Ny insamlingskraven senareläggs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Nu startar Sveriges skyltrevolution
 
Den 1 juli börjar en ny era inom avfallshanteringen. Då finns nya avfallssymboler att beställa från Avfall Sverige, helt gratis. De ska bli ett färgglatt och effektivt verktyg för att öka återvinningen.

Ett enhetligt sätt att vägleda i sorteringen gör det lättare att göra rätt. Det saknas idag. Istället har i princip varje kommun eller avfallsbolag sitt eget maner, ytterligare andra symboler finns på förpackningar och på återvinningsstationer. Det blir lätt förvirrande för de som förväntas lämna rätt avfall i rätt kärl. Med inspiration från Danmark lanserar Avfall Sverige därför ett svenskt system, som erbjuds till kommuner och andra avfallshanterare men också till producenter.

– Det har länge funnits en önskan om ett gemensamt system, med likadana symboler, färger och benämningar på avfall. Vår strävan med det nya systemet är att ännu fler ska tycka att det är lätt att sortera sitt avfall rätt, säger Lars Stjernqvist, (S), ordförande för Avfall Sverige

”Det nya sopspråket” är tredelat: tydliga symboler kombineras med enhetliga namn på olika avfallsslag och vägledande färger. Rött signalerar exempelvis farligt avfall, orange är elavfall, mörkgrönt styr trädgårdsavfallet rätt, och lila betyder plastavfall. Systemet är tänkt att kunna användas vid fastighetsnära insamling, på återvinningsstationer, återvinningscentraler, på sopkärl, i soprum, vid insamling på stan och på förpackningar.
 
Nya insamlingskraven senareläggs
 
Vid årsskiftet var det tänkt att krav om bostadsnära insamling av förpackningar och tidningar samt matavfall skulle börja gälla. Regeringen meddelar nu att denna tidpunkt skjuts fram. När kraven istället ska träda i kraft nämns inte.

Läs mer
Fyra nya etappmål beslutade
 
Regeringen har beslutat om två nya etappmål för matsvinn: livsmedelsavfallet ska minska med minst 20 viktprocent per capita från 2020 till 2025 och andelen livsmedel som når butik och konsument öka till 2025. Även mål för återvinning och förpackningar har införts.
Biogas skattebefrias
 
EU-kommissionen har nu godkänt Sveriges ansökan om skattebefrielse för icke livsmedelsbaserad biogas, som används inom transportsektorn och till uppvärmning. Detta är ett positivt besked för biogasen, men det är samtidigt viktigt att politiska beslut fattas snarast även vad gäller produktionspremierna, kommenterar Avfall Sverige.

Läs mer
Inga övernattningar inte tillräckligt för dispens
 
Inga övernattningar innebär inte ensamt att användningen av ett fritidshus avviker från vanligt nyttjande. Därmed saknas grund för dispens från kommunal renhållning, enligt en dom från Mark- och miljööverdomstolen, trots att fastigheten endast används för odling.

Läs mer
Dags att söka bidrag
 
Den 29 juli är sista chansen att söka bidrag från Avfall Sveriges utvecklingssatsning för denna period. Här kan alla, såväl Avfall Sveriges medlemmar som icke medlemmar, söka finansiering för utvecklingsprojekt. De som omfattar något av våra fokusområden prioriteras: Fossilfri avfallshantering • Resurseffektivt kretslopp • Beteendeförändringar • Digitalisering.
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till och med den 31 oktober. Det betyder alltså att de flesta av höstens möten i arbetsgrupper, verksamhetsgrupper, nätverk, med mera fortsatt ska hållas digitalt.

Även våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt. Kurser och temadagar som inte är möjliga att genomföra digitalt får vi tyvärr ställa in. Korta webbinarier planeras att hållas. Håll utkik på vår hemsida efter dessa. 

Även om Höstmötet infaller först i mitten av november så har vi av praktiska skäl beslutat oss för att att arrangera det digitalt. Så kryssa den 11–12 november för ett möte via skärmen. Temat är Insamling.
Temadag om plockanalys
 
– bli bättre på att förbereda, genomföra och tolka plockanalyser
 
När: 24 september kl 13–16
Var: Online

Genom Avfall Sveriges uppdaterade manual för plockanalyser av hushållens mat- och restavfall får du bättre säkerhet vid framtagande, användning och tolkning av plockanalysdata. Nu är det också möjligt att importera data från protokollet till Avfall Web.

Webbinariet vänder sig till dig som beställer, förbereder och genomför plockanalyser samt tolkar och rapporterar in resultatet i Avfall Web. Oavsett om kommunen upphandlar utförare av själva sorteringen eller genomför hela plockanalysen på egen hand kan ni ha stor behållning av webbinariet.

Läs mer och anmäl dig
 
Semesterdags
 
Avfall Sveriges kansli håller stängt vecka 29–31, det vill säga den 13 juli till 2 augusti.

 
Vi önskar alla
en riktigt skön sommar!