Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om justerad tidplan, sena ändringsval, hantering av sökande med utländska betyg och Gymnasiebehovsrapporten.
AKTUELLT JUST NU
Välkommen till terminens sista nyhetsbrev
 
Som vanligt är sommartiden en intensiv period för alla oss som jobbar med antagningen till gymnasieskolan. Extra intensivt har det blivit i samband med införandet av Indra och de tekniska problem som uppstod i samband med elevernas omvalsperiod. Driftstörningarna ledde till att omvalsperioden hölls öppen i ytterligare en och en halv vecka, vilket får konsekvenser för den resterande tidplanen. För eleverna innebär det att de kan logga in från den 8 juli istället för den 1 juli för att ta del av sitt antagningsbesked.

Vi på Gymnasieantagningen förstår att det här får effekter för er och planeringen i samband med slutantagningen och särskilt för er studie- och yrkesvägledare som hade planerat för att stödja era elever precis när slutantagningen publiceras och har svårt att skjuta fram det en vecka. Det var dock ett nödvändigt beslut att fatta för att vi ska få en slutantagning genomförd inklusive alla bedömningar och beslut som måste hinnas med för beslutsfattarna i kommunerna och hos enskilda huvudmän.


Från vår sida försöker vi stötta er så långt som det bara är möjligt. Vi kommer att finnas på plats under hela sommaren för att stödja och vägleda både elever och tjänstemän ute i verksamheterna. Vi är oerhört tacksamma för att ni gör allt för att ställa om efter omständigheterna. Vill bara säga att vi beklagar och framföra ett stort tack till alla er som berörs!

Charlott Rydén,
Verksamhetschef Gymnasieantagningen
AKTUELLT JUST NU
Ändrad tidplan för antagningen
Tyvärr uppstod tekniska problem i samband med elevernas omvalsperiod som medförde att omvalsperioden hölls öppen en och en halv vecka till. Med anledning av detta behöver även den resterande tidplanen för antagningen justeras. Detta för att alla aktiviteter, såsom inhämtningar, beslut, körningar med mera, ska kunna genomföras på ett rättssäkert sätt. Följande justeringar har gjorts i tidplanen:
  • Slutbetygen inhämtas den 12 juni (tidigare den 10 juni).
  • Deadline för när betyg från sommarlovsskola behöver vara inkomna till Gymnasieantagningen är senast den 22 juni (tidigare den 17 juni).
  • Slutantagningen kommer att publiceras den 8 juli (tidigare den 1 juli).
  • Sista svarsdag för eleverna kommer att vara den 20 juli (tidigare den 17 juli).
  • Reservantagning 1 kommer att publiceras den 4 augusti (tidigare den 3 augusti).
  • Reservantagning 2 kommer att publiceras enligt ursprunglig plan, den 12 augusti.
  • Den 14 augusti tar gymnasieskolorna över den fortsatta reservantagningen till sin egen skola.
Gymnasieantagningen kommer att finnas på plats under hela sommaren för att stödja och vägleda både elever och tjänstemän ute i verksamheterna.

Läs hela tidplanen
AKTUELLT JUST NU
Gymnasiebehovsrapporten 2020
För sjätte året i rad ger Storsthlm ut Gymnasiebehovsrapporten, ett verktyg som följer elevernas sökmönster in i gymnasieskolan, vilka utbildningar som är mest populära och hur söktrycket ser ut på gymnasiesärskolorna.

Årets rapport avslöjar en uppgång för ekonomiprogrammet och minskat söktryck på yrkesutbildningar. I årets rapport presenteras utbud, sökande och antagning per kommunkluster. Förhoppningen är att detta kan hjälpa kommunerna att förbättra planeringen och dimensioneringen av gymnasieplatserna.

