Energikontoret Storsthlm
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev till bostadsrättsföreningar
Detta är ett nyhetsbrev från Energikontoret Storsthlm. Nyhetsbrevet riktar sig till bostadsrättsföreningar och kommer ut några gånger per år. Energikontoret Storsthlm är en del av organisationen Storsthlm och drivs utan vinstintresse. Uppdraget går ut på att stötta regionens energi- och klimatarbete.
Uppdaterad webbplats för Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen
Energi- och klimatrådgivningen ger dig tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och miljöpåverkan. Den vänder sig till privatpersoner, föreningar och små och medelstora företag. Här får du bästa lösningen utifrån dina förutsättningar!

Verksamheten finansieras med stöd av Energimyndigheten och drivs av 26 kommuner i regionen i samverkan med Energikontoret Storstockholm.

Här finns den nya webbplatsen Energirådgivningen Stockholmsregionen
Webbinarium - Fixa solpaneler
I höst anordnas en digital informationskväll om solceller. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen i Nacka, Värmdö och Norrtälje kommun berättar om hur det går till att installera solpaneler – från idé till färdig solelanläggning. Både du som bor i småhus och bostadsrättsförening är välkommen!

Tidpunkt: 3 september 2020
Plats: Digitalt 
Arrangör: Den kommunala energi- och klimatrådgivningen i Nacka, Värmdö och Norrtälje kommun

Mer information kommer du att hitta här: Energirådgivningens evenemang
Installationsbrister i solcellsanläggningar
Under förra året genomförde Elsäkerhetsverket ett tillsynsprojekt med inriktning på företag som installerar solcellsanläggningar. En färsk rapport visar på en hel del brister, både i företagens sätt att arbeta med solceller och resultatet av installationerna. Brister i installationerna upptäcktes i var tredje anläggning och handlar exempelvis om felaktig förläggning och uppfästning av kablar, otät kapsling och avsaknad av varselmärkning och dokumentation.

Information om Elsäkerhetsverkets undersökning

Så undviker du brister
När du ska installera solceller behöver du både tänka på utformning av upphandlingen, hur du väljer installatör och vilka skyldigheter du har som ägare av en solcellsanläggning.

Energimyndigheten har tagit fram webbplatsen Solelportalen där det finns den information du behöver inför upphandling och installation av solceller. Energimyndigheten har även en ny guide som på ett överskådligt sätt tar upp det du behöver veta om att skaffa, äga och avveckla en solcellsanläggning. Den är uppbyggd som en checklista där man enkelt kan checka av vartefter aktiviteter blir gjorda.

Här hittar du webbplatsen Solelportalen
Här hittar du solcellsguiden

Du är också välkommen med frågor till energi- och klimatrådgivarna info@energiradgivningen.se
Ny vägledning - Formulering och uppföljning av energikrav i en bostadsrättsförening
Att handla upp åtgärder (och produkter) inom energieffektivisering är inte alltid det lättaste, speciellt inte för bostadsrättsföreningar eller små fastighetsägare.

Organisationen EEF har tagit fram en vägledning för hur man på ett enkelt och tydligt sätt kan formulera och följa upp energikrav för några av de viktigaste åtgärderna.

Det kan vara åtgärder som fönsterbyte, tilläggsisolering av vind och injustering av värmesystemet. Förhoppningsvis kan den nya vägledningen underlätta så att fler lönsamma energieffektiviseringsåtgärder genomförs!

Här hittar du dokumentet: Hur ni formulerar och följer upp energikrav i er BRF
Titta på intressanta webbinarier i efterhand

Flera intressanta webbinarier, som har genomförts under våren, finns nu tillgängliga på nätet. Det går alltså att lyssna på dem i efterhand! Klicka på länkarna nedan, och lär dig nya saker när det passar dig.
Play movie
Webbinarium om val av värmepump eller fjärrvärme
Har din bostadsrättsförening funderat på att konvertera till värmepump från fjärrvärme? Webbinariet tar upp olika aspekter av en konvertering. Vilka kostnader och priser som bör granskas samt olika för- och nackdelar med de olika uppvärmningssystemen. Vi tar även upp ur uppvärmningen för bostadsbeståndet hänger ihop med samhällets mål om en fossilfri energiförsörjning och elnätets kapacitet. Titta på inspelningen av webbinariet ovan.

Webbinariet arrangerades av Energikontoret Storsthlm och den kommunala energi- och klimatrådgivningen
 
Webbinarium om att fixa solpaneler
På webbinariet får du veta hur det går till att installera solpaneler – från idé till färdig solelanläggning. Både du som bor i småhus och bostadsrättsförening är målgrupp. Webbinariet arrangerades av den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

Webbinarium om solpaneler
 
Webbinarium - Mer energi för pengarna!
Ett webbinarium med fokus på hållbar energi. Frågor som tas upp är bland annat; Hur ser prisutvecklingen ut på el och värme? Hur kan man optimera sin fastighet? Vilka nya EU-direktiv påverkar fastighetsägare?


Webbinariet anordnades av NEWEL i samarbete med yrkeshögskolan EEoT. 

Webbinarium Mer energi för pengarna
Kontakt
Energikontoret Storsthlm

Mia Simm
mia.simm@storsthlm.se
073-917 94 22