Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
Maj 2020
 

I detta utskick:
  • Dags att betala medlemsavgiften!
  • FUB höll digital förbundsstämma
    • Ny verksamhetsinriktning
    • Ny medlemsavgift
    • Extrastämma 7-9 maj 2021
  • FUB föreslår: Mer statistik om covid-19 i LSS-bostäder!
  • FUB kommenterar: Oetiskt att riktlinjer används fel!
  • Aktivistveckan 2020!
  • Det är dags att dela ut fondpengar!
  • 1956-klubben: FUB:s sponsringsklubb
  • Värva medlemmar till din lokalförening!
  • "Nytt om LSS" - FUB:s nyhetsbrev om LSS
  • Nya telefontider hos Riksförbundet FUB
  • Lediga tjänster på Riksförbundet FUB
    • Projektledare till "Mitt bästa jag"
    • Projektledare till ungdomsprojektet Volymen på max
Har du missat ett tidigare utskick? På FUB:s webbsida finns alla tidigare utskick av Medlemsnytt.
Länk till tidigare utskick. 
 
Dags att betala medlemsavgiften! 

Nu har aviseringen för ert medlemskap i FUB för 2020 skickats ut och bör ha landat i era brevlådor. Vi hoppas att alla vill fortsätta sitt medlemskap i FUB - alla behövs. Idag har FUB närmare 26 000 medlemmar. Varje medlemskap är ett kvitto på att det finns stöd för FUB:s arbete i samhället. Desto fler vi är, desto starkare röst får vi i samhället. Tillsammans kan vi arbeta för att förbättra situationen för personer med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning. FUB behövs. Du behövs. Stort tack för ert engagemang!

Riksförbundet FUB
 
FUB höll digital förbundsstämma
Den 9 maj höll FUB sin förbundsstämma digitalt. Detta på grund av den rådande Corona-krisen. Ett 80-tal deltagare var med under stämman som hölls via Microsoft Teams. Det digitala mötet gick jättebra, och många deltagare var väldigt nöjda med genomförandet. Stämman leddes av Anna Bergqvist, från Styrelsepost.

Ny verksamhetsinriktning 2020-2024
På stämman togs beslut om FUB:s nya verksamhetsinriktning för 2020-2024. Den nya verksamhetsinriktningen bygger bland annat på Agenda 2030 som är en global agenda för hållbar utveckling i världen och innehåller 17 globala mål som alla världens länder ska kämpa för. FUB har valt att fokusera på 8 mål som är relevanta för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Läs mer om verksamhetsinriktningen här.

Ny medlemsavgift 2021-2022
På stämman togs också ett beslut att höja FUB:s medlemsavgift, från 240 kronor till 300 kronor (för huvudmedlem). Den nya medlemsavgiften gäller från och med januari 2021. Kostnaden för en familjemedlem ändras inte (60 kr/år).


Extrastämma, 2021
Nu planerar vi för fullt inför FUB:s extrastämma som kommer att äga rum 7-9 maj 2021. Extrastämman är tänkt att vara en fysisk träff, och kommer då att vara i Stockholm. FUB följer noggrant Folkhälsomyndighetens rekommendationer och detta kan eventuellt komma att förändras. Mer information om detta kommer att skickas ut, men det kan vara bra att redan nu notera detta i kalendern. 
 
 
FUB föreslår: Mer statistik om covid-19 i LSS-bostäder!

FUB tycker att det är bra att Socialstyrelsen pratade om personer med LSS-insatser på Folkhälsomyndighetens presskonferens idag. Det är också bra att Socialstyrelsen kommer berätta om läget i LSS-bostäder varje vecka.
 
FUB har förslag på sådant som Socialstyrelsen ska ta reda på, för att vi ännu bättre kunna följa hur det går med smittan i LSS-bostäder. Läs hela FUB:s förslag här.
FUB kommenterar: Oetiskt att riktlinjer används fel!
 
Tidningarna i Sörmlands Media har skrivit om att Socialstyrelsens riktlinjer kan användas fel under corona-pandemin. Att använda riktlinjerna fel är inte etiskt, och det finns en risk att det fortsätter även efter pandemin.
 
