Nyhetsbrev 04-2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Radiosportens podcast Så tränar idrottsstjärnorna, låter lyssnaren komma bakom kulisserna och snackar kost, upplägg och sömn med Sveriges idrottselit. Om ni inte redan gjort det, lyssna på avsnittet om Alex Kessidis
Ni som missat Dplays Life on hold, där vi får ta del av satsande elitidrottares vardag nu när coronakrisen ändrat förutsättningarna för träning och tävling helt. Häng med Sofia Mattson under en dag i avsnittet S01 A25 som sändes 1 maj. 
 
Fortsatt möjlighet att söka Projektstöd till Coronaanpassad verksamhet
 
Hittills har ett 20-tal klubbar sökt projektstöd hos SBF för att kunna bibehålla sin verksamhet och anpassa den för att följa de rekommendationer som Folkälsomyndingheten gett. Projektstödet för bibehållen verksamhet under coronapandemin, kan sökas via Idrottonline hos SBF och maxbeloppet är 6000 kr/förening.
Medel för detta kan även sökas hos ert RF/SISU-distrikt. Ta kontakt med någon av distriktets idrottskonsulenter. Stödet är tänkt att användas till att utveckla träningsverksamheten, köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning, täcka kostnader för ändrat anläggningsbehov på grund av stängda hallar.
 
Linnea Svensson
Ny projektutbildning - Eldsjäl 2.0
 
I augusti i år - mars 2021, kommer två av svensk brottnings tränare delta i en nytt utbildningprogram som Folkspel anordnar i samarbete med Riksidrottsförbundet. Utbildningsprogrammet syftar bland annat till att ge deltagarna fördjupade kunskaper i att leda förändring och driva ett projekt. Det varvas mellan föreläsningar, gruppsamtal och praktisk
arbete med egna projekt på hemmaplan. 
Elvira Jakobsson, tränare i IFK Linköping och Linnea Svensson tränare i EAI och aktiv brottare i Helsingborg, är SBF:s är kandidater i denna pilotupplaga av Eldsjäl 2.0.
- Det ska bli väldigt spännande och utmanande att påbörja denna utbildning. Jag ser det som en möjlighet till att utvecklas som individ. Mitt mål med projektet är att det ska bidra till en utveckling i Brottarsverige, säger Linnea.
Elvira Jakobsson
Elvira tycker det känns oerhört roligt att få möjligheten att utvecklas som ledare och i sitt ledarskap.
- Som tränare är det viktigaste för mig att kunna vara både en bra tränare, förebild men även en trygg person att vända sig till. Jag vill kunna ge alla chansen att utvecklas så mycket som möjligt, både på och utanför mattan. Jag ser fram emot att få ännu fler verktyg för att kunna växa i min ledarroll, säger hon.

Båda tränarna har lämnat in sina projektidéer och vi ser fram emot att presentera dem närmare framöver. 
 
 
SBF:s verksamhet - hur går vi vidare framöver?
 
Då det är omöjligt att förutspå när vi kan återuppta vår brottningsvardag, är planen att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer men samtidigt hitta möjligheter för att röra verksamheten framåt. 

Elitverksamhetens tankar inför säsongen 2020
Precis som övrig verksamhet har SBF:s elitverksamhet påverkats av pandemin. Från mars till juli har alla tävlingar både nationellt och internationellt ställts in. Vi valde tidigt i rådande läge att pausa landslagsaktiviteter för att invänta besked från internationella Brottningsförbundet UWW. Vi har haft en nära kontakt med alla ledare inom elitverksamheten där vi hela tiden tittat på läget nationellt och internationellt för att vara så väl förberedda som möjligt när väl säsongen drar igång igen. Våra aktiva har också fått möjlighet att återhämta sig, samt starta om med en ny uppbyggnadsperiod och grundträning inför "säsongen 2020 2.0" som förhoppningsvis startar upp i höst.

