FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Maj 2020
 
Månadens utskick: 
  • Dags att betala medlemdavgiften - påminn era medlemmar!
  • När medlemmen betalat medlemsavgiften till lokalföreningen
  • FUB höll digitala förbundsstämma
    • Ny verksamhetsinriktning 2020-2024
    • Ny medlemsavgift 2021
  • Stort tack för era årsredovisningar!
  • Manual till FUB:s styrelser om medlemssystemet
  • Beställ material för medlemsvärvning!
  • Intradagarna 2020 - inställt!
  • Aktivistveckan 2020
fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").

 
 
Dags att betala medlemsavgiften - påminn era medlemmar!
För ett tag sedan skickades fakturan ut med medlemsavgiften för 2020. Nu har många betalat, men vi saknar fortfarande alldeles för många betalningar. En betalningspåminnelse kommer att skickas ut nästa vecka. Som lokalförening kan ni påminna era medlemmar att betala sin medlemsavgift - det är viktigt för att FUB inte ska tappa medlemmar. 

Frågor? Mejla attila.fabian@fub.se eller rebecka.hartshorne@fub.se.
 
När en medlem betalat avgiften till lokalföreningen

Har en medlem betalat sin medlemsavgift till lokalföreningen är det bäst att använda medlemmens OCR-nummer när du betalar avgiften till riksförbundet. Då hamnar betalningen på rätt person direkt i systemet. Medlemsavgifter ska betalas till bankgiro 646-0729.
Här kan du se en kort film som visar hur du ser OCR-nummer i medlemssystemet.
Här kan du läsa mer om hur du använder FUB:s medlemssystem.

 
 
FUB höll digital förbundsstämma
Den 9 maj höll FUB sin förbundsstämma digitalt. Detta på grund av den rådande Corona-krisen. Ett 80-tal deltagare var med under stämman som hölls via Microsoft Teams. Det digitala mötet gick jättebra, och många deltagare var väldigt nöjda med genomförandet. Stämman leddes av Anna Bergqvist, från Styrelsepost. 
Ny verksamhetsinriktning 2020-2024

På stämman togs beslut om FUB:s nya verksamhetsinriktning för 2020-2024. Den nya verksamhetsinriktningen bygger bland annat på Agenda 2030 som är en global agenda för hållbar utveckling i världen och innehåller 17 globala mål som alla världens länder ska kämpa för. FUB har valt att fokusera på 8 mål som är relevanta för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Läs mer om verksamhetsinriktningen här.
Ny medlemsavgift 2021-2022

På stämman togs också ett beslut att höja FUB:s medlemsavgift, från 240 kronor till 300 kronor (för huvudmedlem). Den nya medlemsavgiften gäller från och med januari 2021. Kostnaden för en familjemedlem ändras inte (60 kr/år).
 
Stort tack för era årsredovisningar!

Många lokalföreningar och länsförbund har lämnat in kompletta årsredovisningar. Det uppskattas jättemycket och det tackar vi också för. Kompletta årsredovisningar används, som ni vet, som underlag när Riksförbundet söker statsbidrag från Socialstyrelsen. Vi vill också rikta ett tack till alla lokalföreningar och länsförbund som genomfört årsmöten/ombudsmöten på ett föredömligt och kreativt sätt under en svår tid. Vissa har genomfört möten med hjälp av mejl och telefon, och andra via digitala mötesplatser såsom Microsoft Teams. Tack för ert engagemang, ni visar på att FUB är en stark organisation i hela Sverige som kan anpassa sig efter det sammanhang som vi lever i.

För de som ännu inte lämnat in kompletta årsredovisningar så är den 1 juni sista inlämningsdatumet. Lämnas inte kompletta årsredovisningar in får föreningen i fråga inte heller pengar för sina medlemmar i enlighet med ett stämmobeslut från 2018 (medlemsavgiftsutbetalningen).

Följande fyra kompletta dokument ska skickas in till Riksförbundet:
  1. Verksamhetsberättelse (underskrifter från samtliga ordinarie styrelseledamöter)
  2. Ekonomisk redovisning (ingen underskrift behövs)
  3. Revisionsberättelse (underskrift/er från revisor/revisorer)
  4. Årsmötesprotokoll (underskrift från mötesordförande, mötessekreterare och justerare)
Frågor? Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se.
 
 
 
Manual till FUB:s styrelser om medlemssystemet 
Har ni nya roller i styrelsen? Är det någon medlem som hört av sig och glömt sitt lösenord till Mina sidor, eller undrar ni hur många av era medlemmar som betalat medlemsavgiften? Vi tar tagit fram en manual för FUB:s styrelser. I manualen hittar ni all information om medlemssystemet - använd gärna den!
 
Beställ material för medlemsvärvning!
Letar ni efter material att använda när ni ska värva nya medlemmar till er lokalförening? Vi har massvis av medlemsvärvningsfoldrar som vi nu vill skicka ut till våra föreningar. Hjälp oss att använda upp materialet innan årsskiftet (då träder den nya medlemsavgiften in, och foldern blir inaktuell).

Mejla önskad leveransadress och antal foldrar ni vill ha till rebecka.hartshorne@fub.se.

Riksförbundet bjuder på frakten!

(Vi har även tagit fram roll-up och beachflagga. Fråga om detta när ni mejlar Rebecka).
 
Intradagarna 2020 - inställt!

Den pågående coronaepidemin har förändrat möjligheterna för oss alla att träffas, utbyta erfarenheter och diskutera framtidsfrågor. Fortfarande gäller förbudet mot allmänna sammankomster för mer än 50 personer. Även om det förbudet hinner hävas innan september är ändå osäkerheten så stor att vi knappast lär kunna få deltagare till årets Intradagar. Därför har tidskriften Intra och Riksförbundet FUB beslutat att ställa in årets Intradagar.
 
Aktivistveckan 2020
Nytt år betyder ny Aktivistvecka! 
2019 lanserade vi FUB:s gemensamma vecka för engagemang. Många lokalföreningar engagerade sig genom att anordna medlemsaktivteter och att jobba lite extra med intressepolitiskt påverkansarbete. I år är det dags igen. Vecka 40, 28 september - 4 oktober lägger vi in en extra växel för att synliggöra FUB. Mer information om detta kommer. Men vi kan redan nu avslöja temat för årets aktivistvecka - nämligen unga med intellektuell funktionsnedsättning!

Snart öppnar också nomineringstiden för årets FUB-aktivist och årets Inre-Ringen aktivist!
Inger Myrén från FUB Falkenberg, årets FUB-aktivist 2019.
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Rebecka Hartshorne, föreningsutvecklare/kommunikatör.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.hartshorne@fub.se.