Webbutbildningar och webbseminarier
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Juni 2020
Foto: Scandinav/Lena Öritsland
Ändringar i plan- och bygglag 1 augusti 2020
 
Riksdagen har den 16 juni och den 17 juni 2020 tagit beslut om ändringar i plan- och bygglagen, PBL, som träder i kraft den 1 augusti 2020. Dels ändras storleken på attefallshus som är komplementbyggnader och dels görs vissa ändringar när det gäller bygg- och rivningsavfall.
 
 
Gå våra nya webbutbildningar!
 
Foto: Scandinav/Åsa Lännerström
Plan- och bygglagen för privatpraktiserande arkitekter
 
Den här utbildningen riktar sig i första hand till dig som är privatpraktiserande arkitekt. Den kan också vara till nytta för dig som jobbar som teknisk konsult eller i byggbranschen och vill lära dig mer om PBL och byggreglerna.
 
Målet med kursen är att du ska få förståelse om PBL:s regelsystem och en överblick över krav och ansvar enligt PBL. Du får kunskap om samhällets krav på byggnader enligt PBL och tillhörande byggregler och hur krav och kravnivåer hanteras vid ändring och ombyggnad. Du får förståelse för bygglovets principer, vad som är viktig vid ansökan om bygglov och vad som händer under byggprocessen utifrån byggnadsnämndens roll enligt PBL.

Gå utbildningen via Boverkets webbplats
Del 2 av Ny på jobbet Byggnadsinspektör om tekniska egenskapskrav och byggregler klar!
 
Webbutbildningen Ny på jobbet som Byggnadsinspektör del 1 har redan lockat drygt 500 deltagare att påbörja kursen och ett helt gäng har kunnat ta ut intyg på att ha genomfört hela del 1 av utbildningen. Dags nu för del 2 med 8 lektioner som handlar om byggregelverket. Den här delen är vänder sig till byggnadsinspektörer men kan intressera många olika aktörer i byggprocessen, till exempel KA, konsulter och byggledare.

Gå utbildningen via Boverkets webbplats
Nya diskussionsfrågor till Ny på jobbet-kurserna
 
Diskussionsfrågor finns nu till alla lektioner i webbutbildningarna Ny på jobbet som detaljplanehandläggare, lovhandläggare, översiktplanerare och inom PBL administration.
Syftet med diskussionsfrågorna är att underlätta för er som genomför utbildningen gemensamt med kolleger eller i ett nätverk att koppla kursinnehållet till egna erfarenheter och rutiner på arbetsplatsen. Frågorna finns under fliken ”Diskussionsmaterial” vid respektive lektion.
 
Foto: Boverket
Bakom kulisserna på webbutbildningen ”Byggnadsnämndens PBL-tillsyn”
 
Det arbetas för fullt med den nya utbildningen Byggnadsnämndens PBL-tillsyn. Reportage har spelats in och pilotutbildning för att testa utbildningens innehåll har hållits. Nu fortsätter arbetet inför att göra utbildningen digital. Resultatet kommer att bli en utbildning för dig som arbetar med PBL-tillsyn. Materialet tar Boverket fram i samarbete med föreläsare från bland annat kommuner, Länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner.
Webbutbildningen beräknas lanseras i slutet av 2020.

Läs mer om utbildningen på Boverkets webbplats
 
Se webbsändningar - direkt eller i efterhand
 
Bakom kulisserna från sändningen av webbseminariet om översiktsplanering den 3 juni. Foto: Boverket.
Gör som rekordmånga - se sändningen om regelförändringar i översiktsplanering igen!
 
Den 3 juni sände Boverket ett webbseminarium om de regelförändringar för översiktsplanering och detaljplanering som trädde i kraft den 1 april i år. Några av ändringarna gäller direkt, och andra gäller från ett senare datum. Syftet med webbsändningen var att sprida information om vad de nya reglerna omfattar och hur de ska tillämpas. Vi är väldigt glada att notera att vi hade rekordmånga tittar på denna sändning som man nu kan ta del av i efterhand.

Se webbsändningen i efterhand via Boverkets webbplats

Vägledningen om översiktsplanering i PBL kunskapsbanken är uppdaterad efter de nya ändringarna och vill du ta del av en sammanfattning av ändringarna har vi gjort en speciell sida om dessa.