I mitten av juni kommer UWW lämna besked om resten av tävlingsåret 2020. Vi kommer anpassa vårt upplägg efter den informationen som UWW lämnar men grundplanen framöver är att smygstarta upp säsongen i juni för våra OS-brottare och sedan i juli/augusti försöka få igång övrig verksamhet samtidigt som vi följer Folkhälsomyndighetens uppdateringar om hur läget förändras.
/Sportchef Zakarias Tallroth
 
Tävling
 
Under förutsättning att Folkhälsomyndigheten och RF ger tillstånd så kommer brottningens Nationella Tävlingsprogram att flyta på enligt den ordning som finns i AK, Aktivitetskalendern på hemsidan, från september månad. Vi informerar om läget löpande på vår hemsida och har kontakt med berörda arrangörer.
/Tävlingskonsulent Christer Persson 
 
Utbildning
 
Vi har startat två utbildningsteam som kommer att driva våra tränarutbildningar Brottning Grund och Brottning Fortsättning. I dessa pågår arbetet med att utvärdera uppläggen samt att se till att det finns instruktörer redo när det är dags att köra igen. I nuläget är det svårt att sätta nya kursdatum. 
Två nya möjligheter till Brottningsforum ges i höst.
Brottningsforum Väst, 5 september. RF-SISU Halland och Västra Götaland i samarbete med SBF, håller ett webinarium med temat Strategi 2025, Trygga idrotts- och goda utvecklingsmijljöer. 6 september finns även en Brottning Grund planerad. Det är inte klart om den kommer kunna genomföras eller ej.
Brottningsforum Norr, 24 oktober i Luleå. RF-SISU Norrbotten i samarbete med SBF planerar en föreläsning och workshop om Trygg idrott. Tanken är både en fysisk mötesplats för de som vill, och en möjlighet att delta på distans digitalt. Mer information om detta kommer SISU Idrottsutbildarnas hemsida finns webbaserade utbildningar att ta del av i väntan på. SISU Idrottsböcker har också Tränarpasset, som är en gratis sida med intressant material.
/Idrottskonsulent Malin Kjebon
 
Tävlingsinformation
Nytt datum för JSM
 
J-SM, (WW20 och GR 20) som blev inställt i Sandviken i våras kommer nu att arrangeras 14 november i samband med Svedala BK:s traditionella tävling Svedala Wrestling Cup
 
Nya datum för Lilla Fyrstads
 
Riksfinalerna i Lilla Fyrstads som inte kunde genomföras i våras har nu fått nya datum i Aktivitetskalendern. Killarnas går av stapeln söndag 20 september i Göteborg med Örgryte som arrangör. Tjejernas går söndagen 25 oktober i Västmanland, men Mölntorps IK som arrangör.
 
 
Projekttjänster tillsatta  för Arvsfondsprojekt
 
Nu är det klart att Cem Celepli Atci och Leonard Östlund kommer att driva det allmänna arvsfondsprojektet En brottarmatta utan gränser.
Cem arbetar idag som skolkurator på Karsby International School i Botkyrka och har sin brottningsbakgrund i Huddinge BK, där han är aktiv tränare. Leo har bland annat landslagsuppdrag för SBF som förbundskapten för juniorlandslaget i grek-rom, och har sin brottningsvardag i BK Athen.
Leo tillträder sin tjänst i juli och Cem i augusti. 
 
 
 
Digitala lotter från Folkspel  - så funkar det
 
SBF:s klubbar har under maj fått ett utskick från Folkspel med information om kampanjen Ta en för laget. 

Nu finns en lathund som närmare beskriver hur ni kan arbeta med den digitala Bingolotten och hur flödet för den ser ut.
Klicka här för att ladda ner lathunden i pdf.

Folkspels prenumerationskampanj innebär att varje ny prenumeration ger en extra bonus på 200 kronor, en summa som tillfaller den förening som den tecknande väljer.
*Ordinarie behållning på prenumerationslotter: Sverigelotten - 6 kronor per lott, Bingolotto - 13 kronor per lott. Kampanjerna hittar ni här:
Kampanj Sverigelotten
Kampanj Bingolotto
Folksam förklarar Styrelseansvarsförsäkring
 
Visste du att din förening är försäkrad hos Folksam? Föreningsförsäkring Bas ingår i medlemskapet i RF, och vi tänkte berätta lite om hur den kan hjälpa till.
Något som ingår kallas för Styrelseansvarsförsäkring. Den kan skydda om någon i styrelsen blir ansvarig för ekonomisk skada som drabbat föreningen och sen inte beviljas ansvarsfrihet. Om skadan inte är till följd av något brott, då kan Styrelseansvarsförsäkringen ge ersättning upp till 500 000 kronor.
Läs mer om allt som ingår för er förening på folksam.se
https://www.folksam.se/forsakringar/idrottsforsakring/forsakring-genom-riksidrottsforbundet