Nyhetsbrev från Projekt Domkyrkoberget, Strängnäs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev 13, Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 13
 
 
AART architecture
Vinnaren i arkitekttävlingen:
Stora och små möten - för stora och små.
 
Förslagsställare är AART architects genom Markus Grieser, Anders Tyrrestrup, Mads Nygaard, Nicolaj Østergaard Thunbo och Asger Brix Pedersen i samarbete med Bach arkitekter genom Lone-Pia Bach.

Juryns motivering är:
”Stora och små möten - för stora och små har på ett övertygande och inspirerande sätt låtit nya och befintliga byggnader skapa ett nära samspel runt Domkyrkan vilket stärker domkyrkobergets identitet som en samlande mötesplats. Förslagsställaren använder kontexten och domkyrkobergets kontakter med staden på ett kreativt sätt. Juryn värdesätter förslagets förmåga att både utveckla och visa inlevelse i och hänsyn till de befintliga kulturhistoriska värdena samt de höga skönhetsvärden som domkyrkoberget har.

Förslaget visar också på förståelse för Europaskolans och Kungliga bibliotekets behov.
Stora och små möten har på ett trovärdigt sätt tillgängliggjort och lyft fram idag oanvända eller underutnyttjade rum och utrymmen i Domkyrkan.

Förslagen och tilläggen i Domkyrkan visar en mycket god förståelse för kyrkorummets möjligheter och verksamhetens skilda behov. Analysen som ligger till grund för förändringarna framgår, förslagen är väl genomtänkta och logiskt förklarade.”
 
Ytterligare information: Marie Rydén Davoust, projektledare marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se
 
Vinnaren bor i Strängnäs
 
Ledaren för det vinnande arkitektteamet är Markus Grieser, som bor i Strängnäs sedan 2015.

Bidragen var annonyma, så juryn visste inte vilka de tävlande var, innan de hade fattat beslut om vinnaren. Så vi är överraskade och extra glada över det här resultatet. 

Nu börjar det gemensamma arbetet att utveckla en plan för samarbete och genomförande. Det är många steg kvar i det fortsatta arbetet. Nu vet vi vem vi gör det tillsammans med.
Vinnande teamet tillsammans med Christofer Lundgren och Marie Rydén Davoust, foto: Miriam Arrebäck
 
Här finns juryns utlåtande att ladda ner. I dokumentet finns mer beskrivning av både det vinnande förslaget och de övriga fyra. 
 
Vad händer nu?
 
Möt vinnaren och hör honom berätta om deras förslag.
Vi berättar vad som händer nu, i det fortsatta arbetet tillsammans.
 
25 juni, kl. 18 i domkyrkan
 
Anmälan till marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se, senast den 21:a. Om vi blir fler än 50 personer kommer vi att bjuda in till ytterligare ett tillfälle.
 
Varför Projekt Domkyrkoberget?
 

Domkyrkoberget är ett gemensamt arbete där alla huvudmän vill bidra till att utveckla platsen till en ännu bättre mötesplats i Strängnäs. Detta kan sammanfattas i:

Domkyrkoberget - en förtätad plats för tro, utbildning och kultur.

Projekt Domkyrkoberget syftar till en verksamhetsmässig och fysisk utveckling av platsen för att åstadkomma en unik miljö med social täthet och ökad interaktion mellan människor och verksamheter.

Vi fortsätter att utveckla samverkan mellan de sex parterna, huvudmännen, som finns på och runt Domkyrkoberget. En viktig del är vad vi kan göra för verksamhet tillsammans. Detta fortsätter vi att arbeta med.

Huvudmännen är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk.
 
All information hittar du här: En vinnare och mer om bakgrunden finns samlat här: Projekt Domkyrkoberget