Om Socialstyrelsens riktlinjer används fel måste det anmälas till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Läs hela FUB:s kommentar här.
 
Aktivistveckan 2020!
I september är det återigen dags för FUB:s Aktivistvecka! Under den veckan vill vi aktivera och engagera våra lokalföreningar och medlemmar runt om i landet för att tillsammans uppmärksamma FUB och vårt viktiga arbete! I år kommer temat att vara: Unga personer med intellektuell funktionsnedsättning!

Tanken är att FUB:s lokalföreningar under vecka 40 ska anordna aktiviteter som särskilt riktar sig till unga personer med intellektuell funktionsnedsättning. Har du tips på aktiviteter som skulle fungera bra där du bor? Prata gärna med din lokalförening. Har du frågor kan du också vända dig till Rebecka, rebecka.hartshorne@fub.se. Mer information om Aktivistveckan kommer. 
 
Det är dags att dela ut fondpengar!
Många har sökt pengar från våra fonder och det har inte varit lätt att välja vilka som ska få fondpengar. Under 2020 delar Riksförbundet FUB ut pengar från:
  • Jonsson-Svensson-Svenssons stiftelse
  • Märtha och Sigurd Bergdahls stiftelse
  • Märtha V. Bergdahls fond
  • Stiftelsen Eva Metzéns fond
  • Ingemar Linhammars minnesfond
Besked oavsett om man blivit beviljad fondpengar eller inte kommer att skickas ut per post i juni. Hur man går till väga för att få fondpengar kommer att finnas med i postutskicket (endast till de som fått fondpengar beviljat). För er som inte fått en beviljad ansökan i år, sök gärna nästa år. Vi prioriterar personer och föreningar som inte fått pengar tidigare. Frågor? Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se.
 
1956-klubben: FUB:s sponsringsklubb
FUB har en sponsringsklubb för företag. Den heter 1956-klubben och fungerar på så vis att lokalföreningar värvar företag att stödja FUB genom 1956-klubben. Det kan t ex vara er mataffär, den lokala pizzerian eller de som kör bussen där ni bor. Det kostar företag 1956 kr/år och för varje värvat företag så får lokalföreningen 800 kronor. Som medlem i FUB kan du tipsa din lokalförening om företag som kan vara bra sponsorer. Utbetalningar till de lokalföreningar som värvar företag kommer att ske i juni. 
 
Värva medlemmar till din lokalförening! 
FUB:s medlemsantal ökar! Som medlem kan du vara med i arbetet att värva nya medlemmar till FUB. Det kan exempelvis vara din partner, ett syskon eller en vän. Alla kan vara medlem i FUB, och varje medlemsskap gör stor skillnad. Det finns bra material ni kan använda när vi ska rekrytera nya medlemmar. Prata med din lokalförening, eller hör av dig direkt till Rebecka, rebecka.hartshorne@fub.se. 
 
"Nytt om LSS" - FUB:s nyhetsbrev om LSS
"Nytt om LSS" är FUB:s särskilda nyhetsbrev med de senaste nyheterna kring LSS. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden och är för FUB:s medlemmar. Får du inte "Nytt om LSS"? Klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet och läsa tidigare utskick.
 
Nya telefontider hos Riksförbundet FUB
Vi vill uppmärksamma er om att
Riksförbundet FUB:s kansli har nya telefontider. 

Måndag - fredag: 09.15 - 12.00.
Växeln är stängd på helger och röda dagar.

Telefonnummer: 08-508 866 00. 
Lediga jobb på FUB
Projektledare till "Mitt bästa jag"

Just nu söker FUB en projektledare till projektet ”Mitt bästa jag”, som startar i höst. ”Mitt bästa jag” ska utveckla en kurs för gymnasiesärskolan om föräldraskap.

Läs mer om jobbet här.
Projektledare till "Voymen på max"

Volymen på max är FUB:s ungdomsnätverk. Nu söker FUB efter en lokal projektledare till ungdomsgruppen i Klippan/Åstorp. Det är en projektanställning på 50 %. Anställningen tar slut vid årsskiftet 2020/2021. 

Läs mer om jobbet här.
 
Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Hartshorne, föreningsutvecklare och kommunikatör.

Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.hartshorne@fub.se.