Dessutom: Tips för att registrera på rätt sätt i Sacer, rapporten om kyrkoantikvarisk ersättning för 2019 är klar, och mycket mer.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Med önskan om en skön sommar och en välförtjänt semester
 
Med bara några dagar kvar till midsommar har den där riktiga sommarvärmen äntligen kommit – vältajmat, minst sagt. Denna månad vill vi passa på att tipsa om att hålla informationen i appen Kyrkguiden uppdaterad, mer info finns i en länk lite längre ned.
 
Efter detta utskick tar nyhetsbrevet sommaruppehåll och är tillbaka igen i september. Tills vi hörs igen önskar vi en varm och skön sommar. Trevlig läsning!
Anna-Karin Engström, Markus Dahlberg och Christine Löfvenberg
   
 
Fastighetsstrateg Christian Ferm känner en positivitet och ett lugn till arbetet med Härnösands stifts lokalförsörjningsplanering. Ett arbete där förankring är det tydliga ledordet. Tretton av stiftets församlingar är på god väg med sina lokalförsörjningsplaner och hos stiftet finns en tydlig projektplan. Men med måldatumet inom räckhåll ser Christian Ferm även konkreta utmaningar längs vägen. Läs mer ...
   
 
Nu finns ett exempel på hur en arbets- och kommunikationsplan för att upprätta en lokalförsörjningsplan kan se ut. Exemplet är tänkt att underlätta planeringen av arbetet med lokalförsörjningsplanen i din enhet, och är ett komplement till dokumenten ”Vägledning i lokalförsörjningsplanering” och ”Lokalförsörjningsplan för Kyrkbyns pastorat”. Ta del av exemplet på projektets intranät.
   
 
Nu är rapporten till regeringen om hur Svenska kyrkan använt den kyrkoantikvarisk ersättningen under 2019 klar. Rapporten skickas inom kort till kulturdepartementet, stiftskanslierna och andra intressenter. Den finns också för nedladdning på intranätet och på svenskakyrkan.se. Läs mer ...
   
 
Genom att digitalisera och tillgängliggöra berättelser bevarar Säffle pastorat ett viktigt och rikt kulturarv. Med webbplatsen Kyrkogårdsvandring väcks svunna tider till liv när historierna om de människor som vilar på gravplatserna samlas på en modern plattform. Läs mer ...
   
 
Kyrkguiden är Svenska kyrkans app för den som vill veta vad som händer inom Svenska kyrkan, och som vill ha hjälp att hitta till våra olika kyrkor och aktiviteter. Appen finns för både Iphone och Android. För användarna erbjuder Kyrkguiden en väldigt bra service och gör det möjligt för oss som arbetar i Svenska kyrkan att informera både om vår omfattande verksamhet och om allas vårt gemensamma kulturarv, men det kräver lite arbete med innehållet. Under kommunikationsverktyg på intranätet hittar du tio tips för att komma igång eller utveckla redan befintligt innehåll.
Foto: Lina Beutler /Ikon.
   
 
Det digitala systemstödet Sacer erbjuds som stöd för församlingarnas arbete med inventarieförteckningar. Vid misstänkta kulturarvsbrott såsom stöld kan Sacer användas för att identifiera föremål som påträffats och misstänks komma från ett kyrkligt sammanhang, men då gäller det att föremålen är rätt registrerade. På Sacers intranät finns tips och råd för hur du gör för att öka möjligheterna att få tillbaka stulna föremål.
   
 
Kunskapen om våra kyrkor och om kyrkans betydelse i våra samhällen riskerar att försvinna. Och med den också våra kyrkor. Det menar Sten Rentzhog, ordförande i Föreningen Sockenkyrkonätverket som arbetar med kunskapsspridning, opinionsbildning och samverkan för att bevara landets ungefär 2 500 sockenkyrkor. Läs mer ...
Foto: Shutterstock.
   
 
Det är än så länge ingen sommarlik nyhetstorka som råder – tvärtom kommer en fullmatad omvärldsbevakning för juni månad. Klimatsmarta tips för fastighetsförvaltningen och en insyn i hur smugglingen av kulturarv kan gå till, bland mycket annat. Läs mer ...
Foto: Johannes Frandsen /Ikon.
   
 
Nästa nyhetsbrev
 
Nästa nyhetsbrev kommer i början av september.

Har du frågor eller tips på vad vi ska skriva om?
– Kontakta vår redaktör:
Leena Seim
Tipsa oss!
 
Vi tar gärna emot tips och förslag på vad vi kan skriva om.
Till exempel kyrkor som passar i serien Månadens kyrka, personer till Hej kollega eller intressanta berättelser från just din församling eller pastorat.
Intranätet
 
intranätet för fastigheter och kulturarv publicerar vi löpande nyheter om vad som händer inom våra arbetsområden. Där finns också resurser och samlad kunskap som kan vara av nytta i ditt dagliga arbete.