Nyhetsbrev om LSS från Riksförbundet FUB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt om LSS!
 
Juli 2020
 

I månadens Nytt om LSS: 
  • Fördjupad info om IVO:s tillsyn av äldreboenden och LSS-bostäder med anledning av covid-19
  • Webbinarium om ställföreträdarskap och självbestämmande enligt Funktionsrättskonventionen
  • Funktionsrätt Sveriges webbinarium om rapporten ”Respekt för rättigheter”
  • Skrivelse till Post- och telestyrelsen, PTS, med anledning av regeringsuppdraget att analysera hur Sverige har digitaliserats under coronakrisen
  • Öppet brev till Anders Ygeman
  • Remissvar: förebyggande sjukpenning, smittbärarpenning och förebyggande föräldrapenning
  • Remissvar: översyn av yrket personlig assistent
  • Brist på information om skyddsrutiner och smittspridning i LSS-bostäder
  • En enkät till vuxna personer som har stöd enligt LSS
  • Efterlysning: kommuner som fattat beslut om avgifter för egenvård i LSS-bostäder
fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en PDF-fil av detta nyhetsbrev som går bra att skriva ut (klicka på "Bilagor").
 
Fördjupad info om IVO:s tillsyn av äldreboenden och LSS-bostäder med anledning av covid-19
I förra månadens nyhetsbrevet berättade vi om IVO:s tillsyn av äldreboenden och LSS-bostäder med anledning av covid-19. IVO kommer gå vidare med fördjupade granskningar i cirka var tionde av de 1 045 granskade verksamheterna, där de noterat allvarliga brister. På IVO:s webbplats finns information om åtgärder som har gett positiva effekter (riskanalyser av enskilda boende och nära ledarskap m.m.) samt utmaningar och svårigheter (oro bland personal och bemanning m.m.).
 
 
Webbinarium om ställföreträdarskap och självbestämmande enligt Funktionsrättskonventionen
Funktionsrätt Sverige anordnade ett webbinarium om ställföreträdarskap och rätten till självbestämmande den 25 juni. Anna Brandström från Svenska Downföreningen och Ola Linder från Independent Living Institute informerade om artikel 12 och 19 ur Funktionsrättskonventionen. Webbinariet ingår i en serie om rapporten Respekt för rättigheter. Webbinariet går att se i efterhand
på Funktionsrätt Sveriges youtubekanal. Där finns också tidigare webbinarier. Kommande tillfällen handlar bland annat om diskriminering (2 juli) och hälsa (20 augusti).
Hela programmet finns här.
 
Funktionsrätt Sveriges webbinarium om rapporten ”Respekt för rättigheter”
Under våren har Funktionsrätt Sverige bjudit in till en serie korta (45 minuter) webbinarier om rapporten ”Respekt för rättigheter?” som presenterades den 3 december och som 110 organisationer har ställt sig bakom. Temat för webbinariet som hölls den 25/6 var ”självbestämmande” utifrån Artikel 12 och Artikel 19 i funktionsrättskonventionen. Artikel 19 brukar kallas ”LSS-artikeln” och därför kan webbinariet vara av särskilt intresse för FUB:s medlemmar.
 
Skrivelse till Post- och telestyrelsen, PTS, med anledning av regeringsuppdraget att analysera hur Sverige har digitaliserats under coronakrisen
Med anledning av regeringsuppdraget ”att kartlägga och analysera erfarenheter kopplade till den digitala omställning som ägt rum med anledning av utbrottet av Covid-19” har Riksförbundet FUB, Svenska Downföreningen och Autism- och Aspergerförbundet skrivit till Digitaliseringsrådet (som håller i uppdraget) för att uppmärksamma vikten av att ta med
våra medlemmars erfarenheter, inte minst för att få mer kunskap om hur digitalt utanförskap har drabbat så många under coronakrisen.
Läs hela skrivelsen här.
 
Öppet brev till Anders Ygeman
Riksförbundet FUB har tillsammans med Svenska Downföreningen skrivit ett öppet brev till Anders Ygeman. Ygeman är Sveriges energi- och digitaliseringsminister. När corona-pandemin bröt ut bestämde Infrastrukturdepartementet att äldre personer skulle få lära sig använda digitala verktyg. Riksförbundet FUB och Svenska Downföreningen tycker att det också ska gälla för personer som bor på LSS-boenden.
 
Remissvar: förebyggande sjukpenning, smittbärarpenning och förebyggande föräldrapenning

I mitten av mars skrev FUB till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi om behovet av att skydda personer i riskgrupper från att utsättas för smitta. Regeringen har varit oacceptabelt långsam i sin hantering, förslag om ekonomisk ersättning för utebliven inkomst träder i kraft först den 1 juli. Dessutom omfattas inte alla anhöriga av förslaget, vilket FUB har påpekat många gånger till regeringen, socialdepartementet och socialutskottet.

