Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Skarp kritik mot regeringens planer att slopa producentansvaret för returpapper
 
Det är inte till gagn vare sig för miljön eller samhället att låta ansvariga producenter undslippa ett operativt och finansiellt producentansvar med hänvisning till att kostnadsbördan är för stor. Det framför Avfall Sverige och SKR i en skrivelse till Miljödepartementet, som svar på regeringens besked den 23 april att de avser upphäva producentansvaret för returpapper.

Det är stora kostnader som regeringen vältrar över på kommunerna och i förlängningen på de boende. Beskedet riskerar också att urholka principen om att förorenaren ska betala, vilket försvagar grunden för hela det svenska miljöarbetet, menar Avfall Sverige.

– Den stora frågan som infinner sig är vilket avfallsslag som blir nästa, där producenterna hävdar att det inte finns någon ekonomi i insamling och återvinning och där regeringen snabbt kommer till undsättning och helt sonika beslutar att det ska avskaffas och att kostnaderna istället ska överlastas på Sveriges kommuner och ytterst på landets medborgare, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Den 15 maj deltog Avfall Sverige vid en hearing vid Miljö- och jordbruksutskottet i frågan. Avfall Sverige har även i debattartiklar visat på de problem som ett upphävande skulle medföra. Hela styrelsen undertecknade ett inlägg i Aftonbladet den 2 maj. Tillsammans med sex representanter för fastighetsägare och boendeorganisationer skrevs också en debattartikel i Altinget den 28 april med slutreplik den 15 maj.
 
Uppdatering om corona
 
Det finns inte någon evidens för att hushållsavfall skulle bidra till förhöjd risk för spridning av covid-19 –även då det finns bekräftat sjuka i hushållet bedöms risken för smittspridning vara mycket låg så länge normala riktlinjer för hanteringen följs. Det meddelar Folkhälsomyndigheten. 
Avfall Sverige uppdaterar kontinuerligt sitt dokument med samlad fakta.

Logga in och läs mer
McDonalds vann fettstrid
 
Spillfett från McDonalds restauranger är ett verksamhetsavfall. Därmed omfattas det inte av det kommunala ansvaret att samla in och behandla, meddelar Mark- och miljööverdomstolen. Avfall Sverige har nu analyserat domen, som gör skillnad på avfall som uppstår i matsalen och i köket. Det förra bedöms vara ett hushållsavfall medan köksavfall är ett verksamhetsavfall.

Logga in och läs mer
Undantag behöver inte anges i avfallsplanen
 
Naturvårdsverket meddelar att kommuner som behöver undantas från kravet om separat insamling av matavfall inte behöver ange detta i sin avfallsplan.
Avfall Sverige har nu uppdaterat sin medlemsinformation om kravet på separat matavfallsinsamling.

Logga in och läs mer
Bostadsnära insamling
– lägesrapport
 
Årsskiftet och därmed krav på bostadsnära insamling närmar sig. Just nu bedömer Naturvårdsverket ansökningar från FTI och från TMR om att bli så kallat tillståndspliktigt insamlingssystem för förpackningar. Och kommuner som ännu inte har 100 % täckning för separat insamling av matavfall måste ansöka om dispens. 

Logga in och läs mer
Avfall Sverige bistår i regeringsuppdrag
 
Avfall Sveriges rådgivare Caroline Steinwig deltar i referensgruppen för Jordbruksverkets regeringsuppdrag Studie för hållbara livsmedel.
– Jag kommer bland annat att lyfta vikten av världens bästa kretslopp, det mellan matavfall, biogas och biogödsel. Det är en nyckel till en hållbar svensk livsmedelsproduktion, säger Caroline Steinwig.

Läs mer
Biogasförslag välkomnas
 
Avfall Sverige ser positivt på de produktionsmål som biogasmarknadsutredningen föreslår. De styrmedel som ska leda till målen, produktionsstöd och skattebefrielse, bör omgående realiseras för att börja tillämpas från och med 1 januari 2021. Avfall Sverige hyser dock oro för att de styrmedel som föreslås inte är tillräckliga för att nå de föreslagna produktionsmålen för svenskproducerad biogas.

Läs mer
Klimatansökningar pausas
 
Ansökningsomgången för Klimatklivet som Naturvårdsverket planerade att öppna den 5 maj kommer att skjutas fram. Det beror på att den budget som riksdag och regering antagit innebär begränsningar i hur stora belopp som verket kan binda upp för utbetalningar kommande år.
Nya ansökningar tas emot så snart förutsättningar ges – Naturvårdsverket återkommer med information.

Läs mer
Avfall Sverige kommenterar utsläppsdirektiv
 
I ett yttrande till EU-konsultationen om revidering av EU:s industriutsläppsdirektiv, IED, menar Avfall Sverige att direktivet för medlemsländer som kommit långt i sitt miljöskyddsarbete inte medför några positiva miljöeffekter. Istället riskerar effekten framför allt synas i form av en administrativ börda.

