Här kommer en sommarhälsning och lite information om hösten! Trevlig sommar!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
 
TREVLIG SOMMAR OCH VÄLKOMMEN TILLBAKA TILL HÖSTEN!
 
Efter en märklig vår med karantän och  oro för många av oss här i Frankrike och även för familj och vänner hemma i Sverige, är det nu dags för semester, eller kanske hemester som blivit ett uttryck vi fått lära oss under våren. Oavsett om du blir kvar i Frankrike eller kommer iväg till Sverige hoppas vi innerligen att du får den vila och återhämtning vi alla behöver efter det här äventyret. 

På kyrkan har vi haft stängt för besökare i flera månader, och vi har hållit kontakten med församlingen per telefon, mejl och sociala medier. All verksamhet har legat nere sedani mitten av mars, och de ekonomiska konsekvensera är kännbara. 

Sista gudsjtänsten för i sommar ägde rum igår, men vi fortsätter att lägga ut andakter varje helg på Facebook och Youtube under hela sommaren. 

Vi kommer att ha stängt på expedition och café från den 7/7 och öppnar igen tisdag den 25/8. Fram till den 24 juli finns Nils och Timo kvar i huset och arbetar, och man kan såklart boka tid för enskilt möte om det behövs. Vi andra har semester, men är självklart nåbara på våra mobiler om något allvarligt skulle inträffa. Tveka aldrig att höra av er! Vi svarar på mejl till paris@svenskakyrkan.se under hela sommaren. 

Ingen vet hur hösten kommer att se ut - men vi satsar på att försöka starta som vanligt med gruppverksamheter och café från och med september. I det här brevet skriver vi lite om startdatum för de olika verksamheterna. Troligt är att vi får dras med anmälan till de flesta av våra grupper, eftersom vi anar att vi även i höst inte får samla hur mycket folk som helst. Men vi ser fram emot att välkomna er alla igen, det ska blir härligt att ses på riktigt! I slutet av augusti kommer vi med mer information om vad som gäller för alla grupper, vem man anmäler sig till etc.
Sommaren står för dörren och kyrkan stänger för att öppna upp med alla sina verksamheter i höst.

Ord från psalm 752 Över berg och dal blir en sommarhälsning och en påminnelse om att leva i Guds Nu.
En Välsignad sommar tillönskas er alla!

Över berg och dal som en mjuk koral drar sommarn över vårt land. Livet flödar fram såsom sav i stam, såsom bäck emot havets strand. Så lev Guds nu. Av Guds nåd får du ta emot var stund ur hans hand. Livet flödar fram såsom sav i stam, såsom bäck emot avets strand.

Minns att var sekund är en liten stund av evigheten hos Gud, och när dagen lång du hör fåglars sång, hör du himmelens egna ljud. Så lev Guds nu. Av Guds nåd får du ta emot var stund ur hans hand. Och när dagen lång du hör fåglars sång, hör du himmelens egna ljus.

Och när dagens ljus från Guds eget hua nu flödar över din dag, minns att rätt och frid i vår egen tid ska frå spegla Guds kärleks lag. Så lev Guds nu. Av Guds nåd får du ta emot en stund ur hans hand. Minns att rätt och frid i vår egen tid ska får spegla Guds kärleks lag.
 
Kräftskiva fredag 11 september kl 19.00
 

Det har blivit en omtyckt tradition - kyrkans kräftskiva går i år av stapeln fredag den 11 september.  Välkomsdrink, kräftor, hembakt bröd, goda ostar, pajer och en smarrig dessert till ett pris av 29  € för vuxna (39 € om man inte är medlem) och 12 € för barn upp till 12 år.  Till barnen finns det köttbullar för de som inte gillar kräftor. Det ingår ett glas vin, öl eller läsk, och man kan köpa till mer. Välkomna! 
Småbarnstimmar
 

Den mycket uppskattade träffen för barn 0-3 år och deras föräldrar äger rum på torsdagar. 

Drop-in från kl 12.00
Sångstund kl 12. 30

Öppet hus för föräldrar bebisar och mindre barn. 
Vi fikar, leker, pratar och sjunger.

Då erbjuder också caféet full service, d v s matiga mackor, ibland en soppa med hembakt bröd, hembakta bullar och kakor.

Vill man ha med sig egen mat går det bra att värma den hos oss.

