Valhandböcker, rockslagsknappar och valdistriktsindelning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: Ikon/Gustaf Hellsing
Inget är som vanligt fastän mycket börjar kännas som vardag. Trots coronaepidemin har valkansliet arbetat på enligt plan. Vi ställde snabbt om till ett digitalt arbetssätt men ser förstås fram emot att så småningom samla alla medarbetare i våra gemensamma lokaler på kyrkokansliet.
 
Fokus just nu är att utöka kyrkovalets utbildningar till valnämnder, valförrättare och rösträknare till digitala utbildningsmoduler. Från hösten börjar vi publicerade dessa på valwebben.
Valhandboken är nu färdigställd och finns på valwebben.
 
Vi ser fram emot en spännande höst, då förberedelserna för Kyrkovalet 2021 drar igång på allvar.
 
Önskar er alla en riktigt skön och avkopplande sommar!
 
Anki Bondesson
Kyrkovalledare
 
PS.
Valkansliet kommer att ha låg bemanning under juli och början av augusti. Det innebär att svarstiden kan blir något längre än vanligt vid eventuella förfrågningar, men vi besvarar era frågor så snart vi kan.
Valnämnden i coronatider
 
Ni i valnämnden behöver hjälpas åt att fundera över mötesformer och bemanning i arbetet med Kyrkovalet 2021 nu när vi står i ett läge där vi inte vet hur länge samhället kommer att vara påverkat av covid-19.

Se gärna till att de finns några extra personer runt er från församlingen som kan hjälpa till och stötta med bland annat tekniska lösningar och tips på fler personer som kan tänka sig att engagera sig i arbetet med valet.

I valnämnden bör ni också se till att ni har tillräckligt med ersättare registrerade i Kyrksam. Se till att ni engagerar några fler personer än vanligt för arbetet som valförrättare och röstmottagare, så det att när det är dags finns tillräckligt många personer som kan tjänstgöra.
 
Vallokalssystemet öppnar för valdistriktsregistrering 
 
För de församlingar/pastorat som inte berörs av någon indelningsändring ska stiftsstyrelsen senast den 1 december 2020 ha fattat beslut om valdistriktsindelning. I god tid innan dess bör därför samtliga valnämnder som ska göra en ny valdistriktsindelning ha skickat in ansökan om detta till stiftet.

Den 8 september öppnar Vallokalssystemet för registrering av valdistrikt. Ta hjälp av personal i församlingen/pastoratet för hantering i systemet.
 
 
Om bidrag till valsedelsbeställning
 
Nomineringsgrupperna kan få bidrag till valsedelskostnaderna. Bidrag ska i så fall utgå efter en enhetlig grund till varje nomineringsgrupp som är eller genom valet blir representerad i det organ valet avser.
 
  • I pastorat och i församlingar som inte ingår i pastorat, beslutar kyrkofullmäktige om eventuella bidrag för nomineringsgrupper som deltar i valet till kyrkofullmäktige.
  • Stiftsfullmäktige beslutar om bidrag för val till stiftsfullmäktige.
  • Kyrkomötet beslutar om bidrag för val till kyrkomötet.
Kyrkofullmäktige måste fatta beslut om eventuellt valsedelsbidrag under hösten 2020.
Kyrkomötet fattar sitt beslut i november. Inför kyrkovalet 2017 beslöt kyrkomötet om att ge bidrag motsvarande en gång antal röstberättigade i respektive valkrets.
 
 
Valhandböckerna på plats
 
Nu är valhandboken för er i valnämnderna klar. Handboken finns för nedladdning på valwebben i utskriftsvänlig pdf.

Vill ni beställa ett tryckt exemplar till självkostnadspris så gör ni det via webshopen
Priset är 118 kr/bok inkl. moms + kostnad för leverans med företagspaket.

För att kunna beställa den tryckta versionen av boken behöver valnämnden ta hjälp av församlingen/pastoratet via webbshopen in i mallverktyget. Leveransadressen kan sedan vara en adress direkt till någon i valnämnden om så önskas.

Vi arbetar på att möjliggöra beställning av tryckt valhandbok utan svk-inloggning. Håll utkik i webbshopen.
 
Blanketter för nomineringsgrupper på plats
 
Nu har nomineringsgruppernas arbete inför kyrkovalet 2021 börjat. Det handlar om att bilda nya nomineringsgrupper och att engagera kandidater som vill ställa upp i valet. All registrering görs, liksom föregående år, i Grupp- och kandidatsystemet.

Blanketter för ansökan om ny gruppbeteckning, kandidatförklaring och övriga blanketter finns uppdaterade på webben från slutet av vecka 27.
Här finns också all övrig information som riktar sig till nomineringsgrupperna samlad.

Efter sommaren kommer blanketterna även att finnas publicerade på inloggningssidan till Grupp- och kandidatsystemet.

I slutet av augusti öppnar Grupp- och kandidatregistreringen för grupper registrerade på enheter som inte indelningsändrar. Mellan 9 mars – 15 april 2021 är systemet öppet för samtliga grupper.
Strandflagga och rockslagsknappar i webbshopen
 
Nu har vi fyllt på med flera profilprodukter. Både strandflaggor och rockslagsknappar finns nu att beställa i webbshopen

Alla profilprodukterna är tryckta i den lila färgen och försedda med signalelement för Kyrkoval 2021.
Slutet av augusti 2020
De första modulerna av e-utbildningar publiceras på valwebben.

Slutet av augusti 2020
Grupp- och kandidatregistreringen öppnar för grupper registrerade på enheter som inte indelningsändrar. Mellan 9 mars – 15 april 2021 är systemet öppet för samtliga grupper.

September 2020 - 1 februari 2021
Registrering av valdistrikt i vallokalsystemet, där valdistriktsindelning äger rum.

 
1 oktober 2020
Antal röstberättigade tas fram ur kyrkobokföringen, används bland annat som underlag för beslut om valdistriktsindelning, antal mandat i församling/pastorat.
 
November 2020
Lokala beslut om valorganisation, mandat, m.m. 
Lägre bemanning på valkansliet under sommaren
Under sommaren 2020 har valkansliet lägre bemanning än vanligt. Det kan därför dröja lite längre tid innan ni får svar på era frågor.

Om ni inte hittar svar på det ni undrar över på valwebben så vänder ni er som vanligt i första hand till stiften för frågor som rör regelverk och utbildning. Stiften kan också svara på frågor om till exempel hur en församling valdistriktsindelar.

För frågor som rör något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans Kanslistöd.

Kyrkovalets egen ingång via kanslistöds serviceportal är under framtagande och kommer att kunna börja användas under juli. Serviceportalen fungerar för den som är anställd inom Svenska kyrkan.
 
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00