Det senaste på yttrandefrihetsområdet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Webbinarium: Hur gör vi när kommuner mörkar?
 
Nils Funcke, som är ledamot i Yttrandefrihetsgruppen, har under corona-pandemin dagligen fått samtal från redaktioner som har frågor om offentlighetsprincipen och meddelarskydd. Det handlar om att kommuner och myndigheter förbjudit personal att prata med journalister eller inte lämnat ut uppgifter kopplade till pandemin. Den 27 maj bjöd Yttrandefrihetsgruppen in till ett webbinarium med Nils Funcke. Han svarade på deltagarnas frågor och gav tips. Webbinariet leddes av Hanna Nyberg, ordförande för Yttrandefrihetsgruppen.

Webbinariet spelades in och går att se i efterhand här.
 
Mira Hjort tar plats i Yttrandefrihetsgruppen
 

I början av juni utsåg Journalistförbundets styrelse Mira Hjort till ledamot i förbundets Yttrandefrihetsgrupp. Mira Hjort ersätter frilansjournalisten Jack Werner som har valt att lämna gruppen efter fem år.
Mira Hjort jobbar som reporter på tidningen Kommunalarbetaren. Hon är bland annat grävande reporter och är särskilt intresserad av offentlighetsprincipen och meddelarskydd, vilket är två frågor som Yttrandefrihetsgruppen arbetar med.

– Som reporter på Kommunalarbetaren jobbar jag mycket mot offentlig sektor och privata bolag som bedriver skattefinansierad verksamhet och jag har erfarenhet av svårigheterna kring att få ut handlingar som gäller den typen av verksamheter, säger Mira Hjort.

År 2014 vann Mira Hjort tillsammans med kollegor en Guldspade för artikelserien ”Så dumpades villkoren i hemtjänsten”. Hon nominerades till ”Årets genombrott” på Tidskriftsgalan 2014, men journalistkarriären började redan 2012 när hon gick ut JMG i Göteborg. Förutom Kommunalarbetaren har Mira Hjort även jobbat på Mitti, TT och SvD.

Hela intervjun med Mira Hjort finns här.
 
Kritik mot förslag om registrering av kontantkort
 

Den första juni presenterades utredningen ”Registrering av kontantkort, m.m.” som föreslår att teleoperatörer ska vara skyldiga att registrera vem som köper ett kontantkort. Enligt utredningen kommer förslaget att underlätta polisens möjligheter att utreda brott.
 
Om förslaget blir verklighet kommer det inte längre vara möjligt att köpa oregistrerade kontantkort. Oregistrerade, anonyma, kontantkort används ofta av journalister i samband med större avslöjanden för att kommunicera med källor.

De nya reglerna kommer att försvåra för undersökande journalister att hålla kontakt med källor, en aspekt som inte beaktats tillräckligt mycket i utredningen. Läs Journalistförbundets kommentar till utredningen här.
 
Debatt: "Offentlighetsprincipen måste bli digital"
 
Foto: Tor Johnsson
I en debattartikel i tidningen Publikt varnar Yttrandefrihetsgruppens ordförande, Hanna Nyberg, för att corona-krisen påverkat möjligheten att ta del av allmänna handlingar negativt.

Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp testade att mejla tjugo slumpvalt utvalda myndigheter och bad att få komma och ta del av diariet på plats. Av de arton myndigheter som svarade uppgav sex att de hade förkortade öppettider på grund av pandemin.

De förkortade öppettiderna aktualiserar ett gammalt problem, enligt Hanna Nyberg: "En rätt att ta del av allmänna handlingar i digital form hade behövt införas för länge sedan. Det borde vara en självklarhet att offentlighetsprincipen följer med i utvecklingen och digitaliseras. Särskilt när vi som samhälle ska bekämpa en smittsam farsot hade en sådan ordning varit att föredra."

Lär hela debattartikeln här.
 
Om Yttrandefrihetsgruppen
 
Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp bevakar och jobbar med frågor som offentlighetsprincipen, hot mot journalister och källskydd. I nyhetsbrevet kan du läsa om aktuella frågor på området och vad Journalistförbundet och Yttrandefrihetsgruppen tycker i dessa frågor.

Yttrandefrihetsgruppen består av:
Hanna Nyberg, SVT, ledamot förbundsstyrelsen, ordförande i gruppen
Lena ten Hoopen, SVT
Anders Thoresson, frilans
Nils Funcke, journalist och lärare
Mira Hjort, Kommunalarbetaren
Olle Wilöf, upphovsrättsjurist, Journalistförbundet
Tove Carlén, jurist, Journalistförbundet, sekreterare i gruppen
 
Vill du ha mer information?
 
Vill du sprida kunskap om yttrandefrihetsfrågor på redaktionen? Vi kommer gärna ut och berättar om öppenhet och yttrandefrihet på ett klubbmöte eller i andra sammanhang!

Har du frågor om innehållet i nyhetsbrevet? Vill du har mer information om Yttrandefrihetsgruppen eller Journalistförbundets arbete i dessa frågor?

Tveka inte att kontakta oss!
Hanna Nyberg, SVT, ledamot i förbundsstyrelsen, ordförande i gruppen, hanna.nyberg@sjf.se
Tove Carlén, jurist Journalistförbundet, tc@sjf.se