Startdatum den 17 september.
Onsdag - barnens dag
 
Onsdagarna är barnens dag här i  kyrkan.
Caféet är i full gång med goda mackor och hembakade bullar, kakor och chokladbollar. Vi har även en pysselbuffé! 

Nytt för i höst är att barnkör, mniorer och kyrkdetektiver slås ihop till en barnaktivitet som Björn och Maria håller i tillsammans. Den kommer att ske i tre olika ålders-
grupper. Det blir mycket sång, men också pyssel, lek och annat skoj. Varje gång avslutas med en liten andakt. 

Nu när vi är två ledare tror vi att det blir att barnen kommer själva till aktiviteten. Föräldrar och barnvakter är väökomna att vänta  caféet.

Barnkör 13.30-14 (fr 6 år)
Juniorkör 14.05-14.40(9 år)

Minikör 14.45-15.15 (3-5år)


Terminsstart den 16 september. 

 
Övernattningsläger och familjesöndagar
 
Övernattningsläger för barn från 9 år och uppåt är en uppskattad verksamhet  Vi träffas sen eftermiddag på lördagen och leker, klurar, lagar mat, ser på en film pratar och sjunger. 

På söndagen bjuder vi in till högmässa där alla föräldrar och syskon är välkomna, ofta medverkar barnkören.

Efteråt byter vi kyrkkaffet mot enkel lunch som passar barn och vuxna, och sen har vi aktiviteter en stund in på eftermiddagen. 

Datum i höst: 3 oktober (övernattning) 
15 november 
samt den 20 december med julstuga och barngruppernas julavslutning. 
Tisdagsmässa och lunch 
 
Fr o m 15 september tisdagsmässa kl 12.30  och därefter tisdagslunch. Alltid hembakt bröd, sallad, ostbricka och en hemlagad dessert. Pris 10 €, dryck tillkommer. Är du inte medlem i församlingen kostar det 12 €. 

OBS! Tisdagsmässa och lunchen den 22 september blir istället en seniordag, då vi åker på utflykt och äter lunch någonstans i närheten av Paris. 
 
Bibelstudium
 
Varannan tisdag med start den 15 september samlar Joakim ett gäng nyfikna bibelstudenter för ett samtal runt en teoligisk fråga. Det krävs varken förkunskaper eller anmälan, är du intresserad, hör bara av dig till Joakim så att han vet hur många som vill delta.

Dagsretreat och pilgrimsvandring
 

Detta är saker vi skulle vilja starta med i höst! Är du intresserad, hör av dig till Maria så hoppas vi få ihop ett gäng.
 
Seniorträffar
 
I höst kommer vi att erbjuda träffar som vänder sig till våra seniorer. 

Tisdag 22 september erbjuder vi en dagsutflykt i närområdet, vi besöker ett museum eller liknande, äter lunch på plats och ser till att vara hemma på eftermiddagen. 

Någon gång under hösten skulle vi vilja anordna en datakurs för seniorer - lite inblick i hur man kan använda sociala medier, vad församlingen gör digitalt etc. Tycker du att det låter spännande, hör av dig till Helene eller Joakim så ordnar vi detta en eftermiddag. 

Tisdag 22 december blir det jultallrik och allsång i salen. 


EKUMENISK GUDSTJÄNST MED ST JEAN
Söndag den18 oktober planerar vi att fira gemensam gudstjänst hos vår franska protestantiska vänförsamling St Jean på rue de Grenelle. 

Mer information kommer i början av hösten !
 
Brodera mera 

Varje fredag eftermiddag träffas ett gäng glada damer som tillverkar saker till julbasaren. Vill du vara med då, är du välkommen såklart, men vi vill testa att starta en pyssel/handarbetsgrupp för folk som inte är daglediga.

Vill man tillverka saker (brodera, virka, sticka eller tova) till julbasaren får man förstås göra det, vill man tillverka till sig själv går det också bra! Det är gemenskapen och skaparglädjen som är i centrum. Vi tänkte oss torsdagkvällar två gånger i månaden med start den 17 september, kl 19. Är du intresserad? Kontakta Helene via mejl eller på telefon 06 14 86 85 25.
 
Vem vill bli volontär?

