Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Avfall Sveriges årsmöte:
Samverkan föder framgång
 
Att vara många om en process innebär svårigheter, men ger i slutänden möjlighet till betydande vinster. Det gavs flera bevis på under Avfall Sveriges årsmöte den 2 juni. Det visade sig också att frågan om ett kommunalt insamlingsansvar för förpackningar ännu lever.

– Med största sannolikhet kommer ikraftträdandet av 2018 års förordningar att skjutas på framtiden. Låt oss skapa ett system där kommunerna och företagen gör det som respektive part är bäst på. Kommunerna är bäst på avfallshantering medan företagen är bäst på att utforma produkter så att de kan återanvändas och återvinnas på bästa miljömässiga vis när de väl har blivit avfall, sade Tony Clark, vd för Avfall Sverige.
 
Kristianstad är bäst på avfallshantering
 
Nöjda kunder, uppskattade besök på återvinningscentraler och höga miljövärden med sopbilar som går på biogas eller HVO gör Kristianstad till årets bästa avfallskommun, med 92,3 poäng av 100 möjliga. Utmärkelsen utdelades i samband med Avfall Sveriges årsmöte.

Läs mer
Avfallsuppsatser prisas
 
Intresset för avfall är stort bland Sveriges studenter. Det visar de rekordmånga ansökningarna till Avfall Sveriges stipendium. Tre examensarbeten tilldelades 15.000 kronor vardera i samband med årsmötet. Mottagare är Jesper Nyberg, Tore Johansson och Olle Trens samt Sara Lindgren.

Läs mer
 
Dom ger Tiptapp rätt
 
Tiptapps transport av hushållsavfall är inte olaglig enligt mark- och miljödomstolen. Domstolen konstaterar att det inte finns något krav i aktuella föreskrifter på att transport och överlämnade av avfall måste utföras av den ursprunglige innehavaren. Det förbud som Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm förelagt upphävs därmed.

Läs mer
Energiåtervinning kan bidra mer till klimatet
 
Avfall Sverige menar att anläggningar för energiåtervinning av avfall är bra kandidater för CCS, då stora mängder biogen koldioxid släpps ut. Det kommer dock att vara mycket svårt för dem bidra genom de förslag som ges i utredningen SOU 2020:4.

Läs mer
Tema om Agenda 2030
 
Nu finns ett nytt nummer av branschens egen tidning Avfall och Miljö ute. Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030 intervjuas, liksom Ikea Sveriges hållbarhetschef Jonas Carlehed. Läs också tips om hållbar konsumtion, om nya handboken för förorenade massor, framgångar på Malta och mycket annat.

Läs tidningen digitalt
Visa osynliga avfallet
 
Nu finns ett material till höstens kampanj #osynligtavfall. Likt Miljönär-kampanjen kommunicerar vi vikten av hållbar konsumtion och att förebygga avfall, men med mer fokus på hållbar design och produktion. Primär målgrupp är politiker och framför allt ungdomspolitiker och miljöintresserade. Punchlinen är ”Inför produktpass nu!”

Läs mer och ladda ner från medlemssidorna 
Sverige inspirerar
 
Årets Europa minskar avfallet-vecka blir den 21–29 november. Temat blir osynligt avfall efter inspel från Avfall Sverige. Förhoppningen är att svenskt material kan användas parallellt med det som det europeiska kansliet tar fram. 

Läs mer
Ny rapport från Afall Sverige
 
"Sluta transportera vatten"
 

2020:16 En jämförande studie av två slamtömningstekniker – heltömning och mobil avvattning med polymerer
Minskade transporter, minskad klimatpåverkan och minskad mängd slam att behandla. Det är några fördelar med mobil avvattning av slam jämfört med heltömning, som är den vanligaste metoden.
 
Läs mer

Medlemmar kan ladda ner rapporterna gratis. Kontakta info@avfallsverige.se om du saknar inloggningsuppgifter.
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Genomföra reviderade EU-direktiv på avfallsområdet
 
Två tillfällen: 16 juni, 17 juni
Var: Online

Avfall Sverige bjuder in till webbinarier angående riksdagens beslut om ändringar av miljöbalken. De föreslagna lagändringarna remitterades under hösten 2019 i Miljödepartementets PM ”Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet” (M2019/01776/R). Inför framtagande av remissvar höll Avfall Sverige remisskonferenser i form av webbinarier för att inhämta synpunkter från medlemmarna.

I samband med riksdagsbeslut den 15 juni går vi nu igenom de ändringar som kommer träda i kraft den 1 augusti. Vi jämför lagändringarna med de ursprungliga förslagen – hur blev det till slut?

Läs mer och anmäl dig: • 16 juni  • 17 juni