Riksförbundet FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Juli 2020
 
Hej alla styrelser, 
Vilken otroligt märklig vår vi alla har fått uppleva. Pandemin har påverkat oss alla, på ett eller annat sätt, och vi hoppas att vardagen ska kunna återgå till det mer normala inom snar framtid. Till dess blickar vi framåt mot hösten. Återigen är det dags för FUB:s Aktivistvecka! 

Aktivistveckan initierades av Riksförbundet 2019 i ett försök att samla, och ena hela organisationen under en och samma vecka. Många organisationer har en särskild dag som förknippas med just deras verksamhet, men vi på FUB satsar istället på en hel vecka! Se Aktivistveckan som en möjlighet för er att uppmärksamma er lokala verksamhet, att lägga in en extra växel för särskilda intressepolitiska frågor och för att satsa lite mer på att värva nya medlemmar. Även i år har vi arbetat fram stödmaterial som är tänkt att användas av våra lokalföreningar. Vi presenterar vår "Aktivistkit" här nedanför. 


Vi hörs igen till hösten, till dess önskar vi er en jättefin, och härlig sommar. 

Riksförbundet FUB

 
 
Årets stora Aktivistkit 2020!
Årets Aktivistkit är något mer utarbetat än förra årets, det betyder att kitet i år innehåller fler tips, och mer information till er som lokalföreningar. 

Kitet är uppdelat i olika delar. Under "Intressepolitik" presenteras 6 stycken ämnen som är kopplade till FUB:s verksamhetsinriktning. Under dessa ämnen görs även en tydlig koppling till Agenda 2030 och FUB:s 8 utvalda mål. Till varje ämne tipsar vi om frågor att ställa till en politiker, om särskilda aktiviteter för er lokalförening och information om det särskilda Agenda 2030-målet. 

Kapitlet "Aktiviteter för medlemmar" riktar sig er till som vill arbeta särskilt med att utöka ert medlemsantal, samt att erbjuda roliga aktiviteter för era befintliga medlemmar. Vi tipsar om särskilda aktiviteter, och informerar om material som är bra att använda vid medlemsvärvning. 

I kitet kan ni även läsa om Volymen på max - och hur ni som lokalförening kan starta er egen ungdomsgrupp. Avslutningsvis tipsar vi även om ett webbinarium om DigiJag - missa inte det.

 Ni kan ladda ner den som PDF, och skriva ut. Tipsa gärna andra om kitet.
 
Informationsfilmer om Agenda 2030 och FUB

På årets Forum FUB skulle vi fått en föreläsning av Mikael Botnen Diamant om Agenda 2030. Eftersom Forum FUB blev uppskjutet till nästa år har Mikael och FUB:s Judith Timoney spelat in några korta filmer för att berätta om Agenda 2030 och de åtta mål som FUB valt ut. På vilket sätt kan FUB:s riksförbund och lokalföreningar använda målen i Agenda 2030 för att arbeta för personer med intellektuell funktionsnedsättning?

Klicka på bilderna för att se filmerna.
Mål 1 - Ingen fattigdom 
Mål 3 - God hälsa och välbefinnande
Mål 4 - God utbildning för alla
Mål 5 - Jämställdhet
Mål 8 - Anständiga arbetsvillkor
Mål 10 - Minskad ojämlikhet
Mål 11 - Hållbara städer och samhällen
Mål 16 - Fredliga och inkluderande samhällen
 
 
Aktiviteter från Riksförbundet under Aktivistveckan
Ta en fika med riksförbundet! 

Under vecka 40 har ni som lokalförening möjlighet att boka en digitalträff med vår nya förbundssekreterare, Christina Heilborn, tillsammans med personal från våra två arbetsgrupper: Organisationsstöd och Intressepolitik.

Under en timme får ni chansen att diskutera frågor som är viktiga för just er förening. Det kan vara särskilda intressepolitiska frågor, frågor som rör ert styrelsearbete eller medlemsvärvning.

Mer information om detta hittar ni på sidan 18 i Aktivistkitet.
DigiJag - ett webbinarium

29 och 30 september. I FUB:s pågående Arvsfondsprojekt, DigiJag, har vi tillsammans med deltagarna i distansutbildningen Anpassad IT vid Mora Folkhögskola, Begripsam AB och Axess Lab utvecklat en digital lär- och livsplattform, DigiJag.  Projektledare Kerstin Gatu kommer att berätta om hur vi jobbat med datorer och program, vilka möjligheter den nya lärmiljön ger, hur vi kan jobba för att nätet ska bli en trygg och säker plats för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Deltagarna i våra kurser kommer att medverka via film. 

Mer information om detta hittar ni på sidan 27 i Aktivistkitet. 
 
Nu är det dags att nominera personer som du tycker har arbetat extra mycket för personer med intellektuell funktionsnedsättning! Inför Aktivistveckan ska vi utse två personer som blir årets FUB-aktivist och årets Inre Ringen-aktivist. Det är personer som har engagerat sig för FUB och för FUB:s målgrupp. Nu har vi öppnat nomineringsperioden, som stänger den 31 augusti. Vet du någon/några som förtjänar att vinna? Nominera via länkarna nedan. 
 
Nu tar Styrelsenytt sommarlov! 

Styrelsenytt tar uppehåll under augusti. Nästa utskick blir därför 15 september.
Men håll utkik - det kan komma särskilda utskick om Aktivistveckan under tiden! 

Trevlig sommar! 
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Rebecka Hartshorne, föreningsutvecklare/kommunikatör.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.hartshorne@fub.se.