Fler branscher kan söka lokalhyresstödet i Boverkets e-tjänst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
31 juli 2020
Foto: Astrakan Images AB
Nu kan fler branscher söka lokalhyresstödet i Boverkets e-tjänst
 
Sedan den 1 juli har det varit möjligt för vissa branscher att söka ekonomiskt stöd för rabatt till lokalhyresgäster som drabbats särskilt av coronavirusets utbrott. Nu har stödet utökats till fler branscher. Det gäller hyresvärdar till bland annat bilverkstäder, trafikskolor och porträttfotografering. Ansökan görs direkt på webben via Boverkets nya e-tjänst.

Mer information om lokalhyrestödet finns på Boverkets webbplats
 
Foto: Mats Alm
Vägledning till byggnadsnämnder om takras
 
Efter ett allvarligt takras på en idrottshall i Kiruna har Statens haverikommission, SHK, konstaterat att det finns fler byggnader med liknande takkonstruktion i Sverige. SHK uppmanar därför alla byggnadsnämnder att utvärdera dessa ur säkerhetssynpunkt för att undvika fler takras. Boverket har tagit fram vägledning för att underlätta byggnadsnämndernas tillsynsarbete.

Ta del av vägledningen på Boverkets webbplats
 
Seminarie om goda ljudmiljöer
 
Den 26 november bjuder nationella bullersamordningen in till ett seminarium om hur vi med enkla åtgärder kan skapa goda ljudmiljöer både vid byggande och i befintliga miljöer. Här ges tillfälle för erfarenhetsutbyte och diskussioner.
Seminariet vänder sig till dig i bygg- och fastighetsbranschen, till dig som planerar, beställer, exploaterar eller bygger och till dig på kommun, länsstyrelse och statlig myndighet.

Mer information om plats, tid och anmälan uppdateras på Boverkets webbplats
 
Foto: Scandinav/Hans Berggren
Regler om energihushållning i BBR ändras den 1 september
 
Boverket har fattat beslut om ändringar i energihushållningsreglerna i BBR.
De ändrade reglerna träder i kraft den
1 september 2020. Ändringarna innebär att kravnivåer justeras och att viktningsfaktorer ersätter primärenergifaktorer vid beräkning av en byggnads energiprestanda. Detta för att energihushållningsreglerna tydligare ska ta sikte på kostnadsoptimala nivåer och teknikneutralitet mellan hållbara och effektiva uppvärmningssystem. Boverket sänder ett webbseminarium om de nya energireglerna den 3 september 2020.

Läs mer om ändringarna i energihushållsreglerna i BBR på Boverkets webbplats
 
Foto: Simple.scandinav.se/Pia Ulin
Lagändringar i PBL
 
Den 1 augusti träder nya ändringar i Plan- och bygglagen, PBL, i kraft. Dels ändras storleken på attefallshus som är komplementbyggnader och dels görs vissa ändringar när det gäller bygg- och rivningsavfall. Det innebär att alla bygglovsbefriade komplementbostadshus och komplementbyggnader till ett en- eller tvåbostadshus får ha en byggnadsarea om högst 30 kvadratmeter. Även ändringar gällande bygg- och rivningsavfall är beslutade. Syftet med denna lagändring är att främja selektiv rivning och att möjliggöra avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen, så att återanvändning underlättas och att materialåtervinning kan ske med hög kvalitet.

Läs mer om ändringarna i PBL på Boverkets webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling