Nyhetsbrev nr.6 år 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog!
 
Hej igen, nu har vi en kort vecka framför oss med möjlighet till ledighet i naturen!

Vi passar på att puffa för några kommande webbsändning från oss på SKR, vår veckosändning redan i morgon och om Lokala samhällskontrakt den 29 maj, välkomna att följa sändningarna.

Titta också extra på inbjudan till höstens webbkurs med Hans Abrahamsson, mer info nedan.

Vi har också släppt ett nytta avsnitt i vår Poddcast, Demokratiresan, mycket nöje!

Aktuell information om hur SKR agerar i frågor med anledning av Coronaviruset och Covid-19 hittar du på www.skr.se där finns också FAQ som ger svar på många aktuella frågor.

OBS! Vi har nya mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Lena Langlet, Anders Nordh, Main Svanberg, Anna-Lena Pogulis
 
SKR: Tisdag den 19 maj Webbsändning Kl: 13:00 – 14:00
Sektionen för demokrati och styrning inleder med aktuell information från SKR. Gäster är Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare vid Göteborgs Universitet, Anne Tortzen, Centrum för Borgerdialog, Danmark.
Webbsändningen är gratis.

Länk till sändningen

Länk till repriser
 
 
SKR: Nytt avsnitt - Demokratiresan - Demokrati i skolan
I veckans avsnitt pratar vi om demokrati i skolan tillsammans med Johan Lilly Gyberg från Skolverket och Jenny Gustavsson från Sveriges Elevråd SVEA.

Demokrati i skolan handlar om varje individs möjlighet att få inflytande, men också som kollektiv och att undervisningen genomsyras av ämnet.

Länk till podcasten
 
 
SKR: 29 maj Webbinarium om lokala samhällskontrakt
Runt om i världen ser vi en utveckling där medborgardialoger används för att utveckla lokala samhällskontrakt. Utgångspunkter för arbetet att förverkliga målen i Agenda 2030 och stärka arbetet med mänskliga rättigheter.

Välkommen att delta i ett kostnadsfritt webbinarium där SKR delar med sig av spaningar från Montreal, Mannheim och Luton, tre städer som har arbetat fram lokala samhällskontrakt.
Sändningstid: 9.00 - 11.00
Seminariet är gratis


Länk till sändningen

Välkommen med din anmälan här!

Länk till mer information här!
 
SKR: Webbkurs i omvärldskunskap, Sverige i världen med Corona
Vid tre tillfällen, med start den 25 augusti, möter du Hans Abrahamsson docent i Freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet. De andra två sändningarna sker tisdag 15 september och tisdag 20 oktober.
  • Målgrupp: Utbildningen riktar sig allmänt till förtroendevalda och tjänstepersoner, personer som arbetar med omvärldsanalys och de som har ett övergripande ansvar för medborgardialog
  • Kostnad: 2 500 kronor, inkluderar alla tre utbildningstillfällena.

Länk till mer information

Anmäl dig här!
 
Falun: Trygghetsvandring i Faluns stadskärna
Centrala stadsrum arrangerar två gånger om året trygghetsvandringar i Faluns stadskärna. I tisdags var det dags igen.
Ett återkommande moment i arbetet med att skapa en trygg och säker stadskärna är trygghetsvandringarna som Centrala stadsrum arrangerar. Två gånger om året sker vandringarna.

 
Länk till mer information!
 
Trelleborg: En miljon idéer
I medborgarbudgeten – En miljon idéer – får medborgarna rösta fram förslag på investeringar för fem miljoner kronor under år 2020. Nu startar förslagsinlämningen för kommunens södra landsbygdsområde.

Länk till mer information!
 
Upplands-Bro: Podd: Bättre tillsammans – hållbart helt enkelt
Vi är många som vill leva mer hållbart, men vad innebär det egentligen i praktiken? I podden bjuder vi in gäster – lokala Upplands-Broare som gör något att inspireras av, folk som jobbar här och även andra som har spännande erfarenheter att dela med sig av.
I Upplands-Bro kommun genomsyras allt arbete av en strävan mot social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Syftet med podden är att lyfta frågan, sprida goda exempel och förhoppningsvis väcka tankar och ge den som lyssnar inspiration och handfasta exempel på saker man själv kan göra i sin vardag.

Länk till mer information
 
SKR: Webbsändning 27 maj Kommuner och regioners samverkan med sociala företag
Webbsändning som ger en aktuell bild med kreativa exempel på samverkan som initierats på grund av coronaviruset. Men även blickar framåt: hur vi bevarar samverkan och skapar hållbara strukturer.
 
SKR: Medborgardialog i komplexa frågor, webbseminarium
Projekt Medborgardialog har prövat en modell för
medborgardialog i komplexa samhällsfrågor. Vi vill nu dela med oss av våra erfarenheter och bjuder in fler att pröva på modellen. Du får också möta kommuner som genomfört en hel dialogprocess från idé till åtgärder och ta del av internationella exempel.
  • Tid: 10 juni 2020 10.00 - 12.00
  • Ort: -
  • Målgrupp: Utbildningen riktar sig till förtroendevalda och tjänstepersoner, främst till de som har ett övergripande ansvar för medborgardialog.
  • Kostnad: 250 kronoer exklusive moms per länk.
 
SKR: Webbinarium - Det demokratiska samtalet
Inom projektet att förebygga hot och hat mot förtroendevalda inbjuder SKR till webbinarium dä du möer kommitténs ordförande Carl Heath, kommunikationsstrateg Camilla Kullander från Karlstad. De berättar hur de arbetar med att utbilda medarbetare i att hantera den ökade polariseringen och hårdare samtalsklimatet i samhället.
 
Datum: 9 september 09.00-10.00
Plats: Webbsänt
Målgrupp: Förtroendevalda, tjänstepersoner som arbetar med säkerhetsfrågor eller andra som arbetar med stöd till förtroendevalda
Kostnad: 250 kronor per länk
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se