Webbutbildningar, vägledningar och webbseminarier
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
14 maj 2020
Aktuella webbseminarier från Boverket
 
Tre personer i arbetskläder samtalar framför ett husbygge.
Foto: Peter Kroon/Boverket
I coronavirusets spår:
Lokalhyresstöd och PBL-dilemman
 
Det nya coronaviruset har snabbt fått stora konsekvenser i hela Sverige. Regeringen har därför beslutat om tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher. I detta webbseminarium får du veta mer om detta ekonomiska stöd och även virusets effekt på Boverkets arbete inom sina verksamhetsområden. Boverket informerar bland annat om vad som gäller vid tillsyn av energideklarationer, platsbesiktningar, obligatorisk ventilationskontroll, arbetsplatsbesök och byggnadsnämndens sammanträden.
Välkommen att titta den 15 maj klockan 14.00-15.00!

Läs mer och ta del av sändningen på Boverkets webbplats
Foto: Mikael Svensson/Scandinav
Regelförändringar för översiktsplanering
 
Missa inte vårt webbseminarium den 3 juni klockan 14-15. Den 1 april ändrades bland annat reglerna om översiktsplanering och detaljplanering i plan- och bygglagen. Några av ändringarna gäller direkt, och andra gäller från ett senare datum. Syftet med ändringen är att översiktsplaneringen ska bedrivas kontinuerligt, vara framåtsyftande och att översiktsplanen ska hållas aktuell. I detta blir planeringsstrategin det nya centrala verktyget.

Syftet med sändningen är att sprida information om vad dessa nya regler omfattar och hur de ska tillämpas. Syftet är också att informera om de uppdaterade vägledningarna på PBL kunskapsbanken. Vi informerar dessutom om övergångsbestämmelserna. Vi vänder oss i denna sändning främst till tjänstepersoner inom fysisk planering på kommun och länsstyrelse samt politiker i kommuner.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer och se sändningen
 
En man i varseljacka och arbetskläder talar i mobiltelefon.
 Foto: Ulrika Wilke/Boverket
Nyligen sänt: Möjligheternas byggregler 7 maj
 
Boverket har på regeringens uppdrag påbörjat ett arbete med att i grunden se över myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Boverkets ambition är att myndighetens regler ska innehålla färre detaljerade funktionskrav, inga allmänna råd eller hänvisningar till standarder. Om detta handlade vår webbsändning den 7 maj och intresset för sändningen denna dag var stort.

Den 11-13 maj arrangerades också cirka 30 gruppdiskussioner med närmare 400 deltagare som en fortsättning på webbsändningen.

Missade du sändningen eller vill se den igen så kan du göra det på Boverkets webbplats.
 
 
PBL-webbutbildningar
 
Foto: Johnér bildbyrå
Ny på jobbet som byggnadsinspektör
- nu kommer del två!
 
I dagarna publiceras del två av webbutbildningen Ny på jobbet som byggnadsinspektör på PBL akademin. Webbutbildningen riktar sig i första hand till dig som är ny på jobbet som byggnadsinspektör i en kommun. Utbildningen kan även vara till nytta för mer erfarna medarbetare som behöver fräscha upp sina kunskaper och för dig som jobbar byggbranschen och vill lära dig mer om PBL-processen.
 
Den första delen av utbildningen, lektion 1-8, tar upp rollen som byggnadsinspektör och byggprocessen enligt PBL. Del två av utbildningen ger en överblick över byggreglerna med utgångspunkt i plan- och bygglagen, PBL, och de tekniska egenskapskraven. Här får du också exempel på vilka frågor byggnadsinspektörer kan behöva ställa för olika krav.
Lektion 9: Introduktion till PBL, PBF, BBR och EKS
Lektion 10: Bärförmåga, stadga och beständighet
Lektion 11: Säkerhet i händelse av brand
Lektion 12: Skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö
Lektion 13: Säkerhet vid användning
Lektion 14: Skydd mot buller
Lektion 15: Energihushållning och värmeisolering
Lektion 16: Tillgänglighet och användbarhet
Ny kurs om byggnadsnämndens tillsyn enligt PBL
 
För närvarande pågår produktionen för fullt av en ny kurs om byggnadsnämndens tillsyn enligt PBL inom Boverkets PBL kompetens.

Arbetsgruppen som tar fram utbildningen består av olika kompetenser med erfarenhet av PBL-tillsyn på kommun, länsstyrelse och mark- och miljödomstol: jurister, tillsyns- och lovhandläggare och byggnadsinspektör. Kursen kommer vara utformad som en rutin för hur tillsynsarbetet kan genomföras. Denna rutin kläs på med juridik, exempel från rättsfall och reportage med mera.

