Svenska kyrkan i utlandet påverkas av corona - sommarinformation
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Juli 2020

Kära vänner,
vi är stolta över att Svenska kyrkan visat en enormt stor flexibilitet under coronapandemin – såväl i Sverige som i utlandet.

Utlandsförsamlingarna var snabba med att ställa om till en digital närvaro och har använt alla medel för att hålla kontakt med, och stötta människor som drabbats av sorg för att en nära kär gått vidare från det här livet, människor som drabbats av isolering eller själva blivit sjuka. I sommar har vi personal i våra utlandsförsamlingar som fortsätter att fira gudstjänst och som har en beredskap för dem som behöver kyrkans stöd.

Många församlingslokaler har varit helt stängda sedan i mars och inte haft öppet i caféer eller kunnat utföra uppgifter som inbringar inkomster. Därför är det av största vikt att vi nu kraftsamlar såväl i Sverige som i utlandet för att samla in pengar för att verksamheten ska kunna fortgå.

I augusti välkomnas du till utlandskyrkans dag online den 29/8. Nedan kan du läsa mer och anmäla dig.

Önskar dig en välsignad sommar!

Tack för den styrka, det liv du oss gav oss, gör något nytt, något brinnande av oss, led oss att bygga en värld av rättfärdighet – handling och bön må bli ett, Pris vare Gud, pris vare Fadern, hans Ande, hans Son. Saliga sjunger och tillber vi inför hans tron. ( Sv ps 292:2)
 
Hälsningar
Johanna Holmlund Lautmann
Biträdande avdelningschef, Svenska kyrkan i utlandet
 
Välkommen till utlandskyrkans dag 29/8
 
Lördag 29 augusti är du välkommen att vara med oss på utlandskyrkans dag - en dag fylld av spännande föreläsningar och inblick i utlandskyrkans viktiga arbete och en titt på framtiden. Vi möts digitalt. Du deltar i hela eller delar av dagen.

Läs mer och anmäl dig här
 
Kyrkan viktig i en orolig tid
 
Åsa Ström Broman är Svenska kyrkans ambulerande präst i Sydamerika. Hon berättar att situationen nu är väldigt svår i Brasilien.
– Det är tufft nu för oss i Svenska kyrkan i São Paulo att kunna klara fasta kostnader och hjälpa människor som ber om stöd. Vi gör vad vi kan för att finnas för människor i en orolig och svår tid. Förutom samtal behöver en del även hjälp med mat, välling och blöjor.
Det diakonala stödbehovet är stort även på fängelserna.

Läs hela intervjun
Rikskollekt till utlandskyrkan 26 juli
 
Den 26 juli, på Kristi förklarings dag, är det rikskollekt med insamling till Svenska kyrkan i utlandets diakoni. Här kan du ladda ner kollektvädjan.

Ladda ner kollektvädjan 26/7 (pdf)
Församlingens medarbetare sträckte ut en hand under pandemin
 
Stöd till en förtvivlad kvinna, vars man var svårt sjuk i covid-19. Återkommande samtal till någon som bara grät. Under coronapandemin stöttade Svenska kyrkan i Florida dem som drabbades på olika sätt.
– När jag lägger på luren ibland vill jag bara gråta. Det är så svårt. Det säger Gerd Persson, ordförande i kyrkorådet i Svenska kyrkan i Florida.

Läs hela intervjun med Gerd 
 
En flexibel kyrka
 
Erik Stenberg-Roos, präst i Svenska kyrkan i Thailand, genomför en av säsongens sista arbetsuppgifter: en minnesgudstjänst över en avliden svensk medborgare. Erik bär mask, något som är obligatoriskt i Thailand på grund av coronapandemin.
– Någon kyrka fick vi inte tag i, utan vi fick hålla till i ett buddhistiskt tempel. Vi jobbar ju alltid med de förutsättningar som ges på plats. Vi får helt enkelt ha med oss korset och montera upp kyrkan där det går.
Vi höll akten på engelska och livestreamade så att anhöriga i Sverige kunde vara med på länk. Det kändes mäktigt och fint att få hjälpa till på det här sättet.
 
Nya minnes- och hyllningsblad
 
Du vet väl att du kan ge en gåva till Svenska kyrkan i utlandet i samband med någons hyllningsdag? Nu finns nya blad med vårt trähjärta. Du kan också ge en minnesgåva i samband med någons bortgång.
Nu finns nya blad med bilden på utlandskyrkans speciella trähjärta.

Till Minnes- och hyllningsblad på webben
 
Svenska kyrkan i Berlin: pandemin har slagit mot ekonomin
 
Pamela Garpefors, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Berlin berättar hur församlingen ställt om arbetet under coronapandemin.
– Vi har kunnat möta människor som verkligen inte mår bra. Det är svårt för många barnfamiljer och vi finns här för barn som behöver prata. Människor är varslade, en del har inget jobb alls just nu.
Samtidigt har församlingens egen ekonomi drabbats hårt. 
– Vi har förlorat drygt 500 000 kronor i inkomster från caféet och på inställda besök från konfirmandgrupper och församlingar och företagsevenemang.
 
Avdrag på skatten för gåvor till utlandskyrkan!
 
Förra året återinfördes skattereduktionen för privatpersoner på gåvor till ideella organisationer. Det innebär att du kan få tillbaka 25% eller max 1 500 kronor av ditt totala gåvobelopp under året. Detta gäller även gåvor till utlandskyrkan.

Läs mer om vad som gäller för skattereduktion för gåvor till utlandskyrkan
 
Eldsvådor, torka och kristendomskunskap
 
Svenska kyrkan i södra Thailand är en mobil kyrka med verksamheter runt om i landet. En svensk kvinna, som bor ute på den tropiska savannen på Koh Lanta Noi, berättar hur kyrkan har fått stor betydelse för henne vid flera dramatiska händelser.
 
Läs hela berättelsen
 
Nya visitkort med swishkod!
 
Numera är det många som inte har kontanter i plånboken. Då går det lika bra att swisha en gåva. Utlandskyrkans swishnummer är 901 60 31.
Vi har tagit fram nya visikort, som hjälper människor att ge en Swishgåva. På baksidan av kortet finns en kod att läsa av direkt i Swish-appen.

Beställ de nya visitkorten 
Så här ser visitkortets framsida ut. Du beställer det kostnadsfritt i vår webbshop.
 
Följ oss på Facebook!
 
Du kan också numera göra en insamling till utlandskyrkan via Facebook.  
Följ länken och skapa en insamling, exempelvis i samband med att du fyller år. Alla bidrag är värdefulla!

Skapa en insamling
 
Följ utlandskyrkan på instagram 
 
Du kan följa Svenska kyrkan i utlandet på Instagram.
Kontot heter @utlandskyrkan. Tipsa gärna din församling och dina vänner!

Svenska kyrkan i utlandet på Instagram