Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Naturvårdsverket avslår ansökningarna om fastighetsnära insamling
 
Varken Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, eller TMR uppfyller kraven på bostadsnära insamling av förpackningar. Därför vill Naturvårdsverket nu att regeringen justerar förordningen. 

– Producenterna är uppenbarligen inte mogna att ta det ansvar som lagts på dem för att skapa en cirkulär ekonomi, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Att ansvaret för att samla in returpapper ser ut att läggas på kommunerna, sedan regeringen annonserat sina planer på att slopa detta producentansvar, har också påverkat frågan.

– Förutsättningarna har ändrats totalt från de samråd som genomförts tidigare, mellan kommunerna och producentorganisationerna, vilket kräver ett omtag på hela förordningen. Regeringen måste peka med hela handen för att producenterna ska leva upp till kraven. Hela Sverige måste kunna garanteras bostadsnära service, även i glesbygd och skärgård.
 
Ny modell beräknar FNI-kostnader för kommuner
 
Avfall Sverige har tagit fram en modell som kan användas av kommuner som vill bli uppdragstagare åt ett tillståndspliktigt insamlingssystem (TIS). Excelmodellen kan användas för att beräkna den ersättning som behövs för att få kostnadstäckning för kommunens insamling av förpackningar från småhus.

Logga in och läs mer
"Skjut fram krav på separat matavfallsinsamling"
 
Att föreskrifter och vägledning dröjer innebär stora osäkerheter för kommunerna när de ska förbereda och anpassa sina insamlingssystem. Därför begär Avfall Sverige att regeringen senarelägger kravet att kommunerna ska erbjuda hushållen separat insamling av matavfall.

Läs mer
Bra förslag om slam
 
Utredningen Hållbar slamhantering (SOU 2020:3) lämnar två alternativa förslag. Avfall Sverige välkomnar alternativtet med spridningsförbud för slam, där undantag görs för hygieniserat och kvalitetssäkrat slam. Avfall Sverige anser samtidigt att kvalitetssäkrad anläggningsjord under vissa förutsättningar borde få spridas på annan mark än jordbruksmark, exempelvis i norra Sverige.
 
Jämlika villkor för Europas förbränningsanläggningar
 
Det nya regelverket för handel med utsläppsrätter i miljöbalken har skickats på remiss. Avfall Sverige påpekar att svenska och danska anläggningar för energiåtervinning av avfall är de enda i Europa som idag ingår i handeln med utsläppsrätter, vilket snedvrider konkurrensen.

Läs mer
Nya rapporter från Afall Sverige
 
Lär dig mer om fysisk planering, asbest och lakvatten
 

2020:12 Bättre plats för avfallstrappan – Hur avfallsfrågor kan hanteras i den fysiska planeringen
Nya krav på bostadsnära insamling och utsortering av matavfall samt ökat fokus på cirkulär ekonomi gör att behovet blir än större av att hantera avfallsfrågorna från början av den fysiska planeringen och genom hela processen. I en färsk rapport från Avfall Sverige ges råd för detta arbete.

Läs mer


2020:13 Hantering av asbest på återvinningscentraler och avfallsanläggningar
Avfall Sverige har låtit undersöka hur asbest hanteras på återvinningscentraler och deponier och samlat fakta och goda råd, baserade på försiktighetsprincipen och på erfarenheter från 13 intervjuade anläggningar.

Läs mer


2020:14 Behandling av lakvatten med sulfatreducerande bakterier
Resultat från ett pilotprojektet visar att sulfatreducerande bakterier kan användas för att reducera befintligt sulfat i lakvattnet till sulfid, som i sin tur fäller metaller som svårlösliga metallsulfider. Det ses som en lovande metod, som sannolikt kan användas som rening av låga metallhalter i lakvatten.

