Webbutbildningar och webbseminarier
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Juli 2020
Nu kan du gå Boverkets webbkurser om byggregler för god inomhusmiljö, lär dig mer om till exempel ljus och skydd mot skadedjur. Illustration: Infab
Webbkurser: byggregler för god inomhusmiljö
 
En ny serie kurser om kraven på skydd för hygien, hälsa och miljö inom områdena Luft, Ljus, Termiskt klimat, Fukt, Vatten och avlopp, Utsläpp till omgivningen och Skydd mot skadedjur. De riktar sig till dig som är verksam i byggprocessen och som vill lära dig mer om regler för en god inomhusmiljö.

”Skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö” hittar du på Boverkets webbplats
 
Se filmade intervjuer med personer som berättar om hur de ser på införandet av klimatdeklarationer. Foto: Skärmklipp ur film
Några röster om klimatdeklarationer
 
Boverket arrangerade den 22 januari 2020 en hearing i Stockholm om klimatdeklarationer och den 26 mars 2020 ett webbseminarium om klimatdeklarationer. Vi passade på att intervjua en del av de som deltog vid vår hearing om hur de ser på införandet av klimatdeklarationer och vad som är viktigt att tänka på.

Se intervjuerna på Boverkets webbplats
 
Planenlighetsguiden ny e-tjänst
 
Blir du inte klok på planenligt utgångsläge? Undrar du när du ska göra en samlad bedömning? Eller funderar du över vilken avvikelse du ska tillämpa? Boverket har tagit fram en ny e-tjänst som ska hjälpa dig. Planenlighetsguiden är ett stöd vid prövningen av kravet på planenlighet och syftar till att underlätta bygglovsprövningen inom detaljplan.

Ta del av guiden i PBL kunskapsbanken
 
Höstens webbsändningar
 
Under hösten planerar Boverket flera webbseminarier. Det första kommer att sändas den 3 september och handla om nya energiregler. Foto: Scandinav/Hans Berggren
Webbseminarium: Nya energiregler 2020
 
Den 1 september 2020 ändras plan- och byggförordningen i den del som gäller beräkning av en byggnads energiprestanda. Boverket planerar sända ett webbseminarium om de nya energireglerna den 3 september 2020.

Ta del av webbseminariet via Boverkets webbplats
Webbseminarium den 1 oktober handlar om föreskrifter för detaljplan. Foto: Boverket
Webbseminarium: Föreskrifter för detaljplan
 
Boverket har beslutat om föreskrifter för detaljplaner och digital information i dessa. Boverket arbetar även med att ta fram föreskrifter för planbeskrivningar med digital information. Den 1 oktober 2020 sänds ett webbseminarium om föreskrifter för detaljplan

Mer information om webbseminariet via Boverkets webbplats
Den 5 november kan du se webbseminarium om kontrollplaner. Foto: Franz Feldmanis/Boverket
Webbseminarium: Kontrollplan enligt PBL
 
Kontrollplan är en stötesten i byggprocessen. Förstudier genomförda år 2014 och 2018 visar båda på brister i tillämpningen och på ett stort behov av ytterligare vägledning. Boverket publicerar nu en ny vägledning (augusti/september 2020) med utvidgade ställningstaganden och fokus på riskbedömning för urval av kontrollpunkter. Den 5 november 2020 sänds ett webbseminarium om detta.

Ta del av sändningen via Boverkets webbplats
 
Den 3 december sänds ett webbseminarium om vägledning om tolkning av detaljplan. Illustration: TicTac
Webbseminarium: Tolkning av detaljplan
 
En ny och efterlängtad vägledning om tolkning av detaljplan på PBL kunskapsbanken färdigställs hösten 2020. Webbseminariet den 3 december 2020 är ett tillfälle att både berätta om och utbilda i vägledningen.

Mer information om webbseminariet på Boverkets webbplats
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.

Prenumerera på nyhetsbrevet