Aktuella frågor inom Finsam
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hallå där, Martin Jonasson:
Hur påverkas Nationella rådet av pandemin?
Trots högt tryck på Finsams Nationella råd är målet att fortsätta arbetet så långt det är möjligt under pandemin, säger ordförande Martin Jonasson.

Vi är imponerade över det sätt som många samordningsförbund på kort tid har lyckats ställa om sin verksamhet på ett ”lösningsorienterat sätt”. Det är en utmaning att hålla igång verksamheten när man inte kan träffas fysiskt.

Läs hela intervjun med Martin Jonasson på finsam.se

 
 
 
Nära samverkan mellan psykiatri och socialtjänst i Piteå:
Med rätt stöd kan många med psykisk diagnos få sysselsättning
Maria Lundgren och Sandra Bäckström. Foto: Elisabeth Viklund
I en lokal nära Piteå sjukhus arbetar Maria Lundgren, arbetsterapeut och Sandra Bäckström, studie- och yrkesvägledare i den tvååriga insatsen TIDSAM.

– Över 70 procent av de som vi aktivt arbetar med är antingen i arbete eller studier, säger Sandra Bäckström, studie- och yrkesvägledare.



Läs mer om metoderna i TIDSAM på finsam.se
 
Nu införs en 16:e indikator:
Jämställdhet och mångfald viktiga frågor
Jonas Wells 
I höst kommer en ny indikator som mäter jämställdhet, mångfald och jämlikhet.

– Det här är viktiga frågor som ska genomsyra vår samverkanskultur, säger Jonas Wells, samordnare för indikatorarbetet.


Läs mer om hur indikatorarbetet har utvecklats på finsam.se
 
Insatserna till de prioriterade behovsgrupperna ökar
Malin Lundblad
Antalet insatser för Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens prioriterade behovsgrupper har ökat.

– Om man jämför antalet insatser mellan 2016 med 2019 har de för unga med aktivitetsersättning ökat med 50 procent och för långtidssjukskrivna ökat med hela 175 procent. Insatser för unga med funktionsnedsättning har ökat med 81 procent sedan de kom in i regleringsbrevet 2017, säger Malin Lundblad, verksamhetsutvecklare.
 
Hur stöder vi våldsutsatta under pandemin? 
Anita Kruse arbetar med regeringsuppdaget mot våld i nära relationer tillsammans med samordningsförbund



 
Nyligen fick samordningsförbunden frågor om deras arbete mot våld i nära relationer under coronapandemin från Jämställdhetsmyndigheten.
 
– Vi fick väldigt många svar som visar att förbunden arbetar aktivt med frågorna, trots de begränsningar som finns i samhället under pandemin säger Anita Kruse, NNS.

Flera har uttryckt sin förvåning över att så många av deras deltagare har så omfattande erfarenheter av våld.


– Det är ofta deltagare som de haft kontakt med under en längre tid men det är först när de aktivt får svara på ett frågeformulär om psykiskt, fysiskt och sexuellt våld som det här kommer fram eftersom de aldrig har fått liknande frågor innan. Deltagaren får därmed en egen insikt om vilka starka samband som existerar mellan tidigare erfarenheter av våld och en senare psykiskt och fysisk ohälsa, säger Anita Kruse.
 
 
Malmökraften uppmärksammades
Cecilia Braun enhetschef i Malmö
Malmökraften som ska leda till att 2500 arbetslösa och sjukskrivna går till arbete eller studier uppmärksammades nyligen av Försäkringskassan som är en del av insatsen i Malmö tillsammans med Arbetsförmedlingen, Region Syd och Malmö stad.
 
Vi har haft försäkrade nästan varje månad som gått direkt till arbete eller studier, säger Cecilia Braun, enhetschef i avdelning för sjukförsäkring Syd.

Läs reportaget på fk.se
 
Vill du veta mer om Finsam?
 
Lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser (Finsam) trädde i kraft 2004. I dag finns totalt 80 samordningsförbund runt om i landet som fungerar som en lokal arena för samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommuner och region. För att stödja och driva utvecklingen av finansiell samordning genom samordningsförbund finns ett nationellt råd. I Nationella rådet ingår Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Sveriges Kommuner och Regioner samt Socialstyrelsen. Genom nyhetsbrevet vill vi lyfta olika aktiviteter som sker inom Finsam.