– Vi har kommit en bit på vägen. Behovet av platser är som sagt fortsatt stort. Nu är dialogen etablerad och vi ser att man kan jobba vidare med delarna på ett sätt som gagnar både delregionen och helheten, säger Christina Eklund (M), ordförande i styrgruppen för gymnasieregionen samt kommunalråd i Huddinge.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet
AKTUELLT JUST NU
Sena ändringsval 
Om en elev behöver göra en sen ändring i sin ansökan ska eleven vända sig till sin studie- och yrkesvägledare eller till Gymnasieantagningen. Gäller även dem som behöver göra en helt ny ansökan.

Ändringar som görs i gymnasieansökan nu hanteras som sent inkomna och sökande antas endast i mån av plats till nya eller uppflyttade val, oavsett sitt meritvärde.

Val som inte betraktas som sena är:
  • Val till introduktionsprogram som erbjuds för enskild elev.
  • Val till gymnasiesärskolans utbildningar.
  • Val till Fjärde tekniskt år.
Godtagbara skäl för att ett sent ändringsval ska hanteras som i tid inkommit:
  • Längre tids sjukfrånvaro – intygas av ansvarig på skolan eller läkare.
  • Sociala skäl – intygas av socialtjänst, kurator eller ansvarig på skolan.
  • Särskilda omständigheter på skolan som gett till följd att inte ansökan har gjorts i tid – intygas av ansvarig på skolan.
Kom ihåg att informera elev och vårdnadshavare noggrant om konsekvenserna innan en ändring görs.

Sen ändringsvals-blankett finns på internwebben
AKTUELLT JUST NU
Gymnasiemässan 2021
För att Gymnasiemässan ska kunna genomföras 19–21 november så krävs att nuvarande riktlinjer för folksamlingar ändras och att ett Corona-säkert genomförande på Stockholmsmässan är möjligt.

Vi inväntar, allra senast i början av oktober, Stockholmsmässans besked om huruvida Gymnasiemässan kommer att kunna genomföras i november. Beskedet kommer att utgå från gällande status kring smittspridningen, regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och riktlinjer.
AKTUELLT JUST NU
Ungdoms- och elevdatabasen, UEDB
En upphandling av UEDB har genomförts och nu gått i mål. Nuvarande leverantör IST vann upphandlingen. Från april 2021 kommer en ny version av UEDB att tas i skarp drift med några nya funktioner, mer information kommer under hösten.
Det nya avtalet med IST är skrivet på sex år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
AKTUELLT JUST NU
Hantering av sökande med utländska betyg
Inför slutantagningen kommer du som arbetar med behörigheten Fri Kvot – Utländska betyg att behöva bedöma de utländska betyg som inkommit från sökande till Era studievägar. Bedömningen ska göras utifrån sökandes sammantagna meriter. Vi har samlat ihop allt du behöver veta inför bedömningen och listat några bra tips.

Läs mer om hur du hanterar sökande med utländska betyg här
 
Länk till alla tidplaner
För information om antagningsårets viktiga datum se Indras tidslinje och internwebben.
Tidplan
Aktiviteter i tidplanen
 
Asylsökande och LMA-kort
 

För att asylsökande ska få vara med och konkurrera om en plats på gymnasiet på samma villkor som folkbokförda sökande måste de har ett giltigt LMA-kort över antagningen.

LMA-kortet ska laddas upp skyndsamt i Indra och vara giltigt till och med 30 juni.


Läs här om vad som gäller för antagning om man är asylsökande

I Indramanualen kan du läsa mer om LMA-kort
 

Färdighetsprover
 
Registreringen av färdighetsprover är framflyttat till den 17 juni.
 

Slutbetyg
 
På grund av vissa förseningar har Gymnasieantagningen förlängt tiden för grundskolor att läsa in årskurs 9 elevernas slutbetyg i Indra till den 12 juni kl. 16.00.

För att beslutsfattarna ska ha ett så korrekt underlag som möjligt för beslut om antagning är det viktigt att ska slutbetygen registreras innan den 17 juni så att betyget är med i sista simuleringskörningen.

