Bostadsbyggandet bromsar in i coronapandemins spår
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
26 juni 2020
Under 2021 faller byggtakten till 41 500 bostäder enligt Boverkets prognos som släpptes den 24 juni. Foto: Scandinav/Jens Lindström
Ny byggprognos: Bostadsbyggandet bromsar in i coronapandemins spår
 
Boverkets nya prognos är att antalet påbörjade bostäder minskar med cirka 15 procent i år, då 44 500 bostäder påbörjas inräknat nettotillskott genom ombyggnader. Under 2021 faller takten till 41 500 bostäder enligt prognosen. Men hur stor minskningen blir är fortfarande mycket osäkert.

– Utvecklingen av pandemin och av samhällsekonomin kan ta olika riktningar framöver. Vi bedömer att tredje kvartalet kommer att vara avgörande för byggandet, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket.

Läs mer i Boverkets indikatorer som publicerades den 24 juni på Boverkets webbplats
 
Tre seminarier i september om gestaltad livsmiljö
 
Är gestaltad livsmiljö din grej? Då vill vi tipsa om tre olika seminarier. Den 1 september arrangerar Boverket tillsammans med Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens Konstråd sessionen "Att gestalta livsmiljöer - samverkan för nya grepp i stadsutvecklingen" på årets Arkitekturdagar i Malmö. Den 3 september arrangerar samma myndigheter onlinekonferensen "Gestaltad livsmiljö 2020" med inspirerande nationella och internationella talare. Slutligen bjuder Boverket den 4 september in till ett dialogmöte om gestaltad livsmiljö för länsarkitekter, länsantikvarier och stadsarkitekter, också det digitalt.

Mer information om program och anmälan finns på Boverkets webbplats 
 
Vid ett högt utsläppsscenario bedöms nu den troliga globala medelhavsnivån kunna höjas mer jämfört med tidigare bedömningar, men osäkerheterna är fortfarande mycket stora. Foto: Lars Owesson/Scandinav
Vägledning uppdaterad med framtida havsnivåer
 
I höstas släppte IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) sin senaste rapport som behandlar stigande havsnivåer. De nya bedömningarna sträcker fram till år 2300, vilket är användbart vid riskbedömning för långsiktig planering. IPCC-rapporten innehåller också intressanta resonemang om riskhantering. Därför har Boverket uppdaterat underlaget om framtida havsnivåer i tillsynsvägledningen om naturolyckor. Syftet är att ge en bra bakgrund till stöd för riskhantering vid fysisk planering, även om vägledningens utgångspunkter för bedömning av översvämningsrisken inte är förändrade.

Ta del av den uppdaterade vägledningen på PBL kunskapsbanken
 
Krav på individuell mätning och debitering i flerbostadshus
 
Den 1 juli 2021 träder nya krav i kraft på individuell mätning och debitering (IMD) för värme och tappvarmvatten i flerbostadshus. Det innebär att nya krav ställs på installation av mätare för värme och tappvarmvatten på lägenhetsnivå. Boverket har nu beslutat om tillämpningsföreskrifter till reglerna. I höst kommer Boverket tillsammans med Energimyndigheten informera byggnadsägare om vilka byggnader som omfattas av kraven, om alternativa energieffektiviseringsåtgärder och om de undantag som finns.

Föreskrifterna om energimätning finns på Boverkets webbplats
 
En av de viktigaste orsakerna till problemen är brist på motivation och engagemang, enligt branschens aktörer. Foto: Andreas Blomlöf
Så stoppar vi miljardförluster från byggskador och slöseri!
 
Byggskador och slöseri kostar omkring 100 miljarder varje år, konstaterade Boverket i en rapport från 2018. Nu finns en uppföljande studie om projektkultur och värderingar i ett antal byggprojekt. Vad kan vi tillsammans göra för att öka nytänkande, kvalitet och resurseffektivitet i byggsektorn? Välkommen till ett webbinarium den 23 september som arrangeras av Boverket, CMB vid Chalmers och IQ Samhällsbyggnad. Medverkar gör bland annat Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör, och Sten Philipson, professor i etik och värderingsforskning.

Läs mer om webbinariet och anmäl dig på IQ Samhällsbyggnads webbplats
 
Nytt om plan- och bygglagen:
webbutbildningar och PBL-dagar i november
 
Boverket fortsätter att fylla på med vägledning för dig som tillämpar plan- och bygglagen i ditt arbete. Nu finns två nya webbutbildningar – Ny på jobbet som byggnadsinspektör och PBL för privatpraktiserande arkitekter – och vi planerar för PBL-dagar den 25 och 26 november, ett mötesforum med fördjupande föreläsningar och diskussionsseminarier i aktuella och knepiga PBL-frågor.

Läs mer om vad som är på gång i det senaste nyhetsbrevet från PBL kompetens
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling