Nya tjänster - Spara som gåva och Modellportföljer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fondkommentar april - 
Viss återhämtning på världens börser
 
Den svenska börsen OMXS30 steg med nästan 9 procent under april månad och var den 30 april ned cirka 10 procent sedan årsskiftet. En stor del av börsuppgången kan härledas till de stora räddningspaket som både Riksbanken och Regeringen presenterat.

Riksbanken lämnade sitt penningpolitiska besked den 28 april och meddelade att räntan förblir oförändrad. Man menar att det inte är motiverat att försöka öka efterfrågan just nu när nedgången i ekonomin beror på restriktioner samt oro för smittspridning. Man utesluter dock inte en senare räntesänkning om man skulle anse det var effektivt när vi når återhämtningsfasen av denna kris.

Man meddelade att man fortsätter med köpen av stats- och bostadsobligationer till och med september 2020. Detta sker inom det rambeslut om köp av värdepapper upp till 300 miljarder kronor som fattades den 16 mars.

Den svenska regeringens verktyg för att försöka rädda ekonomin riktar sig mestadels mot företagen. Man erbjuder på olika sätt tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, korttidspermitteringar, sänkta skatter, hyresnedsättningar och så vidare. Regeringen kom också med ett förslag där företag i kris får möjligheten att sätta av pengar från sin skattepliktiga vinst från 2019, till en periodiseringsfond, för att kvitta mot framtida eventuella förluster.

 
Läs hela vår fondkommentar här
 
 
Analys Sverige - Coronapandemin slår hårt mot svensk ekonomi

Första kvartalet 2020 har minst sagt varit stökigt. Året började starkt och bulltrenden från det starka börsåret 2019 fortsatte. De globala aktiemarknaderna (MSCI World) steg med cirka 3 procent fram till den 20 februari, Stockholmsbörsen (OMXS30) steg under samma period cirka 7 procent.

Spridningen av Covid-19 ökade ordentligt under mars månad vilket fick börserna att rasa kraftigt. Vi kan konstatera att det vi bevittnat är ett utav de snabbaste och största börsfallen i modern historia. Stockholmsbörsen bottnade den 23 mars och har sedan dess återhämtat sig med cirka 10 procent. Trots detta är stockholmsindexet OMXS30 sedan första januari ned ca 16 procent till den 31 mars.

Läs mer
 
Ny tjänst - Spara som gåva
Starta ett månadssparande till någon du tycker om

Fondmarknaden.se lanserar en ny tjänst som gör det lättare för dig att starta ett månadssparande till någon annan, kanske ditt barn eller barnbarn, eller någon annan du tycker om.

Efterfrågan från kunder att enkelt kunna spara till sina barn har gjort att vi nu kan lansera en helt ny tjänst som gör det enklare ett spara från sitt eget bankkonto till en annan persons depå hos Fondmarknaden.se.

Läs mer
Nya förbättrade Modellportföljer
Ett enkelt sätt att spara
 
En helt ny tjänst för dig som enkelt vill komma igång med ditt fondsparande och vill ha stöd i valet av fonder. Vi har tagit fram tre modellportföljer i tre olika riskklasser samt en funktion som gör det enkelt att hålla portföljen uppdaterad över tid.

När modellportföljen behöver omviktas eller när våra fondanalytiker byter ut fonder eller fördelning får du som kund en notis på din depå och kan med ett knapptryck välja att uppdatera din modellportfölj. Enklare kan det inte bli!

Läs mer
 
Blogg
Den som spar, hen har

I tider av oro är det många som ser över sina kostnader och sitt sparande. Man kanske önskar att man sparat mer och konsumerat mindre…? Det är aldrig för sent att börja! Även små förändringar kan göra stor nytta på lite sikt. Här är våra bästa tips:

1. Gör en budget
2. Börja fondspara
3. Månadsspara
4. Sätt upp sparmål
5. Pruta på bolåneräntan
6. Se över din pension
7. Ta med matlåda och skippa lyx-latten

 
 
 
 
Bästa fonderna
Månadens bästa aktiefond
MS INVF US Growth A +31,09%
 
Månadens bästa hedgefond
Pacific Precious A +16,31%
 

Avkastning per 2020-05-11, 30 dagar bakåt

Se våra topplistor här
 
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.