Under tiden 12 juni till den 22 juni är det tid för skolorna att justera, komplettera och kontrollera slutbetygen i Indra.

Sommarskolebetyg som inkommer efter den 22 juni kommer ge eleverna behörighet att prövas i reservantagningen.
Indra stänger tillfälligt inför slutgiltig antagning
 

Den 29 juni stängs Indra för skolor och beslutsfattare inför Gymnasieantagningens slutgiltiga antagning och öppnar igen den 8 juli.

Innan det är det mycket ni ska hinna besluta om och registrera i Indra, bland annat:
  • yttrande- och mottagandehantering
  • antagningsbeslut
  • lägga in uppropstider
  • justera antalet utbildningsplatser
  • reservera platser med mera.
Läs mer i Indramanulen och på den interna informationssidan
Den slutgiltiga antagningen och elevernas svarshantering
 

Den 8 juli visas resultatet av den slutliga antagningen. Eleverna loggar in på ansökningswebben för att ta del av antagningsbeskedet.


Lathund för hur eleverna svarar på sitt antagningsbesked kommer snart att finnas på både gyantagningen.se och internwebben.

Här finns sommarinformation att dela ut till eleverna.
 
Reservantagningar i sommar
 

Gymnasieantagningen gör två reservantagningar i sommar. Eleverna kan se resultatet av reservantagningarna genom att logga in på sin ansökan den 4 augusti och den 12 augusti. Om en sökande inte vill vara med i en reservantagning måste hen svara nogsamt och i tid på antagningsbeskedet.
 
Gymnasieskolorna tar över reservantagningen i augusti
 
 
På eftermiddagen den 14 augusti påbörjar gymnasieskolorna den fortsatta reservantagningen. Gymnasieskolorna hämtar aktuella reservlistor i Indra och ska följas av skolorna. 
Indra töms på information den sista september
 
 
Tänk på att Indra töms på information den 30 september. Det betyder att ni efter det inte längre kommer att komma åt uppladdade blanketter i systemet.
 
Indra sparar endast sökandes betyg.
 
Vanlig fråga på supporten
Rangordnad antagning
Många frågar om rangordnad antagning och hur man gör, klicka på länken så hittar du ett förtydligande. Gäller för dig som ska göra antagning till introduktionsprogram som erbjuds för enskild elev, IB och antagning till gymnasiesärskola.

Här hittar du svaret på frågan
Vanlig fråga på supporten
Hur importerar jag IM-betygen?
IM-elevers betyg kan läsas in på samma sätt som Excel-import av betyg men endast betygskompletteringen ska registreras (grundskolebetyget ska finnas sedan tidigare).
Det är skolan som importerar betygen själva.

Läs mer om hur du registerar IM-betygen
 
Kommande aktiviteter
Vad vill ni lära er mer om?
Inför antagningsåret 2021 vill vi dela kunskap om Indra genom att erbjuda information och workshops i olika arbetsuppgifter i Indra.

Berätta för oss vad du jobbar med och vad du vill lära dig mer om genom att fylla i det här formuläret!
 
Vi ser fram emot att träffa er i höst, fysiskt eller digitalt!
 
Vi ses i höst
Med önskan om en skön sommar!
 
Det här var det sista nyhetsbrevet för den här terminen. Den första oktober startar det nya antagningsåret, i samband med det utkommer vi med ett nyhetsbrev.
 
Gymnasieantagningens öppettider i sommar
 
 
Vi kommer att ha telefon- och mejlsupport under större delen av sommaren. Vi kommer däremot inte att kunna ta emot besök på grund av Coronaviruset. Håll gärna utkik på vår hemsida för information under sommaren.

Vi vill tacka för den här terminen och önska er en skön sommar!
Ta det försiktigt och kom ihåg - håll i, håll ut, håll avstånd!