Farliga lekar och äntligen BankID
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tomas Ulväng, vd
Tierps Energi & Miljö
Hälsningar från vd
 
Hej! Tomas Ulväng här, vd för Tierps Energi & Miljö.

Jag vill inleda med att säga tack för att du har gett just oss tillåtelse att skicka vårt nyhetsbrev till dig. Min ambition är att Temabs vision om att lägga grunden för ett hållbart Tierp ska genomsyra hela vår verksamhet och det hoppas jag ska bli tydligt i dessa utskick.

Det är speciella tider just nu med ett coronavirus som har lamslagit stora delar av världen. Vi i Tierp har klarat oss relativt väl än så länge och min förhoppning är självklart att det ska så förbli. Jag vill dock försäkra dig om att vi på Temab gör allt vi kan i förberedelseväg för att säkerställa att våra samhällsviktiga funktioner kan fortsätta utan större störningar även under dessa påfrestningar.

Jag vill därtill önska dig en trevlig sommar, med en förhoppning om fint väder och mycket glädje!

Med vänlig hälsning
Tomas Ulväng
 
Skräpplockardagarna slog rekord 2020
 
Temab är sedan några år tillbaka ansvariga för kommunens deltagande i Skräpplockardagarna. Skräpplockardagarna är barnens stora kampanj mot nedskräpning och anordnas av stiftelsen Håll Sverige Rent (HSR) i samverkan med Sveriges kommuner. 

Genom Skräpplockardagarna får skolor som anmäler sitt intresse pedagogiska hjälpmedel att använda i undervisningen och samtliga anmälda får material att använda för att plocka skräp. Förhoppningen är att den kommande generationen tack vare insatser som dessa ska bli mer medvetna om återvinning och återbruk samt den negativa inverkan som nedskräpning har på miljön.

Efter att man har plockat sitt skräp så ställer man ut sina säckar vid ordinarie sophämtning, så kommer vi på Temab och hämtar upp det som har plockats ihop. Förutom skolor och förskolor så har vi detta år även börjat få med oss idrottsföreningar med ungdomsverksamhet i projektet, något som vi hoppas utveckla än mer nästa år för att få än fler involverade.

Glädjande nog kan vi berätta att årets anmälan slog nytt rekord, med 1840 anmälda barn och ungdomar i Tierps kommun! Nästa år satsar vi på att bli över 2000 deltagare och hoppas självklart att just du eller din förening väljer att hänga på!

Läs mer om Skräpplockardagarna hos HSR
 
Tierp andra kommun i landet med läkemedelsrening
 
Arbetet med vår nya läkemedelsrening vid reningsverket i Tierp fortsätter framåt. Lilla Tierp blir därmed inom kort den blott andra kommunen i Sverige med en fullskalig anläggning av det här slaget, före stora grannar som Uppsala, Gävle och Stockholm.

Genom anläggningen kommer vi att drastiskt minska utsläpp av läkemedelsrester och
andra miljögifter till kommunens sjöar och vattendrag. Utrustningen är nu på plats och anläggningen har startats igång. Inom ett par veckor så kommer reningen vara aktiv i full skala med samtliga moment aktiva.

Möjliggjorts genom bidrag
Anläggningar av det här slaget är vanligtvis tunga investeringar, men då Temab har beviljats bidrag från Naturvårdsverket så behöver vi endast stå för 10 procent av kostnaden. Resterande 90 procent, eller drygt 10 miljoner kronor, står Naturvårdsverket för. En sund investering med en positiv miljöinverkan, för ett hållbart Tierp.

Se SVTs reportage om läkemedelsreningen i Tierp
 
Farlig lek med avloppsbrunnar
 
Vi har vid flertalet tillfällen påträffat saboterade avloppsbrunnar, främst i Karlholmsområdet. Betonglocken har lyfts bort och stenar och annat bråte har sedan kastats ner i avloppet.

Vi vill varna för att lyfta bort de tunga betonglocken på detta vis. Det är förenat med stor fara. Dels kan man skada sig på de tunga locken och dels så riskerar andra att ramla ner i eller skada sig på den öppna brunnen. Att sedan slänga ner skräp kan även resultera i stora materiella skador på grund av stopp i avloppssystemet och efterföljande översvämningar i främst källarvåningar.

Vi ber samtliga att förklara allvaret i detta för barn och ungdomar i sin närhet, så ingen kommer till skada.
 
BankID och kontaktuppgifter
 
Efter många om och men så kan vi nu äntligen erbjuda inloggning till Mina sidor via BankID. Vi ber om ursäkt för att det inte har gått fortare att införa, vi vet att detta har varit efterlängtat bland många av våra kunder och sedan april månad är det nu på plats.

Om du har tid och möjlighet så får du gärna testa den nya inloggningsmetoden och uppdatera dina kontaktuppgifter hos oss. Ibland behöver vi komma i kontakt med dig och då är det viktigt att vi har korrekta kontaktuppgifter.

Gå till Mina sidor
 
Ny lekplats i Tobo
 
Under våren och sommaren 2020 kommer Temab på uppdrag av Tierps kommun att bygga en ny lekplats i Tobo. Lekplatsen byggs i parken mellan Bruksgatan, Louis De Geers väg och Masugnsvägen. Temat för lekplatsen är "Trollskogen" och ska innehålla något för alla barn i åldrarna 1-12 år samt grillplats och picknickbord.
 
För de minsta kommer det bland annat att finnas sandlåda, lekhus och en mindre rutschkana. För de lite större klätterväggar, balansbommar och linbana.

Arbetet med lekplatsen inleddes nu under vecka 22 och vi återkommer med det färdiga resultatet i ett senare nyhetsbrev.
 
Sms eller e-post vid driftstörning
 
Du har väl inte missat att du kan få sms eller e-post om en driftstörning drabbar din eller en närståendes fastighet?
 
Tjänsten söker själv upp vilka telefonnummer som finns registrerade på fastigheterna inom det berörda området. Dock så finns det tillfällen då vissa nummer inte är med i registret, till exempel oregistrerade kontantkort, jobbmobiler eller om man har hemligt nummer.

Du kan själv bestämma vilket nummer som tjänsten ska kontakta samt lägga till fler fastigheter till din profil. Kanske vill du ha information om något händer vid sommarstugan, en äldre närståendes fastighet eller på kontoret.

Registret är inte publikt. Det används endast i varningstjänsten och aldrig i kommersiellt syfte.
 
Gå till temab.servicevarning.se