Nyhetsbrev 05-2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Digital träff inför säsongsstart för alla föreningar
 
Med anledning av den pågående coronapandemin och dess påverkan på vår verksamhet, kommer vi ha en digital träff inför säsongsstarten. Den 5 augusti kan ni som vill delta via Microsoft teams. Vi kör vid två olika tidpunkter under dagen, så att det ska passa så många som möjligt.
Kl 12:00 och kl 18:00.
Syftet med träffen, är att resonera och ställa frågor kring SBF:s riktlinjer för brottningsträning som började gälla 14 juni och gavs ut med anledning av de lättnader som gjordes i Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrotten. Att FHM tog bort rådet om att undvika närkontakt, gör att vi kan återgå till att träna brottning. Samtidigt väcks frågor om hur vi gör detta på ett ansvarsfullt sätt. Tankar, idéer, konstruktiva lösningar, frågor och eventuella uppdateringar om läget, är det vi tänker ska tas upp på träffen.
Klicka på länken för att komma till mötet.

Möteslänk 5 august i 12:00-13:00
Anslut till Microsoft Teams-möte

Möteslänk 5 august i 18:00-19:00
Anslut till Microsoft Teams-möte

Vid frågor, maila samuel.lund@brottning.rf.se
 
Landslagsverksamheten igång
 
Nu planeras samlingar för flera av våra landslag. 
Fristilslandslaget och ungdomslandslaget GR håller just nu på att iordningställa sin första samling. Kallelse kommer inom kort.
Herrar och herrjuniorer kallas till läger i Varberg 9-12 juli. Damer och damjuniorer kallas till läger Helsingborg 13-16 juli.
13-16 augusti, kallas ungdomslandslaget tjejer till  Helsingborg.
På SBF:s hemsida hittar du alla kallelser.
 
Generalsekreterarens sommarhälsning
 

Det har varit en händelserik och intensiv första del av 2020. Under de senaste månaderna har mycket fokus legat på Coronarelaterade frågor. Framförallt kring de underlag och ansökningar som skickats till Riksidrottsförbundet, att löpande informera medlemmarna och nu i juni, framtagning av riktlinjer för att kunna återgå till brottningsträning på ett ansvarsfullt sätt.
I slutet av mars och i början av april hade vi ett intensivt arbete med förberedelser inför vårt första digitala förbundsmöte. Söndagen 19 april genomförde SBF detta historiska årsmöte, via den digitala tjänsten Easymeet. Här vill jag säga ett stort tack till er föreningar som hjälpte oss att genomföra förbundsmötet, utan er hade det inte varit möjligt.
Vi har alla under de senaste månaderna lärt oss att leva med kort framförhållning och att all information inte finns samlat på en gång, utan fylls på löpande. Det mesta tyder på att detta kommer att fortsätta ett tag framöver. Vi som förbund har blivit bättre på att agera snabbt när ny information kommer och att vidarebefordra den till våra medlemmar. Många föreningar har sagt till oss att vi har informerat dem på ett föredömligt sätt. Här vill jag också säga tack för ert tålamod och förståelse att viss information kommer med kort framförhållning.
Vidare blir jag glad över all den kreativitet och initiativförmåga som många visar prov på under dessa märkliga och utmanande tider. Det är som ordspråket säger ”Nöden är kreativitetens moder”. Kanske kan det av vissa uppfattas som provocerande att använda ord som ”nöd” när vi ”bara” talar om idrott, men för många är just idrotten och brottningen mer än ”bara”. Det är friskvård för både kroppen och själen, det är social samvaro och tillhörighet, det är glädje, trygghet och gemenskap och mycket mer. För vissa är det kanske en helt avgörande frizon i ett annars kaotiskt liv och vardag.
Oavsett hur vi väljer att formulera oss, så har vi under den här våren utan tvekan tvingats att tänka i nya banor och hitta nya lösningar för att kunna fortsätta med idrotten vi i älskar. Kanske i lite annan paketering och kanske med lite annat innehåll än vad vi brukar möta i träningshallen, men ändå med den där goa känslan som man bara vill ha mer av.
Så fortsätt vara kreativa och tänka stort. Fortsätt dela med er och inspirera varandra. Det kommer stärka oss alla och inte helt otroligt öppna upp så att fler hittar till oss. Glöm inte att för många gör ni en stor skillnad.
Ta hand om er och glad sommar.

