Pooler! Vad gäller enligt PBL, BBR och andra lagar?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Juni 2020 PBL Nano #21
Pooler! Vad gäller enligt PBL, BBR och andra lagar?
 

Lektionsmål
 
Deltagaren ska få kännedom om vilka regler som gäller för bland annat pooler.

Sommaren har börjat på allvar, och i tider när man inte får resa som vanligt kan det hända att intresset ökar för hemester och att bygga en egen pool på tomten. När det kommer till pooler är det flera saker som behöver beaktas.

För att bygga pool krävs oftast inget bygglov eftersom pooler inte är uppräknade bland de konstruktioner som kräver lov i plan- och bygglagen, PBL, eller i plan- och byggförordningen, PBF. Boverkets byggregler, BBR, ställer däremot krav på att fasta bassänger, dammar och brunnar på tomter ska ha skydd mot drunkning.
.
Behövs lov eller anmälan för pool?
 
Som framgår ovan krävs oftast inget bygglov för att bygga en pool. Men poolen kan, beroende på hur den ser ut och är konstruerad, anses vara något annat som kräver lov, som en mur eller ett plank. Om man bygger en altan eller sätter upp ett plank runt poolen så kan det också krävas bygglov för det.

Läs mer om bygglov för mur och plank på PBL Kunskapsbanken

Marklov kan behövas om man schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras avsevärt.

Läs mer om marklov på PBL Kunskapsbanken

Anmälan kan krävas om poolen ansluts till det allmänna vatten- och avloppsnätet.

Om poolen förses med ett pooltak så kan själva taket, beroende på hur högt det är och ser ut, kräva bygglov. Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, har i en dom kommit fram till att bedömningen av om ett pooltak är bygglovspliktigt får göras i varje enskilt fall. Utgångspunkten för bedömningen är om pooltaket omfattas av definitionen av en byggnad enligt PBL 1 kap. 4 §. Avgörande för om ett pooltak ska anses vara en byggnad är om människor kan vistas i vattnet under taket för det ändamål som poolen och utrymmet har i övrigt. I det aktuella fallet var pooltaket välvt, genomskinligt och hade en dörr. Det var ca 1,6 meter högt och 50 m2 stort. MÖD kom fram till att pooltaket på grund av sin storlek och höjd uppfyllde kraven för att anses vara en byggnad enligt PBL 1 kap. 4 §. (MÖD 2020-04-20, mål nr P 116-19)

Läs mer om bygglov för nybyggnad på PBL Kunskapsbanken

 
Skydd vid poolen
 
Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn. Barn utforskar sin närmiljö och kan av misstag ramla i en pool om det saknas skyddsanordningar.

Bestämmelser om skydd mot drunkning finns i Boverkets byggregler, BBR, och i ordningslagen. Båda innehåller bestämmelser om att bassänger och liknande anläggningar ska ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas.

BBR gäller endast för fasta pooler och bassänger på tomtmark. Kraven omfattar inte lösa pooler. Vid uppförandet av en pool ansvarar byggherren för att kraven uppfylls, därefter övergår ansvaret till poolens ägare. (PBL 8 kap. 9 § och 12 §, BBR avsnitt 1:2, 8:95, 8:951-8:952)

Ordningslagen omfattar alla bassänger, fasta som lösa, på tomtmark och på allmän plats. Enligt ordningslagen är det anläggningens ägare som ansvarar för att bestämmelserna i lagen uppfylls. (Ordningslag (1993:1617) 3 kap. 5 §)

Enligt BBR krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 cm. För grunda plaskdammar eller motsvarande med ett vattendjup om högst 20 cm finns ett undantag. För sådana dammar behövs inget särskilt skydd.
I ett allmänt råd till bestämmelsen ges två exempel på lämpliga skyddsanordningar för bassänger:
  • ett minst 90 cm meter högt barnsäkert staket
  • en skyddstäckning eller ett skyddsnät med högst 50 mm maskvidd
Skyddstäckning eller skyddsnät ska vara avsedd för ändamålet och bör ha ett sådant utförande att risken för olyckor begränsas. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika. Vanliga presenningar kan vara livsfarliga på grund av bland annat tyngden om barn ramlar i vattnet under presenningen.

Det finns även krav på att bassängens utloppsöppningar ska utformas så att risken för olyckor begränsas. I allmänt råd anges att där hastighets- och flödesdimensionering inte kan ge ett tillfredställande säkerhet, bör utloppsöppningarna förses med galler eller liknande. (BBR avsnitt 8:951)
 
Särskilda regler för lösa pooler och redskap för vattenlek
 
Lösa pooler för privat bruk är leksaker som ska vara CE-märkta enligt EU:s leksaksdirektiv (2009/48/EG). CE-märkta lekredskap är inte avsedda för offentliga och gemensamma miljöer som till exempel en gemensam lekplats för flerbostadshus eller en samfällighet.
Lekredskap för offentlig och gemensam miljö är konstruerade för att klara avsevärt hårdare belastning och slitage än leksaker för privat bruk. För sådana lekredskap gäller produktsäkerhetslagen. I BBR finns krav på fasta lekredskap på tomter med hänvisning till europastandarder för bedömning av produkternas säkerhet.

Läs mer på PBL Kunskapsbanken om säkerhet på tomter på PBL Kunskapsbanken
 
Vilka är vi?
 
Det är Anna Andersson, jurist på Boverket, som denna gång står för innehållet i PBL Nano.
 
Om PBL Nano
 
PBL Nano ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen. Varannan vecka kan du ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. 
Prenumerera på PBL Nano!