Glad sommar, i väntan på en hösttermin med ännu inte helt kända förutsättningar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: Denny Lorentzen
Tack för i vår
— Glad Sommar!
 
Den märkligaste vårterminen i Senioruniversitetets historia är slut nu men i praktiken tvärnitade verksamheten redan den 15 mars.

Vi har planerat ett komplett höstprogram men osäkerheten är som alla vet fortsatt stor.

Den 14 augusti öppnar vi webben med de nya arrangemang som ni kan anmäla er till, allt beroende på de restriktioner som då råder i samhället. Vi är inställda på att ha en flexibilitet om läget förändras under hösten och det ljusnar för större sammankomster.

Det innebär att vi inte ger ut någon katalog utan kommer att informera successivt om kurser och föreläsningsserier via vår hemsida och nyhetsbrev.

Alla som redan är inbokade på ett arrangemang får ny information i mitten av augusti om vad som gäller för just dig. Om arrangemanget kan genomföras med fysisk närvaro, om det ges online eller om det skjuts till våren.

Medan vi väntar önskar vi er alla ljusa och vackra sommardagar med samvaro ute i det fria.
Profilen: Eva Elfgren
Senioruniversitetet grönskar 
i skuggan av pandemin
 
— Vi fortsätter att utvecklas i skuggan av pandemin. Det säger Senioruniversitetets administrativa chef Eva Elfgren som ser positivt på framtiden.

När styrelsen drog i nödbromsen den 15 mars sattes Senioruniversitetets själ på sparlåga. Föreläsningar, seminarier, studiecirklar, exkursioner och vandringar, allt ställdes in. Men bakom kulisserna har det samtidigt pågått ett febrilt arbete med att hitta nya former för verksamheten samtidigt som man har planer för att slutföra så mycket det bara är möjligt av vårens inställda mänskliga möten, samtal, erfarenhetsutbyten och debatter.

Motorn i arbetet är Eva Elfgren som blev administrativ chef för Senioruniversitetet i augusti 2018 efter en lång yrkesverksamhet som konsult och chef.

Utbildningsfrågor, ledarskapsutveckling, utveckling av digitala tjänster, turistfrågor och privat ett brinnande intresse för kultur i alla dess former står på hennes meritlista. Allt har bäring på Senioruniversitetets verksamhet. Jag glömde visst att nämna hennes erfarenhet av krishantering.

Eva ställdes inför en ny utmaning på Senioruniversitetet med blott två anställda men med desto fler ideellt arbetande volontärer som håller igång en föreningsverksamhet för fler än 7 000 medlemmar.

— Det var tur att jag fick en inkörningsperiod och lärde känna både volontärerna och våra medlemmar, säger hon när vi träffas på Millesgården. Med dess trädgård tillgänglig ett stenkast hemifrån lägenheten i Lidingö centrum behöver hon inte längre hinna med att rensa rabatter eller klippa gräs.

Faktum är att även sommarstället sedan några år är en lägenhet. I Vadstena, ett samhälle som sommartid svämmar över av opera, balett, teater, museer (både om leksaker, kameror och, givetvis heliga Birgitta). Som om detta inte var nog så drar Eva och hennes man sitt strå till den kulturella Vadstenastacken genom att ha ett sommargalleri inrymt i lägenheten!

Det som lockade Eva Elfgren till att bli chef på Senioruniversitetet var just hennes engagemang både för konst och kultur och den grundmurade tron på att det alltid finns tid och intresse att fortsätta utvecklas och bilda sig, oavsett ålder.

Den enda som är en irriterande sten i skon för henne är att hon inte har mer tid för att ta del av Senioruniversitetets utbud.

Vad kan vi då vänta oss av verksamheten när den drar igång i höst?

Ett ökat inslag av kurser och förmodligen även vissa föreläsningar via den nu allestädes närvarande webben hör givetvis dit men förhoppningen är fortfarande att så många möten som möjligt kan ske”live”, ”IRL” eller vad dagens synonymer för det personliga mötet nu är. Men all planering hänger på vilka restriktioner som fortfarande gäller när höstterminen startar.

— Vi får leva på hoppet så länge och arbeta vidare med förberedelser för både traditionell verksamhet och digitala alternativ, säger Eva Elfgren och konstaterar att förslag och idéer hela tiden ramlar in från medlemmarna som otåligt väntar på hösten redan nu.

— Vi saknar våra medlemmar och jag vet att de saknar oss.

När jag är på väg hem efter mötet på Millesgården kommer jag ihåg vad glömde fråga Eva om:

— Vad ska du göra på semestern…
Text Ingemar Björklund
 
Swish nytt betalsätt i höst
 
När anmälningarna till höstens kurser öppnar blir det möjligt att välja Swish som betalningssätt som alternativ till kortbetalning eller faktura.
 
Nya kunskaps- och kulturtips
 
Finns på hemsidan. Här hittar du t ex webbsändningar från Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbphilharmonie. Sommarbingo med Naturhistoriska riksmuseet och 2 700 filmtips från Cineasterna som är en strömmande filmtjänst för landets bibliotek, dock ej ännu Stockholm men det går att skaffa lånekort från andra bibliotek!