Vi behöver nya glada volontärer - har du tid över och lust att hjälpa oss som frivillig är vi just nu i skriande behov av hjälp på onsdagseftermiddagar:

- en person i caféet, vår klippa Kicki som hjälpt oss i några år nu har flyttat från stan. Det gäller försäljning av fika och tiderna är mellan 13 och 17 ca. 

- en barnkär pysselperson till vår pysselbuffé. Vi fixar pysslet, vi behöver bara någon som sitter ner med barnen och hjälper till. 

Ta gärna kontakt med oss på paris@svenskakyrkan.se om du vill veta mer. Obs! Det är inget bindande uppdrag, kan man inte komma varje vecka löser vi det, men vi är glada för all hjälp vi kan få! 
Allhelgonatid - mässa och ljus
 


I Sverige fylls kyrkogårdarna av levande ljus och det är inte ovanligt med andakter på kyrkogården i allhelgonatid.

Här i församlingen har vi sedan några år tillbaka en minnesgudstjänst kl 17 söndagen efter allhelgona, i år infaller det den 1 november.

Vi tänder ljus för de som lämnat oss under året, och bjuder in till fortsatt samvaro vid en söndagsmiddag efteråt. 
Basar - folkfest och adventsglädje
 
Förra året besökte dryga 7000 personer vår julbasar - roligt och en mycket viktig inkomstkälla för kyrkan.

I år är basaren viktigare än någonsin, men också den kanske svåraste nöten att knäcka. Vi planerar att ha basar i två helger, 27-29  november, och 6-8 december.

Konceptet kommer att se lite annorlunda ut, mer som en julaffär utan trängsel, och kanske måste vi ha bokning för att komma vissa tider, anpassa så att riskgrupper kommer vissa tider etc.

Vi kommer också säkerligen ge er möjlighet att förbeställa vissa varor för att kunna erbjuda avhämtning á la click & collect. Det saknas inte spännande idéer, eller lust och vilja att genomföra dem!
Språkcafé
 
Varje fredag mellan 14 och 16 erbjuder föreningen LAMSF (svensktalande migranters vänner) språkundervisning till migranter som kommit från Sverige och nu söker asyl i Frankrike. Språkundervisningen sker alltså från svenska till franska, i kyrkans församlingssal. 

LAMSF söker nya volontärer, och vill du hjälpa till kan du kontakta sara.brachet@gmail.com. 

Terminsstart för språkcaféet blir fredag den 4 september. 
 
 
 
Kyrkans körer
 
 
Förutom barnkörer har vi två vuxenkörer:

Kyrkokören repar på tisdagar kl 19.30. Kören medverkar bl a i högmässor och står för kyrkans mycket uppskattade Luciafirande i december. 

Cantemuskören är för närvarande en damkör men även herrar är välkomna. Kören repar på onsdagar kl 20.  

För mer information och anmälan kontakta bjorn.akerhage@svenskakyrkan.se.
INFORMATION EN FRANCAIS:


Hier, nous avons celebré le dernier culte de l´été, mais nous continuons à publier nos prières du weekend sur les réseaux sociaux tout l´été. Nous sommes fermés au public, mais Time et Nils travaillent jusqu´qu 24 juillet, du coup si besoin de venir sur place pour un renseignement, chercher des livres ou pour une question, n´hésitez pas à contacter Nils au 06 51 82 90 66.

Nous espérons ouvrir normalement à la rentrée, et vous donnons ici quelques dates á retenir:

30/8 - Premier culte dans l´Eglise, 11 heures
4/9 -   Premier café des langues entre 14 h et 16 h 
11/9 - Fête des écrevisses, 19 h
15/9 - premier culte du mardi 12h30, suivi d´un déjeuner
15/9 - étude biblique en groupe avec Joakim, rendez-vous bi-mensuel, après le déjeuner
16/7 - top départ pour les groupes des enfants du mercredi
17/9 - premer rencontre des tout petits(0-3 ans) et leur parents 
22/9 - sortie culturel avec le groupe des séniors - programme à définir

Si vous souhaitez plus d´informations en francais concernant nos groupes, les chorales, les programmes etc, n´hésitez pas à nous contacter sur paris@svenskakyrkan.se et nous ferons tout notre possible pour vous renseigner. Dans les newsletters nous aurons dorénavent toujours une petite partie en francais, afin de mieux vous tenir au courant. 

Passez un bel été - et reposez vous bien!