-Inte för parkgudstjänster, för torsdagsluncher och på nationaldagen!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem” Matt 18:20

Det säger Jesus till sina lärjungar och det säger Jesus till oss alla. Orden har utgjort och utgör en central roll för kyrkan och det kristna livet. Gemenskapens handling, att dela tro och liv, bön och lovsång utgör kärnan i det kristna livet. Kärnan utgörs av Jesu ord och av Jesu löfte att finnas där mitt ibland oss. Därför är det skönt att vi återigen kan samlas till bön och gudstjänst (om än med restriktioner).

För det är tillsammans vi bygger församling, det är när vi går ihop två eller tre eller fler som vi bygger församling och skapar gemenskap kring tro och liv. Jesus ger oss alla ansvar att tillsammans skapa mening för varandra och för andra. Församlingen och församlingslivet skapas inte enbart av oss som är anställda, av oss präster eller vi som jobbar i församlingen varje dag. Utan församlingen skapas av oss alla som söker oss hit, som på olika sätt engagerar oss. Och som tillsammans delar liv och bröd, bön och lovsång kring söndagens gudstjänst eller under veckans vardagsstunder.

Vi är alla olika lemmar i en kropp, bärande på just vår nådegåva. Pingstens flammande eld har tänt en låga i var och en av oss. Den lågan är vårt bidrag till församlingsbygget. Pingsten, och vårens tid, är en tid av nyskapande. Isoleringen och pandemin har tvingat fram ett nytt sätt att förhålla sig till församlingsbygget. Till att gemensamt bygga tro och liv. Nu får vi samla in våra andens frukter i ur pingstens glöd. Ta och tillsammans blicka framåt och på ett nytt och frimodigt sett bygga vidare på vår gemenskap.

Oskar, präst
 
Välkommen på gudstjänst - både i kyrkparken och på nätet
 

Sedan i början av maj får man samlas för gudstjänst så länge kontakt- och hygienregler följs. (Källa från berlin.de) Därför bjuder vi in till gudstjänster i kyrkan/kyrkparken på våra "vanliga" tider, dvs onsdagar kl 18 (Veckomässa) och söndagar kl 11 (högmässa). Under vardagarna har vi enkla lunchandakter kl 12 som du också är välkommen till.

 - Tillhör du riskgrupper, överväg att stanna hemma och fortsätt att fira gudstjänst med oss digitalt! Vi kommer att filma söndagsgudstjänsterna och lägga upp på vår Facebooksida (live) och vår Youtube-kanal för den som inte vill eller kan komma hit till kyrkan.
 - Kontaktförbudet kvarstår, alla måste hålla 1,5 m avstånd till varandra. 
 - Maximalt antal tillåtna personer som får samlas är f.n. 50 (exklusive musiker, präster). För att undvika att någon måste vända i dörren för att vi redan är 50 personer på plats, anmäl gärna att du/ni vill komma genom att klicka på länken eller ringa till expeditionen (du kan lämna ett röstmeddelande).
Är det fint väder kommer vi förmodligen fira gudstjänsten utomhus, med stolar utplacerade med tillräckligt avstånd från varandra.
 - Enligt reglerna måste alla närvarande skriva sina namn och adresser på en lista som vi förvarar i 4 veckor och sedan förstör.
Nationaldagen:
 
Musik & jordgubbar
 
kl. 16 lördagen den 6 juni
 
Vi kommer att fira Nationaldagen med flagghissning, musik, tal och sedan mingel med bubbel, jordgubbar, kaffe och bullar.

Vi vet ännu inte hur reglerna för folksamlingar är just då, men i dagsläget så skulle alla som ville komma få anmäla sig i förväg så att vi inte överstiger det tillåtna antalet personer som får samlas (med avstånd). Mer information kommer!
Midsommarafton:
 
Det ska vi fira (på något sätt)!
 
fredagen den 19 juni
 
Det är ännu så långt in i framtiden att vi inte vet på vilket sätt vi ska få äta räkmacka och dansa ringdans - men på något sätt tror vi att det ska gå, om vi så får dansa på stället med 1,5 meters avstånd till varandra!

Håll utkik på vår hemsida när det börjar närma sig, så får du mer information! Nästa nyhetsbrev skickas före midsommarafton.
 
Vanliga frågor från församlingsmedlemmar
 
Är kyrkan stängd?
Vi är öppet när det räknas, dvs för gudstjänster och andakter. (Söndagsmässorna livesänds dessutom på Facebook.) Titta gärna i kalendern längst ner. Men vi har tyvärr ännu inte öppet för den övriga verksamheten. På torsdag den 28 maj öppnar vi dock för torsdagslunch med bön och allsång. Vill du låna böcker från biblioteket? Kontakta oss genom att ringa expeditionen eller maila oss så kan vi ge ut önskade titlar vid dörren. Men som med allt annat, premisserna för vår dagliga verksamhet ändras (o)regelbundet. Håll dig uppdaterad på vår hemsida. Nästa nyhetsbrev kommer dagarna före Midsommarafton.

Vad händer med köket egentligen?
Köksrenoveringen som samtalsämne har kommit lite i skymundan de senaste månaderna. Men arbetet fortskrider enligt planerna och med lite optimism hoppas vi på att det nyrenoverade köket kommer vara färdigt för ett hejdundrande invigningskalas inför höstterminens början. 
 
Torsdagslunch: Nästan som vanligt igen
 
Längtan till Sverige kan bli ännu större när det är svårare att ta sig dit. Från och med den 28 maj bjuder vi för första gången sedan mars in till kyrkan för torsdagslunch.
Kl. 12 samlas vi för bön i kyrkan. Därefter sitter vi (med behörigt avstånd) tillsammans ute i parken för bordsservering av skinkstek och vårig potatissallad. Till efterrät kladdkaka med glass. Du kan som tidigare även beställa din(a) portion(er) för avhämtning under dagen eller leverans. Pris: 10€ för icke medlem, 8€ för medlem i Svenska Victoriaförsamlingen.

För mer information och för anmälan, klicka här!
(Du som får info per post, ring till Kerstin för att ge din beställning på 030-86 49 59 24)
 
Kyrkostämma och avtackning efter högmässan 
den 31 maj
 
Kallelse till kyrkostämma
Kyrkostämma med Victoriaförsamlingens röstberättigade medlemmar hålls söndagen den 31 maj 2020 i direkt anslutning gudstjänsten kl. 11:00.
 
Ärenden:
1. Mötets öppnande
2. Val av sekreterare och justeringspersoner
3. Verksamhetsberättelse 2019
4. Bokslut 2019 och revisionsberättelse för 2019
5. Information
6. Övriga frågor
7. Mötets avslutande
 
I stämman har varje medlem som fyllt 16 år och som vid kallelsen inte är i dröjsmål med medlemsavgiften, en röst.
Då den enligt stadgarna sista möjliga dagen för årets första kyrkostämma är den 31 maj, så blir kyrkostämman beslutsmässig oberoende av antalat närvarande röstberättigande.
 
Berlin den 7 maj 2020
Johan Wallgren
Kyrkostämmans ordförande
 
Avtackning
 
Efter kyrkostämman avtackas volontärerna Jonna och Alma samt kyrkomusiker Emma. Det blir en festlig stund med musik och renklämmor och tårta. Välkommen!