Boverkets nyhetsbrev maj 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Maj 2020
Andelen kommuner med bostadsbrist minskar. Fotograf:Johnér bildbyrå/Maskot
Allt färre kommuner har bostadsbrist
 
En stor majoritet av landets kommuner har fortfarande en betydande bostadsbrist. Men för tredje året i rad minskar antalet kommuner med brist på bostäder. I år anger 212 av landets 290 kommuner att det råder underskott på bostäder på bostadsmarknaden. Det är 28 kommuner färre jämfört med för ett år sedan, och 43 kommuner färre jämfört med 2017.

Ta del av resultaten i bostadsmarknadsenkäten på Boverkets webbplats
 
Samlingslokaler får 27 miljoner i bidrag
 
Investeringsbidraget till allmänna samlingslokaler på sammanlagt cirka 27,2 miljoner kronor går i år, 2020, till lokaler i socioekonomiskt utsatta områden och andra allmänna samlingslokaler för standardhöjande reparationer, ombyggnationer, anpassningar och ny- och tillbyggnader. De sökande som får bidrag i år är från Luleå kommun i norr till Hörby kommun i söder och de enskilda bidragen varierar från 5 500 kronor till knappt 4,7 miljoner kronor.

Läs mer om vilka samlingslokaler som får bidrag på Boverkets webbplats
 
Webbutbildning i PBL för privatpraktiserande arkitekter
 
Boverket har publicerat en webbutbildning som i första hand riktar sig till dig som är privatpraktiserande arkitekt. Den kan också vara till nytta för dig som jobbar som teknisk konsult eller i byggbranschen och vill lära dig mer om PBL och byggreglerna.

Gå webbutbildningen 
PBL för privatpraktiserande arkitekter

Webbseminarium 3 juni om översiktsplanering
 
Den 1 april ändrades bland annat reglerna om översiktsplanering och detaljplanering i plan- och bygglagen. Några av ändringarna gäller direkt, och andra gäller från ett senare datum. Syftet med webbsändningen den 3 juni klockan 14 är att sprida information om vad de nya reglerna omfattar och hur de ska tillämpas. Syftet är också att informera om de uppdaterade vägledningarna på PBL kunskapsbanken.

På Boverkets webbplats finns en länk till webbseminariet 
Boverkets sänder webbseminarium om översiktsplanering. Foto: Scandinav/Åsa Lännerström
 
Ändrade energiregler flyttas fram till 1 september
 
Boverket har i en utredning tagit fram ändringar i energihushållningsreglerna i Boverkets byggregler, BBR. Innan Boverket kan fatta beslut om ändringar i avsnitt 9 BBR krävs att regeringen fattar beslut om ändringar i plan- och byggförordningen. Det har tagit längre tid än beräknat. Boverket måste därför flytta fram det planerade ikraftträdandet av BBR från den 1 juli 2020 till den 1 september 2020.

Ta del av Boverkets förslag och konsekvensutredning i EU:s databas TRIS
 
Höjt belopp för statliga kreditgaranti vid bostadsbyggande. Foto: Johnér Imagaes/Jens Lindström
Höjt schablonbelopp för kreditgaranti
 
Den nya förordningen om statlig kreditgaranti för lån för bostadsbyggande innehåller förändringar som höjt schablonbelopp till 22 000 kronor per kvadratmeter. Den innebär också att kreditgaranti får lämnas för lån för ändring av befintlig bostadsbyggnad som innebär att byggnadens värde ökar. Förordningen träder i kraft den 1 juni 2020.

Läs Förordning (2020:255) om statlig kreditgaranti för lån för bostadsbyggande på Sveriges riksdags webbplats
 
Webbutbildning om likabehandling av romer
 
Boverket genomför en kunskapshöjande insats för att motverka diskriminering av romer på bostadsmarknaden. Insatsen är en del av regeringens långsiktiga strategi för romsk inkludering. Utbildningen ”Likabehandling av romer på bostadsmarknaden” finns nu i en ny, renodlad webbversion som alla kan ta del av. Som tidigare har bostadsföretag och fastighetsägare även möjlighet att kostnadsfritt ta del av utbildningen med romska utbildningsledare. Utbildningen hålls då på plats på företaget.

Läs mer om utbildningen och anmäl ditt intresse på Boverkets webbplats
 
Allmänna råd om industribuller
 
Boverket har tagit fram allmänna råd och uppdaterad vägledning för omgivningsbuller utomhus från industriell och annan verksamhet med likartad ljudkaraktär. Avsikten är att ge stöd vid planläggning och byggande av bostäder i områden som är utsatta för sådant buller.
 
Se våra webbseminarier i efterhand
 
Du vet väl att du kan se Boverkets webbseminarier i efterhand? De senaste seminarierna har handlat om klimatdeklarationer den 26 mars, möjligheternas byggregler den 7 maj och webbseminarium om lokalhyresstöd och PBL-dilemman den 15 maj.

Du hittar länkar till webbseminarierna på Boverkets webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling