Återhämtning på finansmarknaderna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Maj 2020
 
Nyhetsbrev från Spiltan Fonder
Fr v. Lars Lönnquist, ränteförvaltare och Pär Andersson,
aktieförvaltare.
Återhämtning på finansmarknaderna
Omfattande penning- och finanspolitiska insatser har gett effekt och även om omvärlden fortsätter att vara osäker har finansmarknaderna visat på styrka under april och maj. Samtidigt som vi kan glädjas över detta är det viktigt att ta med sig att stora utmaningar kvarstår innan såväl samhälle som näringsliv återigen finner ett normaltillstånd. Det gör att vi måste räkna med att det även framöver kommer att svänga på de finansiella marknaderna. På Spiltan Fonder tar vi självklart intryck av vår omvärld men vi har sedan start 2002 valt att och kommer fortsatt att fokusera på det vi kan påverka själva – det vill säga att välja rätt bolag att investera i. Det har över tid visat sig vara en framgångsrik strategi.

Läs mer om hur det gick för flera av våra portföljbolag under årets första kvartal Investor, Atlas Copco, Troax och Beijer Ref och Indutrade, Fortnox och ICA, samt Storytel, Addtech och Nibe. Överlag redovisade våra bolag bra siffror men vi måste räkna med att kommande kvartal blir utmanande även om det är för tidigt att uttala sig om hur det ser ut lite längre fram på grund av rådande osäkerhet. Vi fortsätter fokusera på att investera i bolag med långsiktigt hållbara affärsmodeller, som går med vinst, har bra kassaflöden och rimligt starka balansräkningar. Rapportsäsongen för det andra kvartalet börjar för oss med industribolaget AtlasCopco den 16 juli, tills dess fortsätter vi som alltid att hålla tät kontakt med bolagen.

Läs även om Avkastning och risk i företagsobligationsfonderna där vi går igenom utveckling på företagsobligationsmarknaden. Räntefond Sverige har genom en investering i ett företagscertifikat hjälpt Getinge att finansiera sin stora satsning på utökad produktion av ventilatorer. ”Getinge som är ett världsledande företag inom medtech kan med hjälp av vår och flera andras investering snabbt öka produktionstakten av ventilatorer när de behövs som mest", säger Lars Lönnquist, ansvarig förvaltare av Räntefond Sverige. Läs tidigare kommentar om investeringen i Getinge.

Presentation med Erik Brändström & Lars Lönnquist
Den 19 maj höll vi en webbsänd presentation för ett antal investerare. Erik Brändström, VD och aktieförvaltare, och Lars Lönnquist, ansvarig ränteförvaltare, berättar om Spiltan Fonders investeringsfilosofi och hur de väljer bolag till sina fondportföljer. Se och lyssna på presentationen.

Spiltan Enkel - en färdig lösning för ditt månadssparande
Ett bra och enkelt sätt att spara långsiktigt är att månadsspara. Pengarna dras automatiskt och du behöver inte fundera över när du ska göra dina insättningar. Regelbundna köp i olika marknadslägen gör att du sprider risken över tid och det bästa är att sparandet faktiskt blir av.

Är du osäker på vilken fond du ska välja eller hur du ska fördela ditt sparande mellan aktier och räntor erbjuder vi en färdig lösning i fonden Spiltan Enkel. Fonden investerar i våra övriga fonder med fördelningen 70 procent aktiefonder och 30 procent räntefonder och vi ser hela tiden till att fördelningen i fonden är densamma. Andelen aktiefonder gör att fonden har medelhög risk och vi rekommenderar en placeringshorisont på minst 3-4 år. Fonden innehåller förutom både aktier och räntor både aktiv och passiv förvaltning och geografisk spridning genom vår globala investmentbolagsfond.
 
Från vänster Jonatan Winge & Simon Settergren,
privatkundsansvariga på Spiltan Fonder
Träffa oss
Vi vill bjuda in dig till en digital sparträff den 9 juni kl.10-10.30 då vi kommer att berätta om vår investeringsfilosofi och våra fonder Aktiefond Stabil och Spiltan Enkel. Presenterar gör privatkundsansvariga Jonatan Winge och Simon Settergren. Skicka intresseanmälan till fonder@spiltanfonder.se så skickar vi en länk via vilken du kan följa presentationen.

De fysiska träffar vi hade planerat att genomföra under våren har på grund av rådande omständigheter ställts in. Låt oss hoppas att vi kan genomföra höstens träffar som planerat enligt nedan.

Vill du komma i kontakt med oss är du alltid välkommen att höra av dig på telefon eller e-post. Vi finns på telefon 08-545 813 40 och e-post fonder@spiltanfonder.se.

Med vänliga hälsningar
Spiltan Fonder
Planerade träffar hösten 2020
 
DatumOrtArrangör
24 augustiUmeåAktiespararna Stora Fondkvällen
25 augustiSundsvallAktiespararna Stora Fondkvällen
26 augustiKristianstadAktiespararna
9 septemberHelsingborgPrivata Affärer Stora Placeringskvällen
21 septemberStockholmPrivata Affärer Stora Placeringskvällen
29 septemberLuleåPrivata Affärer Stora Placeringskvällen
6 oktoberGöteborgAktiespararna Stora Fondkvällen
7 oktoberSkövdeAktiespararna Stora Fondkvällen
12 oktoberUmeåPrivata Affärer Stora Placeringskvällen
19 oktoberMalmöPrivata Affärer Stora Placeringskvällen
20 oktoberKalmarAktiespararna
9 novemberGöteborgPrivata Affärer Stora Placeringskvällen
17 novemberTanumAktiespararna
23 novemberVäxjöPrivata Affärer Stora Placeringskvällen
7 decemberVästeråsPrivata Affärer Stora Placeringskvällen
Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Faktablad och informationsbroschyr kan beställas från Spiltan Fonder: 08-545 813 40 eller hämtas på www.spiltanfonder.se.