Läs mer


Medlemmar kan ladda ner rapporterna gratis. Kontakta info@avfallsverige.se om du saknar inloggningsuppgifter.
Nyheter för kommunikatörer
 
Avfall Sverige har länge spridit nyheter kring sina kampanjer i ett särskilt nyhetsbrev. Nu breddar vi innehållet och vill därför passa på att bjuda in alla som vill hålla sig ajour med avfallssektorns kommunikationsfrågor att prenumerera. Vi fortsätter skriva om kampanjer men ber även om inspel, tipsar om debattartiklar, nyheter och annat kommunikationsmaterial.

Josefin ordnar en gratis prenumeration
Biolog förstärker
 
Camilla Nilsson kommer att vikariera för Johan Fagerqvist, rådgivare för avfallsanläggningar, som är föräldraledig under det närmaste året. Camilla är biolog med inriktning mot miljö- och hälsoskydd. Hon har tidigare arbetat som biträdande miljöspecialist på Trafikverket och som miljöinspektör i Hörby kommun.

– Att jobba på Avfall Sverige känns som ett väldigt konkret sätt att hjälpa Sverige framåt miljömässigt, att skapa ett hållbart samhälle, säger Camilla.
Styrelsemöte 2 juni
 
Nästa vecka möts Avfall Sveriges styrelse. Bland annat ska de då diskutera verksamheten inom Utvecklingskommittén och i arbetsgrupperna de närmaste åren. Självklart diskuteras också regeringens förslag att upphäva producentansvaret för returpapper och implementeringen av producentansvaret för förpackningar. Vid årsmötet kommer flera nya medlemmar att väljas in.

Läs mer 
Ny medlem
 
Vi hälsar Mgnova Digital Technologies AB, Askim välkommen till Avfall Sverige.
Implementera Internet of Things, Artificial, Intelligens, Vritual REality i arbetsoperationer
  

Läs mer
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Genomföra reviderade EU-direktiv på avfallsområdet
 
Två tillfällen: 16 juni, 17 juni
Var: Online

Avfall Sverige bjuder in till webbinarier angående riksdagens beslut om ändringar av miljöbalken. De föreslagna lagändringarna remitterades under hösten 2019 i Miljödepartementets PM ”Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet” (M2019/01776/R). Inför framtagande av remissvar höll Avfall Sverige remisskonferenser i form av webbinarier för att inhämta synpunkter från medlemmarna.

I samband med riksdagsbeslut den 15 juni går vi nu igenom de ändringar som kommer träda i kraft den 1 augusti. Vi jämför lagändringarna med de ursprungliga förslagen – hur blev det till slut?

Läs mer och anmäl dig: • 16 juni  • 17 juni
Årsmötet i en dator nära dig
 
När: 2 juni kl 9-12
Var: Online

På grund av rådande läget med Corona-viruset tvingas Avfall Sverige kraftigt banta det planerade årsmötet som skulle hållits i Malmö den 2-3 juni. Men årsmötesförhandlingar och flera godbitar ur programmet sänds i form av ett webbinarium.

Bland annat presenteras en rykanske färsk rapport om avfallshanteringens plats i samhällsplaneringen. Vi tar del av senaste nytt om producenternas utbyggnad av den bostadsnära insamlingen av förpackningar och tidningar och om det gemensamma, nordiska skyltsystemet. Och så utses Årets bästa avfallskommun.

Läs mer och anmäl dig
”Jag tänker gå på Avfall Sveriges årsmöte och hoppas att du gör det också. Det händer väldigt mycket inom vårt område just nu och årsmötet är ett bra tillfälle att få information och möjlighet att påverka det som sker framöver. Anmäl dig till Avfall Sveriges årsmöte den 2 juni så ses vi i det digitala rummet för ett bra och helt unikt årsmöte.”

Håkan Gustavsson, renhållningschef Örebro
”På det digitala årsmötet kan du delta i årsmötesförhandlingar och göra din röst hörd. Du har också möjlighet att få värdefull information om avfallshantering, både nationellt och internationellt. Gå in på Avfall Sveriges hemsida och anmäl dig!”

Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef avfall Skellefteå