Nytt kompetens- och omställningsavtal för välfärden
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt kompetens- och omställningsavtal för 1,2 miljoner anställda
 
SKR, Sobona och facken inom kommunal och regional sektor är överens om ett nytt kompetens- och omställningsavtal. Avtalet omfattar 1,2 miljoner anställda och gäller från den 1 maj 2020.
– Arbetsmarknaden förändras i hög takt och kraven på rätt kompetens ökar hela tiden. I ett förändrat och förlängt arbetsliv är förebyggande insatser i ett tidigt skede och löpande kompetensutveckling avgörande framgångsfaktorer, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och ordförande i Sobonas föreningsstyrelse.
– Kommuner, regioner och kommunala företag kommer framöver att behöva jobba ännu mer med att bredda, specialisera eller skifta medarbetarnas kompetens. Det nya avtalet gör att kommande behov i verksamheterna kan mötas bättre, samtidigt som höjd kompetens hos medarbetarna ökar möjligheterna till karriärutveckling, säger Ulf Olsson, vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
Nytt kompetens- och omställningsavtal för välfärden
 
Slutreplik från Kommunal och SKR
 
SKR och Kommunal vill tillsammans med regeringen genomföra en satsning som stärker kompetensen och kvaliteten inom vård och omsorg. Vår förhoppning är att satsningen ska kunna ge upp emot 10 000 nya vårdbiträden och undersköterskor till svensk vård och omsorg de kommande två åren. Det skriver Tobias Baudin, ordförande för Kommunal och Anders Knape, ordförande för SKR, gemensamt i en slutreplik.
Parternas ansvar att utveckla kompetens
 
Se webbsändning i efterhand
 
Tisdag 28 april anordnade SKR en webbsändning med fokus på arbetsgivarfrågor avseende COVID-19. Sändningen tar upp aktuella frågor när det gäller avtal och förhandlingar, arbetsmiljö, kompetensförsörjning och arbetsrätt.
Se webbsändningen i efterhand
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
 
Vår uppgift är att säkra arbetsmiljön och att rädda liv
Det är en exceptionell situation vi befinner oss i just nu. Hela världen slåss mot ett osynligt virus som för vissa är dödligt. Enligt myndigheternas beräkningar kommer de flesta av oss att bli smittade. För arbetsgivare i kommuner och regioner ställer detta stora och viktiga krav.
Det skriver Agneta Jöhnk i sitt senaste inlägget på bloggen.
Arbetsgivarbloggen

Prenumerera på Arbetsgivarbloggen och få blogginläggen direkt i din mejl
 
Notiser
 
Nytt valideringsavtal hos Arbetsförmedlingen för vård- & omsorg
Arbetsförmedlingen har genom det arbetsmarknadspolitiska programmet validering upphandlat olika branschmodeller för validering enligt lagen om valfrihet. Nu finns ett nytt avtal på plats för validering för vårdbiträde eller undersköterska.
Information från Arbetsförmedlingen om validering
 
Frågor och svar om arbetsgivares ansvar
Listan över svar på frågor om arbetsgivares ansvar med anledning av coronaviruset uppdateras ständigt. Missa inte att prenumerera på innehållet för att få ett mejl direkt när en fråga har uppdaterats eller tillkommit.
Frågor och svar
 
Redaktör
Viktor Karlsson
viktor.karlsson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se