Tydliga skillnader på de nordiska börserna, läs vår Norden-analys
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fondkommentar maj - 
Fortsatt uppåt på svenska börserna i maj
 
Precis som i april så har börserna fortsatt att stiga under maj. Månadens uppgång på breda stockholmsindexet OMXSPI landade på strax över 5 procent. Det betyder att indexet bara är minus 7 procent under perioden 1 januari – 31 maj. Det kan tyckas underligt att börsen har sån motståndskraft i och med den pågående globala pandemi som fortfarande härjar, men faktum är att Sverige ändå har lyckats bra rent ekonomiskt.

Även om många företag drabbats hårt, främst då inom turism, restaurang, hotell, nöje och så vidare, så har vi haft ett öppet samhälle med fortsatt konsumtion. Detta kommer förhoppningsvis leda till en lägre arbetslöshet och färre konkurser än för många andra länder, som haft en total nedstänging av sina samhällen, och nästan hela ekonomier. Vi ska såklart också ta hänsyn till de historiskt stora stödpaketen som självklart bidragit till börsernas starka motståndskraft.

I Europa har många länder nu börjat lätta på restriktionerna och människor får börja röra sig lite mer fritt i samhällena. Nedstängingarna har dock varit otroligt kostsamma, inte minst för de länder som till mycket lever på turism. Dessa kommer få fortsatta problem då det lär dröja innan resandet är tillbaka på något som liknar normala nivåer.
 
Läs hela vår fondkommentar här
 
Analys Norden -Tydliga skillnader på de nordiska börserna

Mitt under rådande coronakris så kan man se tydliga skillnader på de nordiska börserna. Danska börsen har gått bäst i regionen med en uppgång på nästan 6 procent. Sämst har den norska börsen gått som är minus nästan 18 procent. Det finns stora skillnader i kompositionen av de nordiska indexen, och detta påverkar såklart hur respektive börs regerar vid börsfall och volatila perioder.

Läs mer
 
Blogg
En annorlunda sommar ger möjligheter

Sommaren är nu i antågande och något som de flesta av oss längtat efter länge. Men i år blir det tyvärr inte riktigt som vanligt. När flygen står stilla och vi får planera för en semester på hemmaplan finns det ekonomiska möjligheter att dra nytta av.

Att semestra hemma är bra både för din plånbok och miljön. Vårt tips är att passa på att öka din sparbuffert.
 
 
 
 
Bästa fonderna
Månadens bästa aktiefond
HSBC GIF Brazil Equity AD +23,88 %
 
Månadens bästa hedgefond
PriorNilsson Idea + 8,72 %
 

Avkastning per 2020-06-08, 30 dagar bakåt

Se våra topplistor här
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.