Nyhetsbrev S:t Matteus kyrka Malmö #1 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #1 2020
Kära församling!
 

Det har nu gått två veckor sedan vi fick öppna upp kyrkan för gemensam gudstjänst igen, två glädjande veckor!

På Kristi himmelsfärds dag var vi knappt fyrtio personer och de två senaste söndagarna har vi tagit in precis så många som vi får. Någon enstaka har tyvärr fått gå hem igen. Vi i arbetslaget har fått höra mycket positiva och glada tillrop från er i församlingen. Det känns fantastiskt att längtan att fira gudstjänst är så stor.

Vi fortsätter utifrån de former vi haft de senaste två veckorna att fira gudstjänst på detta sätt. Om det blir så att flera gudstjänstbesökare inte får plats på söndagar har vi börjat titta på former för att hantera detta. Till exempel att fira dubbla gudstjänster eller att också öppna församlingssalen för en egen gudstjänstgemenskap via skärm och personal på plats under tiden som den ordinarie gudstjänsten pågår. Detta kräver, som ni säkert förstår, en hel del extra resurser så därför avvaktar vi detta tills vi ser att behovet verkligen finns.

Men jag vill gärna uppmuntra dig som eventuellt inte kommer in för att kyrkan är full att höra av dig till mig, alternativt till Gunilla (gunilla.rosenlund-jonsson@svenskakyrkan.se), så att vi kan få en uppskattning om hur många som berörs. Likaså får du gärna höra av dig om du hade velat gå, men inte vill för att du tycker femtio personer är för många i kyrkrummet. Då kan vi också ha med detta i pusslet vi lägger, för att helheten skall fungera så väl som möjligt.

Jag vill även uppmuntra dig till att höra av dig om du har tankar och idéer om hur vi ska göra kring gudstjänstliv och annan verksamhet i dessa speciella tider. Vi har en väldigt klok församling och goda idéer behövs, inte minst i annorlunda tider.

Från och med veckan efter midsommar kommer personalen att ha semester i perioder. Detta innebär att det kan vara lite svårare att få tag på precis den person som du kanske vill. Likaså kommer vi som är i tjänst till största del vara lediga måndagar och tisdagar för att på så sätt kunna vara i tjänst resterande del av veckan. Vi kommer att svara! Men räkna med lite längre responstid än vanligt.
 
Foto: Sara Karlsson Löfgren
Vi avtackar Paula på söndag
 
På söndag 7 juni, Heliga trefaldighets dag, firar vi högmässa klockan 11.00 och avtackar vår pastorsadjunkt Paula efter att väldigt fint år här i församlingen. Paula predikar. Vi kan med stor glädje berätta att Paula stannar i Malmö då hon fått tjänst i Sankt Andreas kyrka. Därför säger vi inte ”hejdå” till Paula på söndag utan ”vi ses snart!”. Men kom gärna och be för Paula i hennes sista gudstjänst (för denna gången) i Sankt Matteus kyrka. Vill man byta ett par ord med Paula, men inte kan eller vill komma på söndag, så är det för övrigt hon som är ”prästen i tjänst” på nationaldagen.
 
Öppen kyrka på nationaldagen
 
På nationaldagen den 6 juni kommer kyrkan att vara öppen kl. 10-14 med präst på plats för samtal och möjlighet till enskild kommunion.
 
Sommar i Matteusparken
 
Under tre veckor så ordnar vi extra sommaraktiviteter för barn och familjer i vår fina park:
16 – 18 juni
23 – 25 juni
30 juni – 2 juli

Klockan 12 bjuds det på grillat och kl 13 sätts vattenspridaren igång.

Det utlovas mysiga tält, leksaker, pyssel, vattenlek och olika spel.

Varje dag dessa dagar bjuds det även in till familjerytmik. Tisdagar och torsdagar klockan 10 samt onsdagar klockan 13.30. Man kan ta med picknick själv om man hellre vill det. Vid riktigt dåligt väder ställs familjerytmiken in, men övriga verksamheter flyttar troligen in i församlingshemmet om vi inte blir för många (på grund av regler gällande pandemin).

Ingen föranmälan krävs.

Alla barn och familjer, varmt välkomna till dessa härliga sommarveckor!
Vi firar hela sommaren
 
Vi firar högmässa varje söndag hela sommaren klockan 11.00. 
Efter gudstjänstens slut finns möjlighet att ta emot nattvard för den som av någon anledning inte vill eller kan dela gudstjänstgemenskapen i kyrkorummet. Präst kommer att finnas i kyrkorummet 12.30-13.00 för denna möjlighet. Detta innebär att vi från och med den 14 juni inte längre kommer att ha präst på plats i kyrkan på lördagar för enskild kommunion.

Likaså fortsätter gemenskapen i veckorna med andakt på måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar klockan 9.00 samt mässa på onsdagar 9.00. 
Just onsdagen är ett utmärkt tillfälle för dig som vill komma och fira gudstjänst utan att det är så mycket människor i kyrkorummet. Här kan du också få möjlighet att ta emot nattvard.

På torsdagarna har vi Taizéinspirerad bön klockan 18.

Ambitionen är att vi samtliga kyrkliga söndagar webbsänder vår mässa via vår facebooksida.
 
Foto: Shutterstock
Spontanpicknick
 
Vi kan inte bjuda in till gemenskap kring borden utifrån rådande pandemi. Dock kan vi varmt rekommendera att man tar med sig en picknickfilt och något gott att äta för att på det sättet förlänga gemenskapen på söndagar.

Nyttja gärna vår fina kyrkpark för detta, men håll avståndet!
 
Den blomstertid nu kommer
 
Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor.
Du nalkas ljuva sommar, då gräs och gröda gror.
Med blid och livlig värma till allt som varit dött,
sig solens strålar närma och allt blir återfött!


Gud välsignar dig!

Arbetslaget i Sankt Matteus, genom Gustav