Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på juni
 
Trots en våt inledning och slut på juni så var det torrare än normalt sett över hela månaden. Temperaturmässigt så var det en varm månad och temperaturen steg med över 8 grader från maj, normalt sett brukar det skilja ca 4 grader mellan månaderna. Hydrologin har försämrats något under juni då den nederbördsrika inledningen och slutet inte var tillräckligt för att väga upp det annars torra väder som var. Det hydrologiska överskottet inledde månaden på ca 23 TWh och slutade på ca 20 TWh. Då vädret framöver ser ut att vara nederbördsrikt så väntas överskottet att växa i inledningen på juli.  
Terminspriset
 
Juni var sista månaden som kontraktet för Q3 handlades och kontraktet rörde sig upp och ner under den tiden. Kontraktet steg med över 5 €/MWh på två dagar på vädret vände från vått till torrt. Visserligen föll det tillbaka något men höll sig 2-3 €/MWh över inledningen på månaden tills det att vädret ändrades till våtare igen i slutet på månaden och slutade juni på samma nivå som den började. Q4 har dock fallit under månaden då den inte påverkades av vädret lika mycket i början av månaden som i slutet, då den gick över till att vara frontkvartal. Årskontrakten har rört sig något uppåt på högre CO2 och tyska priser.
Spotpriset
 
Spotpriserna för SE1 och SE2 har hållit sig på samma nivå i juni som de gjorde i maj, 0.25 öre/kWh högre i juni. Däremot fick SE3 och SE4 ett betydligt högre pris i juni än i maj vilket berodde på ett stort bortfall av kärnkraftsproduktion. Dessutom så begränsade SvK överföringskapaciteten till och från SE3 för att säkerställa driftsäkerheten i nätet med så mycket kärnkraftsproduktion borta. Som grädde på moset så var även vindkraftsproduktionen under juni låg med enbart 66 % av normalt vilket gav en extrem pristopp i SE3 och SE4 med ett timpris över 2,1 kr/kWh och ett dagsmedel på 84 öre/kWh. För elområde 3 blev priset i juni 2020 24,73 öre/kWh.
Prognos
 
Då inflödet från vårfloden normaliserats så väntas priset i juli att öka något för SE1 och SE2 trots en ökad nederbörd. Att mer kärnkraft kommit tillbaka i SE3 gör att spotpriset sjunker något där. Begräsningen i nätet mellan SE3 och SE4 gör att spotpriset i SE4 kopplar mer mot Tyskland vilket väntas ge ett högre pris i juli.