FUB har besvarat regeringens två remisser om förebyggande sjukpenning, smittbärarpenning och förebyggande föräldrapenning till barn som har varit allvarligt sjukt. FUB har betonat att åtgärderna inte är tillräckliga för att skydda personerna i riskgrupperna. Personer med flerfunktionsnedsättning är helt beroende av andra personer och lever nära inpå och tillsammans med sina anhöriga. Detta gäller samtliga anhöriga inom hushållsgemenskapen, oavsett om de arbetar som personliga assistenter eller inte. Närheten till och stödet för en person med flerfunktionsnedsättning upphör inte för att en anhörig inte är personlig assistent.
Läs mer på vår webbplats.
 
Remissvar: översyn av yrket personlig assistent
Utredningen om yrket personlig assistent är nu färdig och har kommit med förslag som ska ge förbättrade arbetsförhållanden. Förslagen finns att läsa i remissen Översyn av yrket personlig assistent (SOU 2020:01).

FUB:s arbetsgrupp för flerfunktionsnedsättning har gått igenom och kommenterat förslagen. FUB tillstyrker i huvudsak de lämnade förslagen men menar att åtgärderna är otillräckliga för att komma tillrätta med utmaningarna i yrket. Insatsen är dessutom underfinansierad. För att förslagen till åtgärder ska få genomslag behövs en översyn av nivån på schablonbelopp. Läs det fullständiga remissvaret här.
 
Brist på information om skyddsrutiner och smittspridning i LSS-bostäder

Riksförbundet FUB genomförde en enkätundersökning i början av juni 2020. Syftet var att få en tydligare bild av smittläget vad gäller covid-19 för personer som bor i en LSS-bostad. Enkäten besvarades av 176 personer; 85 kommuner och samtliga 21 regioner finns representerade. Målgrupp var anhöriga och ställföreträdare till personer med intellektuell funktionsnedsättning, som bor i gruppbostad eller servicebostad enligt LSS, samt personal verksamma inom LSS.

Enkätsvaren visar att många kommuner och privata utförare brister när det gäller information till anhöriga och ställföreträdare om rutiner med anledning av pandemin och smittspridning i LSS-bostaden. Exempelvis visste närmare 40 procent av de svarande inte om personalen hade tillgång till skyddsutrustning. Även informationen om smittspridning var bristfällig; endast en femtedel svarade att de fick information om någon annan (än den närstående) i LSS-bostaden hade insjuknat i covid-19. Avsaknaden av information skapade stor oro hos många anhöriga: ”Brist på information från gruppbostaden gjorde att vi hämtade hem vår dotter i avvaktan på besked från enhetschefen om att läget klarnat (…)”

Läs mer i FUB:s rapport ”FUB:s enkät om covid-19 smitta i LSS-bostäder”.
 
En enkät till vuxna personer som har stöd enligt LSS
FUB Uppsala har tagit fram en enkät riktade till vuxna personer som har stöd enligt LSS. Syftet med enkäten är att få kunskap om hur denna grupp har påverkats av coronakrisen. Om några månader görs en uppföljning för att se om något förändrats för personerna som svarade på enkäten. Sprid gärna länken till enkäten – den samlar in mycket viktig information! Sista svarsdagen är den 31/7.
Länk till enkäten här.
En pappersversion av enkäten skickas ut med Inre Ringens kommande sommarbrev.
 
Efterlysning: kommuner som fattat beslut om avgifter för egenvård
i LSS-bostäder


Som vi har informerat om tidigare har regeringen tillsatt en utredning som ska göra en översyn LSS-regler för bostad med särskild service. Utredningen ska bland annat bedöma i vilken utsträckning som de kostnader som enskilda personer har för att bo i en bostad med särskild service enligt LSS är att betrakta som merkostnader på grund av funktionsnedsättning. Riksförbundet efterlyser därför exempel där kommuner har fattat beslut om avgifter för egenvård (till exempel hjälp med att ta en medicin). Du kan läsa mer om avgifter för medicinutdelning m.m. på vår webbplats.

Har din kommun infört avgifter för att hjälpa boende med medicinering? Skriv ett mejl till förbundsjurist Julia Henriksson julia.henriksson@fub.se så sammanställer vi och skickar vidare till utredningen.
 
Information om förbundskansliets arbetsgrupp om LSS
Eva Borgström, samordnare
Tel: 08 - 508 866 31
E-post: eva.borgstrom@fub.se