Hemställan om arbetslöshetsersättning för beredskapsbrandmän
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hemställan om arbetslöshetsersättning för beredskapsbrandmän
 
SKR, Sobona och de fackliga organisationerna uppmanar regeringen att tillfälligt under 2020 undanta deltidsbrandmännens inkomst vid beräkning av a-kassa.
– Räddningstjänsten förlorar personal på grund av ett regelverk i arbetslöshetsersättningen. Regeringen bör därför skyndsamt göra en tillfällig ändring som gäller året ut. Det behövs för att vi ska säkra landets räddningstjänstberedskap under pandemin, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och ordförande i Sobonas styrelse.
Säkra att deltidsbrandmännen kan få a-kassa
 
Kompetenslyft till äldreomsorgen
 
12 maj presenterade regeringen ett kompetenslyft till äldreomsorgen som innebär en satsning på 2,2 miljarder under 2020-21. Satsningen bygger på ett förslag som SKR och Kommunal tagit fram för att underlätta såväl den akuta bemanningssituationen som den mer långsiktiga kompetensförsörjningen till äldreomsorgen.
Satsning på kompetenslyft till äldreomsorgen
 
Stöd för arbetsmiljöarbetet
 
Den partsgemensamma föreningen Suntarbetsliv har tagit fram en webbplats med stöd för chefer och skyddsombud för att hantera risker, arbetsanpassningar, oro och kris som orsakas av coronaviruset.
– I normala tider är det systematiska arbetsmiljöarbetet centralt och när vi nu befinner oss i en situation som är allt annat än vanlig, gäller det att inte tappa arbetsmiljöarbetet. Detta stöd som nu har tagits fram är därför väldigt välkommet, säger Caroline Olsson, sektionschef på SKR.
Webbplats för att stötta arbetsmiljöarbetet under coronapandemin
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Sommarsemester nödvändig för medarbetarna i vård och omsorg
Många medarbetare på sjukhus och äldreboenden har arbetat och arbetar under tuffa förutsättningar och gör fantastiska insatser. Ska personalen orka jobba och hålla sig friska under hela det här maratonloppet behöver de ha semester och få välbehövlig vila och återhämtning. Det är alla helt överens om. Det skriver Jeanette Hedberg i det senaste inlägget på bloggen.
Arbetsgivarbloggen

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
Agneta Jöhnk lämnar SKR
Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik, lämnar SKR den 1 september för att gå i pension. Rekryteringen av en ny avdelningschef inleds inom kort.
 
Ekonomisk osäkerhet
Coronapandemin skapar stor osäkerhet i ekonomin. Kommuner och regioner får ökade kostnader och uteblivna intäkter, vilket gör att ytterligare statliga tillskott kommer att behövas. I SKR:s Ekonomirapport står de ekonomiska konsekvenserna till följd av coronaviruset i fokus.
Pandemin slår hårt mot välfärdssektorn
 
Oroande tendenser kring ungas etablering på arbetsmarknaden
Det är positivt att regeringen uppmärksammar ungas situation i spåren av covid-19. Men fler åtgärder krävs för att förbättra ungas möjligheter till etablering på arbetsmarknaden.
Ungas etablering på arbetsmarknaden behöver säkras
 
Seminarieserie om jämställd äldreomsorg
Vid tre tillfällen samlas kommuner, forskare och experter för att diskutera och inspireras i arbetet för en ökad jämställdhet och förbättrad kvalitet i äldreomsorgen – för arbetsgivare, medarbetare och brukare. Syftet är att få inspiration, utbyta erfarenheter och ta del av exempel på lösningar på de gemensamma utmaningar som finns.
Webbinarium 29 maj - Hur rekryterar vi bredare till äldreomsorgen?
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
Listan över svar på frågor om arbetsgivares ansvar med anledning av coronaviruset uppdateras ständigt. Missa inte att prenumerera på innehållet för att få ett mejl direkt när en fråga har uppdaterats eller tillkommit.
Frågor och svar
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se