/ Samuel Lund, Generalsekreterare, Svenska Brottningsförbundet
 
Framtidens ledarskap 
 
Arbetet pågår med att planera in datum för SBF:s tränarutbildningar i höst. I väntan på detta finns möjlighet att utbilda sig via SISU-Idrottsutbildarna. Framtidens ledarskap är ett exempel. 
Tränare är avgörande för att leda och stimulera till en bra idrott. Du som tränare har en nyckelroll för att få så många utövare som möjligt att känna att de mår bra, har roligt och utvecklas i sin idrott.
Ett framtida ledarskap handlar om att se och möta varje utövare för den dem är, utifrån deras förutsättningar och behov. Det handlar även om att du ska vara trygg i dig själv, veta vem du själv är och vad du står för i ditt ledarskap. Du behöver också skapa ett stöd runt omkring dig för att själv må bra och kunna utvecklas i rollen som tränare. Att hjälpas åt och göra saker tillsammans skapar kraft och energi framåt.
Titta på filmen om framtidens ledarskap. Det finns även en lärgruppsplan att utgå ifrån, för fortsatt samtal efter filmen.
 
Upsala IF friidrotts seniorgympa, 12 april 2018 i Uppsala. Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån
SBF kartlägger idrott för äldre
 
Riksidrottsförbundet har fått i uppdrag av regeringen att skapa möjligheter för äldre personer att röra på sig för att så sätt förbättra sin hälsa, bryta sin isolering och hitta ett socialt sammanhang.
Svenska Brottningsförbundet har påbörjat en kartläggning för hur det ser ut inom vår idrott. Vad finns det för möjligheter att fortsätta träna när man nått en ålder av 65 +? Har ni verksamhet inom er klubb för äldre veteraner, eller är det något ni funderar över att starta? Hur tar vi vara på äldres engagemang och kompetens inom brottningen?

Kontakta oss gärna redan nu och berätta, maila malin.kjebon@brottning.rf.se
 
 
850310 SM Stockholm Peter Jansson, Ballingslöv i kasttagen. Foto :Bildbyrån
 
Svensk brottnings historik är uppdaterad
 
14 314 SM-medaljer
85 OS-medaljer
340 VM-medaljer
368 EM-medaljer
 
Det finns mycket att begrunda i SBF:s uppdaterade historikkuppgifter. Underlaget idag är mycket stort, men det finns mycket som saknas, du kanske i dina gömmor kan hitta gamla prislistor eller tidningsutklipp från tävlingar.
Några exempel på vad som vi inte hittat gällande SM;
GR; 1910-1920-talen, vi har många segrare men saknar övriga medaljörer.
WW 17 och WW 20; 2002 saknas i princip helt
GR17; saknas silver & bronsmedaljörer 75, 78-80, 89
GR 20; 1999 saknas helt samt silver & brons 20-30-40-50-tal
FS; saknas silver & brons 20-tal, 50-tal, 80-tal m.m.
FS 20; saknas silver & brons 50, 60, 70 och 80-tal, samt 1998 och 2001 i princip helt.
FS 17; 1998 saknas i princip alla, 69, 74, 78-79, 81-82, 84, 88 saknas silver & brons
Veteran; 2007 saknas helt

SBF vill rikta ett stort tack till Ulf Hansson som samlade in mycket av grunduppgifterna, framför allt gällande SM. Därefter har Christer Persson bearbetat, jagat in mer, fyllt på och gjort sammanställningar av allt. Vi är mycket tacksamma om du kan bidra med material. Mejla christer.persson@swedewrestling.se
 
Folksam förklarar Styrelseansvarsförsäkring
 
Visste du att din förening är försäkrad hos Folksam? Föreningsförsäkring Bas ingår i medlemskapet i RF, och vi tänkte berätta lite om hur den kan hjälpa till.
Något som ingår kallas för Styrelseansvarsförsäkring. Den kan skydda om någon i styrelsen blir ansvarig för ekonomisk skada som drabbat föreningen och sen inte beviljas ansvarsfrihet. Om skadan inte är till följd av något brott, då kan Styrelseansvarsförsäkringen ge ersättning upp till 500 000 kronor.
Läs mer om allt som ingår för er förening på folksam.se
https://www.folksam.se/forsakringar/idrottsforsakring/forsakring-genom-riksidrottsforbundet