Vi planerar att lansera den digitala kursen under sista kvartalet 2020. Vi hoppas att utbildningen blir ett givet inslag vid introduktionen av tillsynsarbetet.
 
Foto: Peter Kroon/Boverket
Vi behöver dina synpunkter - hjälp oss göra PBL kunskapsbanken bättre!
 
Boverkets digitala handbok PBL kunskapsbanken hade förra året strax över 1.5 miljoner besök. Vi påbörjar nu en undersökning om hur du som besökare upplever PBL kunskapsbanken. Är det lätt att hitta? Är informationen relevant? Saknar du vägledning och i så fall om vad? Svara på vår enkät för att hjälpa oss i utvecklingen framåt, enkäten tar cirka tio minuter att besvara.

Här kan du svara på frågor och lämna synpunkter om PBL kunskapsbanken
 
Undantag i PBL för tillfälliga vårdbyggnader
 
Riksdagen har genom beslut om ändring i plan- och bygglagen, PBL, gett regeringen ett bemyndigande att föreskriva om undantag från vissa bestämmelser i PBL med anledning av spridningen av en samhällsfarlig sjukdom. Regeringen har även beslutat om en förordning med sådana undantag avseende tillfälliga vårdbyggnader till följd av sjukdomen covid-19. De nya reglerna träder ikraft den 1 maj 2020 men gäller för åtgärder som vidtagits från och med den 15 mars 2020.

Läs mer på Boverkets webbplats
 
Nya vägledningar i PBL kunskapsbanken
 
Vägledning: prövning av planenlighet
 
Nu finns det ny vägledning om prövning av planenlighet inom detaljplan och områdesbestämmelser. Totalt finns 20 nya texter publicerade på PBL kunskapsbanken. Det är texter om planenligt utgångsläge och om undantag från planenligt utgångsläge. Det är även texter om åtgärdens planenlighet och de olika möjligheterna till avvikelse som finns. Texten om beslutsformulering har kompletterats med förslag på hur en förklaring kan se ut.

Ta del av vägledningen i PBL kunskapsbanken
Allmänna råd för industribuller
 
Boverket har tagit fram allmänna råd och uppdaterad vägledning för omgivningsbuller utomhus från industriell och annan verksamhet med likartad ljudkaraktär. Avsikten är att ge stöd vid planläggning och byggande av bostäder i områden som är utsatta för sådant buller.
 
Ta del av vägledningen och de allmänna råden i PBL kunskapsbanken
Så tillämpades plan- och bygglagen 2019
 
Boverket följer årligen upp tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen. Resultatet av 2019 års uppföljning finns nu publicerat på PBL kunskapsbanken. Resultatet visar bland annat att 14 kommunomfattande översiktsplaner fick laga kraft under 2019. Antalet detaljplaner som antagits under 2019 ligger nationellt sett på den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades 2005. Totalt antogs 1270 detaljplaner 2019. Det är fortsatt ett stort antal detaljplaner som överklagas, men det är även fortsatt få av de avgjorda överklagade planerna som upphävs helt eller delvis. Mark- och miljödomstolarna upphävde totalt elva procent av de avgjorda överklagade planerna 2019. Cirka 90 procent av alla ärenden (lov, förhands- och villkorsbesked) avsåg 2019 bygglov. Under 2019 fattades 3500 beslut om ingripande och sanktionsavgift, vilket är en ökning med 25 procent.

Ta del av uppföljningen av PBL i PBL kunskapsbanken
 
Foto: Hans Ekestang/Boverket
Boverkets PBL-dagar 2020
 
Planering pågår för PBL kunskapsdagar 25-26 november 2020 med ett späckat schema för fördjupad kunskap och dialog om aktuella och knepiga PBL-frågor. Konferensen kommer om möjligt att genomföras på Clarion Hotel Sign i Stockholm eller om restriktioner för fysiska möten och resor kvarstår som ett digitalt stormöte. Reservera dagarna, mer information kommer innan sommaren.
 
Foto: Scandinav/Astrakan Images AB
Videoklipp ur webbutbildningar på PBL play
 
Välkommen till PBL play för korta, utvalda klipp ur utbildningar om PBL och BBR. Målet är att fylla på med avsnitt särskilt efterfrågade av utbildare och lärare. Skicka gärna in önskemål på vad du skulle vilja se i PBL play till pblkompetens@boverket.se  
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.

Prenumerera på nyhetsbrevet