Krav på spårbarhet skjuts fram
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Avfallstrenden 2019:
 
Mer sortering och minskat restavfall
 
Avfall Sverige kan nu presentera ny statistik över hushållsavfall i Sverige. Förra året behandlades 467 kg per person eller totalt drygt 4,8 miljoner ton avfall från hushållen i Sverige, vilket är oförändrat jämfört med 2018.

Årets statistik visar att mängden restavfall minskat med fyra procent och insamlingen av matavfall har ökat med sju procent. Totalt minskade mat- och restavfallet från 216 till 209 kg/person. Insamlingen av förpackningsavfall från hushåll har ökat med fyra procent, från 48 till 50 kg per person. Samtidigt ökar andelen kommuner med fastighetsnära fyrfacksinsamling.

– Att den insamlade mängden restavfall minskar och förpackningsavfallet ökar, samtidigt som andelen kommuner med fastighetsnära insamling blir fler, ger tydliga signaler om att ju enklare det är att sortera, ju mer samlas in, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

För medlemmar finns statistiken även i Excel-form, och i en PPT-presentation.
 
Systemet för spårbarhet skjuts fram
 
I slutet av sommaren var det tänk att ett digitalt system för att spåra avfall skulle sättas i drift. Nu flaggar dock Miljödepartementet för att starten kan komma att skjutas fram till den 1 november. "Ett års senareläggning skulle vara mer realistisk", kommenterar Avfall Sverige.

Läs mer
Beslut om nya avfallslagstiftningen
 
Nu har riksdagen röstat igenom regeringens förslag till genomförandet av EU-direktiv på avfallsområdet i svensk lagstiftning. Flera ändringar börjar gälla redan den 1 augusti, bland annat får kommunerna då finansiera avfallsförebyggande via avfallstaxan.

Läs mer
Naturvårdsverkets statistik presenterad
 
I Sverige uppkom 35,2 miljoner ton avfall 2018, gruvavfallet borträknat. Det är en ökning med 9 procent sedan 2016. 25 procent av det behandlade avfallet materialåtervanns, 58 procent återvanns på annat sätt och 17 procent bortskaffades. Det visar ny statistik från Naturvårdsverket.

Läs mer
Bättre förutsättningar för biogas inom industrin
 
Den svenska industrin bör kunna tillgodoräkna sig utsläppsminskningar genom att köpa biogas via gasnätverket, på samma sätt som de kan köpa grön el. Det menar Naturvårdsverket och Energimyndighetens i en utredning om EU:s utsläppshandelssystem.

Läs mer
Så ska regeringen genomföra A2030
 
Regeringen har släppt en proposition, där deras planerade arbete för att genomföra Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen beskrivs. De strävar efter en samstämmig politik nationellt och internationellt, där ingen ska lämnas utanför.

Läs mer
Uppdaterad vägledning om matavfallsinsamling
 
Naturvårdsverket tolkar kravet på separat matavfallsinsamling som att samtliga hushåll ska tillhandahållas systemet. Samtidigt menar verket att system med frivillig utsortering av matavfall, till exempel miljöstyrande taxa, uppfyller kravet.

Läs mer
Kärl för restavfall kan räcka för frivilighet
 
Det måste finnas ett alternativ till att sortera ut matavfall separat om biogödseln eller komposten ska användas för ekologisk produktion. Det skriver Jordbruksverket på sin hemsida. Avfall Sverige kan nu förtydliga vad detta krav innebär i praktiken.

Läs mer
Pant på småel utreds
 
Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på hur ett pantsystem för småelektronik, till exempel mobiler och läsplattor, kan se ut. 
– Det är viktigt att en eventuell pant utformas så att den inte bidrar till ökad risk för stölder på återvinningscentraler, kommenterar Britta Moutakis, rådgivare på Avfall Sverige.

Läs mer
Bostadsnära insamling – lägesrapport
 
Avfall Sverige har, tillsammans med SKR, uppmanat regeringen att utreda hur insamlingen av förpackningar och tidningar bör se ut. Nu finns ett material som underlättar för kommunerna att diskutera frågan med sina förtroendevalda eller andra relevanta parter.
 
Läs mer – enbart för inloggade medlemmar
"Bygg mer med avfall"
 
Det bör bli lättare att återvinna avfall för anläggningsändamål. Det menar Avfall Sverige, som nu intensifierar sitt arbete för en mer hållbar hantering. Det gäller framför allt undantaget från anmälnings- och tillståndsplikt för verksamheter som behandlar avfall och uppdateringen av Naturvårdsverkets handbok Avfall i anläggningsarbete.

Läs mer
Kalmar lär ut biogastrick
 
Region Kalmar buder in till biogaskonferens den 7–8 oktober 2020. Ta del av utvecklingen inom fordon, teknik, klimatnytta, hållbarhet med mera. Lär dig hur man får det att hända i praktiken i Sverige och internationellt, och – inte minst – ta chansen att få höra hur Kalmarregionen har lyckats lägga grunden för en guldrusch för biogas.

Läs mer
Nya ordföranden 
 
Avfall Sveriges styrelse har utsett nya ordföranden för fem av de åtta arbetsgrupperna. AG Avfallsanläggningar: Annelie Bivén, SRV återvinning, Huddinge,
AG Biologisk återvinning: Kjerstin Ekvall, Sysav, Malmö, AG Förebyggande: Agneta Lantto Forsgren, Skellefteå kommun, AG Kommunalt ansvar: Hilda Kraamer, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad, AG Kommunikation: Håkan Gustafsson, Örebro kommun.
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till och med den 31 oktober. Det betyder alltså att de flesta av höstens möten i arbetsgrupper, verksamhetsgrupper, nätverk, med mera fortsatt ska hållas digitalt.

Även våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt. Kurser och temadagar som inte är möjliga att genomföra digitalt får vi tyvärr ställa in. Korta webbinarier planeras att hållas. Håll utkik på vår hemsida efter dessa. 

Även om Höstmötet infaller först i mitten av november så har vi av praktiska skäl beslutat oss för att att arrangera det digitalt. Så kryssa den 11–12 november för ett möte via skärmen. Temat är Insamling.
Temadag om plockanalys
 
– bli bättre på att förbereda, genomföra och tolka plockanalyser
 
När: 24 september kl 13–16
Var: Online

Genom Avfall Sveriges uppdaterade manual för plockanalyser av hushållens mat- och restavfall får du bättre säkerhet vid framtagande, användning och tolkning av plockanalysdata. Nu är det också möjligt att importera data från protokollet till Avfall Web.

Webbinariet vänder sig till dig som beställer, förbereder och genomför plockanalyser samt tolkar och rapporterar in resultatet i Avfall Web. Oavsett om kommunen upphandlar utförare av själva sorteringen eller genomför hela plockanalysen på egen hand kan ni ha stor behållning av webbinariet.

Läs mer och anmäl dig
Ny medlem
 
Vi hälsar välkommen till Transportaktiebolaget i Jönköping, Transab – bygg&anläggning, logistik, entreprenad

Läs mer