Upplandsmuseet återöppnar med omsorg
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Foto: Disagården i Gamla Uppsala. Katja Jahn/Upplandsmuseet
 
CHEFEN HAR ORDET

Vi började året fulla av självförtroende efter att åter igen slagit besöksrekord för året innan.
Siktet var inställt på att göra det igen 2020.
Sedan kom något som ingen hade räknat med och plötsligt var inte antalet besökare det viktigaste längre utan att de som dagligen möter alla besökare skulle känna sig säkra och att de som besöker oss likaså.
Det var inget enkelt beslut vi fattade i mitten av mars när vi stängde museet, men det var ett nödvändigt beslut. När vi nu öppnat igen efter mer än tre månader så är det med säkerheten för personalen och besökarna i fokus.

Ett gediget arbete har gjorts av museets fantastiska personal.

Vi längtar efter att få se er hos oss igen, både i museet i centrala Uppsala och på vårt friluftsmuseum Disagården. Ett museum utan besökare är inte ett helt museum!

Glad sommar
Daniel Wetterskog/Landsantikvarie/länsmuseichef
 
Res till 1800-talet en stund
SOMMAR PÅ DISAGÅRDEN !

 
Denna sommar kommer många att semestra hemmavid. Ett besök på vårt friluftsmuseum Disagården i Gamla Uppsala är som att göra en resa i tiden. Här får du en inblick i hur människor levde på den uppländska landsbygden under 1800-talet.

Vi håller öppet hela sommaren fram till sista augusti, alla dagar 10-17.

Öppen visning av området kl. 13.
Stugvisning i form av öppet hus kl. 14–15.
Husen är öppna varje lördag och söndag
kl. 13–16. Sommarcafé på helgerna, kl.11-15.

Mer information om Disagården 2020 »
 
Vi dokumenterar samtiden
STÄLLA IN OCH STÄLLA OM


Upplandsmuseet samlar in minnen under coronavåren 2020. Hur kommer vi att minnas denna speciella tid i framtiden?

Upplandsmuseet samlar in berättelser från vardagslivet för några av länets invånare. Ett 20-tal personer skriver dagbok under några veckor under våren 2020 och fotograferar sin vardag.
Vi längtar tills det är över och allt är tillbaka i sin vanliga ordning, men kanske blir vissa saker aldrig riktigt som förr igen. Kanske blir corona-krisen den tid då vi tog ett stort kliv i den digitala omställningen. Vi lever i ett samhälle som håller på att ställa om, mitt i den stora krisen.

Läs mer om projektet »
 
Välkommen tillbaka!
VI ÅTERÖPPNAR MED OMSORG

Efter att ha varit stängt sedan den 13 mars på grund av coronapandemin öppnar vi museet igen den 23 juni. Vi är glada över att kunna hälsa våra besökare tillbaka och har förberett för en museiupplevelse under trygga former där vi visar omtanke om varandra.
Vi har anpassat verksamheten efter situationen och har därför inga visningar eller program på museet under sommaren.
Vår barnutställning och vårt matsäcksrum är stängt men barnfamiljer är välkomna att besöka våra andra utställningar, gå en tipspromenad och ta en glass i vårt café.

Upplandsmuseet öppnar igen »
 
DIGITALA UPPLEVELSER
UPPLANDS KULTURHISTORIA I MOBILEN

Vi ökar vårt digitala utbud och gör det lättare för alla som inte kan komma till oss att lära sig mer om Upplands kulturhistoria genom museets digitala kanaler.

Du kommer säkert att hitta något intressant - oavsett om du hellre tittar på film, lyssnar på podd, gillar gamla fotografier eller tycker om att ha kontakt via sociala medier!

Här hittar du hela utbudet »

Foto:
"Stort intresse i Upsala för televisonsveckan" , Svartbäcksgatan 14, Uppsala 1954. Fotograf:  Uppsala-Bild