyser av hushållens mat- och restavfall får du bättre säkerhet vid framtagande, användning och tolkning av plockanalysdata. Nu är det också möjligt att importera data från protokollet till Avfall Web.

Webbinariet vänder sig till dig som beställer, förbereder och genomför plockanalyser samt tolkar och rapporterar in resultatet i Avfall Web. Oavsett om kommunen upphandlar utförare av själva sorteringen eller genomför hela plockanalysen på egen hand kan ni ha stor behållning av webbinariet.

Läs mer och anmäl dig