Läs mer
Nyheter exklusivt för Avfall Sveriges medlemmar
 
Se till att du är inloggad när du besöker avfallsverige.se. Förutom gratis nedladdning av rapporter, guider, vägledningar och en rad andra hjälpmedel får du nu också del av exklusiva medlemsnyheter. Det kan handla om speciella dokument, kommentarer eller annat som är särskilt intressant för våra medlemmar.

Kontakta Marie om du saknar inloggningsuppgifter
IFAT-mässan ställs in
 
Avfall Sveriges planerade studieresa till avfallsmässan IFAT i München i maj 2020 ställs in. Mässan kommer att arrangeras nästa gång 2022.

Läs mer
Iswas kongress ställs in
 
Den internationella avfallsorganisationen Iswa kan inte genomföra den planerade världskongressen i Rotterdam den 28–30 september. 

Läs mer 
Cewepkonferens skjuts upp
 
Den europeiska organisationen för energiåtervinning av avfall kan inte hålla sin planerade konferens i Prag. Nytt datum är satt till 23–24 september 2021.

Läs mer
Nya rapporter från Afall Sverige
 
Läs om säker askåtervinning, mätning av deponigas och avfall i den fysiska planeringen
 

2020:01 Vem tar risken? Hinder och möjligheter för hantering av (miljö)risker vid återvinning av askor
Här presenteras förslag som kan underlätta återvinning av askor. Lösningen innehåller tre delar: en försäkring mot potentiella miljöskador, en ”standardisering” av riskbedömning, användningen och kvaliteten på askor samt ett spårbarhetssystem som ska det säkerställas att askorna hamnar på rätt plats.

Läs mer


2020:11/Ytemissioner av deponigas
I Sverige saknas en nationellt vedertagen metod för deponigasmätning, vilket gör det svårt att jämföra resultat mellan deponier. För att vägleda Avfall Sveriges medlemmar har mätningar utförts med fyra olika metoder på tre olika deponier i Sverige.

Läs mer



2020:12 Bättre plats för avfallstrappan – Hur avfallsfrågor kan hanteras i den fysiska planeringen
Nya krav på bostadsnära insamling och utsortering av matavfall samt ökat fokus på cirkulär ekonomi gör att behovet blir än större av att hantera avfallsfrågorna från början av den fysiska planeringen och genom hela processen. Här ges råd för hur detta arbete kan bedrivas.


Läs mer


Medlemmar kan ladda ner rapporterna gratis. Kontakta info@avfallsverige.se om du saknar inloggningsuppgifter.
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Digital träff i slamnätverket
 
När: 4 juni
Var: Online

Den fysiska träffen i slamnätverket har blivit inställd. Istället bjuder vi in till en spännande digital träff den 4 juni kl 9.00-11.30. Nätverket riktar sig till personer som arbetar med frågor kring enskilda avlopp inom avfalls-, miljö- och VA-organisationer samt myndigheter, forskning och branschorganisationer.

Programpunkter:
  • Aktuella frågor
  • Betänkandet Hållbar slamhantering - genomgång av de viktigaste förslagen och Avfall Sveriges synpunkter
  • Resultat från långliggande slamspridning i Skåne samt färska studier om antibiotikaresistens
  • Pyrolys av slam och information om Skånefrös anläggning i Hammenhög
  • Avvattning via transportabelt avvattningsverk, kan det vara en lösning?
  • Diskussion och frågestund
Deltagandet är kostnadsfritt.
Frågor? Kontakta Jenny Westin på telefon 040-35 66 15 eller e-post jenny.westin@avfallsverige.se

Anmäl dig senast 29 maj
Årsmötet i en dator nära dig
 
När: 2 juni kl 9-12
Var: Online

På grund av rådande läget med Corona-viruset tvingas Avfall Sverige kraftigt banta det planerade årsmötet som skulle hållits i Malmö den 2-3 juni. Men årsmötesförhandlingar och flera godbitar ur programmet sänds i form av ett webbinarium.

Bland annat presenteras en rykanske färsk rapport om avfallshanteringens plats i samhällsplaneringen. Vi tar del av senaste nytt om producenternas utbyggnad av den bostadsnära insamlingen av förpackningar och tidningar och om det gemensamma, nordiska skyltsystemet. Och så utses Årets bästa avfallskommun.

Läs mer och anmäl dig
Vi ses på årsmötet!
 
"Jag längtar verkligen till vardagen, då man får ha riktiga möten, då man ses. Nu blir det tyvärr inte så den här gången. Men även om Crona stoppar mycket stoppar den inte Avfall Sveriges interndemokrati. Därför ses vi, om än på nätet. Välkomna till årsmötet!"

Se Avfall Sveriges ordförande Lars Stjernkvist och några medlemmar som berättar varför också du bör anmäla dig till årsmötet.