Ta del av sammanfattningen i PBL kunskapsbanken
Webbseminarium Nya energiregler 3 september
 
Den 1 september 2020 ändras plan- och byggförordningen i den del som gäller beräkning av en byggnads energiprestanda. Samtidigt träder nya föreskrifter från Boverket i kraft som är anpassade till ändringen.

Ändringarna som träder i kraft 1 september 2020 har sin bakgrund i EU-direktivet om byggnaders energiprestanda som nyligen ändrades. De nya reglerna kommer också få konsekvenser för energiklassning av byggnader i energideklarationer.

Den 3 september sänder Boverket ett webbseminarium med anledning av ändringarna med syftet att ge svar på vad den nya viktningen av olika energibärare innebär och hur man ska förhålla sig till primärenergital enligt olika BBR-versioner. Seminariet vänder sig till
byggnadsinspektörer, byggherrar, projektörer, fastighetsägare, energiexperter, energirådgivare.
 
Webbseminarier hösten 2020
 
Under hösten 2020 planerar vi för följande webbseminarier
  • Nya energiregler 3 september
  • Föreskrifter för detaljplan 1 oktober
  • Kontrollplan enligt PBL 5 november
  • Tolkning av detaljplan 3 december
Mer information om våra webbseminarier på Boverkets webbplats
 
Foto: Boverket
PBL kompetens möter utbildningsföretagen
 
PBL kompetens har successivt utökat kontakterna och samarbetet med utbildningsföretag och branschorganisationer. Vid ett digitalt möte i maj deltog representanter för cirka 15 företag. På mötet informerades om vad som erbjuds genom PBL kunskapsbanken i form av vägledningar, webbutbildningar med mera följt av diskussioner om utvecklingsmöjligheter och företagens behov. Utbildningsföretag är viktiga kanaler för att nå ut till de stora målgrupperna för PBL kompetens, inte minst inom näringslivet. Boverkets material är fritt tillgängligt för alla och kan användas för att ge förkunskaper till djupare utbildningar, eller som delavsnitt inom sådana. Samarbetet är uppskattat och ett nytt möte är planerat till slutet av året.
 
EU-anmälan av föreskrifter om detaljplan
 
Boverket har tagit fram ett slutligt förslag till Boverkets föreskrifter om detaljplan, BFS 2020:xx, med tillhörande konsekvensutredning.

Föreskriften kan anses innehålla så kallade ”tekniska regler” som innebär att föreskriften behöver genomföra informationsförfarande enligt förordningen (1994:2029) om tekniska regler, så kallad EU-anmälan. Denna genomförs maj-september 2020. Anmälan innehåller ett förslag till föreskrift i den form som Boverket avser att ta beslut om.

Föreskriften kommer efter EU-anmälan sedan beslutas av Boverket och planeras att träda i kraft under hösten 2020. Efter föreskriften trätt i kraft blir den möjlig, men inte tvingande, för kommunerna att tillämpa. Föreskriften är avsedd att bli obligatorisk att tillämpa på detaljplaner som påbörjas efter 31 december 2021.

I samband med att föreskriften träder i kraft kommer även en ny release av Planbestämmelsekatalogen. Denna release sker samtidigt som de beslutade föreskrifterna blir möjliga att tillämpa.

Du kan hitta förslaget till föreskrift på Boverkets webbplats
 
Foto: Johnér Bildbyrå AB / Hans Berggren
Boverkets PBL-dagar 2020
 
Välkommen till två halvdagar späckade med fördjupande föreläsningar och diskussionsseminarier i aktuella och knepiga PBL-frågor. Reservera dagarna redan nu! Om pandemin fortsatt hindrar oss att arrangera en konferens med deltagande på plats kommer vi att arrangera ett digitalt stormöte under samma dagar och tider.

Planering pågår för intressanta kunskapsföreläsningar och för teman med olika PBL-frågor för fördjupning och diskussion i grupper. Vi förbereder både för att kunna genomföra föreläsningar och gruppdiskussioner på plats i Stockholm men också för alternativet digitalt stormöte.

Ur programmet:
  • Aktuella och vägledande rättsfall - praxis från Mark- och miljööverdomstolen
  • Den egentliga nyttan av digitalisering
  • Vad händer i bygglovsutredningen?
  • Att samverka i bostadsprojekt - om dialogens utmaningar och kraft
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.

Prenumerera på nyhetsbrevet