30 april

Skolporten 20 år!

Nu är det hela 20 år sedan Skolporten startade med nyhetsbevakning! För att uppmärksamma och fira detta erbjuder vi fri läsning av senaste numret av magasin Skolporten. Du kan läsa hela numret utan kostnad på webben eller i appen Skolporten! Temat för numret är skolbibliotek, men du hittar också en artikel om Ulrika Wolffs forskning om stöd till elever med dyslexi. Dessutom tycker jag inte att du ska missa den årliga forskningsbilagan Pedagogisk forskning som också är öppen för läsning. Mer information hittar du här. 

Trevlig läsning!
Birgitta Hartzell,
Redaktör för nyhetsbrevet Specialpedagogik/VD Skolporten AB, birgitta.hartzell@skolporten.se
 
 

 
Specialpedagogiken grunden till allt - utblick Finland
 
Skolan i Finland ses ofta som en framgångs­saga eftersom landet år efter år hamnar i PISA:s toppskikt. Disciplin och katederundervisning lyfts som möjliga orsaker i debatten här i Sverige – men det vänder sig Kristina Ström, professor i specialpedagogik vid Åbo akademi, starkt emot.
Tidningen Specialpedagogik
 
Högläsningen är tillbaka!
 
Under lång tid har högläsningen hamnat i bakvattnet, ofta som en övergångsaktivitet, ett lugnande moment. Men nu är dess pedagogiska kraft för läsförståelse återupptäckt.
Specialpedagogik
 
Specialpedagogik i förskolan, 1-2 oktober i Stockholm
 
Specialpedagogik i förskolan, 1-2 oktober i Stockholm
Ta del av föreläsningar lekgrupper för barn som har svårigheter med lek och samspel, hur systematisk språklek i förskolan kan förebygga läs- och skrivsvårigheter samt att handleda specialpedagogiska frågor i förskolans värld. Välj att delta på plats eller via webben, välkommen! Läs mer och boka plats 
 
Specialpedagogisk matematikundervisning
 
Joakim Samuelssons studie visar ett starkt samband mellan automatisering av talkombinationer inom talområdet 0–12 och elevernas förmåga att beräkna tvåsiffriga additioner och subtraktioner samt med problemlösning.
Venue 
Efter ett långt yrkesliv som lärar­utbildare i matematik startade Ulla Öberg förra året den egna bloggen ”Om matematik”, som blivit en ­riktig hit – inte minst bland ­specialpedagoger.
Specialpedagogik
 
Elever i behov av särskilt stöd under pandemin
 
Pandemin innebär en upp och nervänd värld för barn och ungdomar, och elever som redan innan krisen hade behov av stöd är en riskgrupp. Det skriver Specialpedagogiska skolmyndighetens Fredrik Malmberg.
Skolvärlden
Skolchefer och rektorer ställer frågor om pandemin och elever med behov av stöd. Frågorna besvaras av Specialpedagogiska skolmyndigheten, Skolverket, Sveriges kommuner och regioner och Friskolornas riksförbund. Se webbinarierna som sändes den 14 april. (webb-tv)
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Distansundervisning innebär en stor utmaning för gymnasieelever med behov av anpassat stöd. Meshal Nasser, som har dyslexi och nu går sitt sista år på Angeredsgymnasiet, är orolig över sina slutbetyg.
SVT Nyheter Väst
Vardagen luckras upp under coronapandemin – det slår hårt mot skolelever med särskilda behov. Men de svenska barnen verkar ha det bättre än barn i övriga Europa.
Svenska Dagbladet
In the quick shift by colleges from in-person to online instruction in response to the coronavirus pandemic, the needs of students with disabilities can sometimes be overlooked.  
Inside Higher Ed
 
Adhd hos flickor och kvinnor
 
Hos flickor yttrar sig adhd annorlunda än hos pojkar. Många flickor blir därför missbedömda och får inte den hjälp de har rätt till, vilket ofta leder till stort lidande livet igenom. Lotta Borg Skoglund, överläkare och specialist i psykiatri som har skrivit boken ”Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna”, berättar.  
Utbildningsradion
 
Praktiskt elevhälsoarbete
 
För vissa barn och ungdomar innebär vardagen ständiga misslyckanden. Psykologen David Edfeldt föreläser om hur förskolor och skolor kan anpassa undervisning och vardag, samt vad som är viktigt att tänka på. Vilka förhållningssätt är framgångsrika och hur bryter vi en negativ spiral för de barn och elever som har det allra tuffast? (webb-tv)
Utbildningsradion
Eva-Lena Brafield, rektor på Elmeskolan, vill att alla elever ska få tillgång till en likvärdig utbildning och en inkluderande skola genom lärmiljön. Gemensamma genomgångar sker framför klassrumstavlan. När eleverna förstått sin uppgift kan de gå och arbeta mer ostört bakom skärmarna vid sina kontorsplatser, medan de som behöver mer vägledning kan stanna kvar hos läraren. (webb-tv)
Utbildningsradion
Hur håller man koll på elever som riskerar att fara illa när skolan är stängd? Lisa Dahlgren är sakkunnig i barnrättsfrågor på organisationen Maskrosbarn och vittnar om ett ökat tryck på deras stödchatt.
Lärarrummet
 
Elevhälsa, 15-16 sept i Stockholm
 
Elevhälsa, 15-16 sept i Stockholm
Skolportens årliga konferens för hela EHT! Ta bl. a. del av föreläsningar om att främja skolnärvaro, att skapa fungerande samverkan mellan olika instanser, praktiskt elevhälsoarbete med gott resultat, att möta elever med självmordstankar samt hur skolan kan arbeta hälsofrämjande i spåren av #metoo. Välj att delta på plats eller via webben, välkommen! Läs mer och boka plats 
 
Att möta oro och kris hos barn och elever
 
När barn hamnar i krissituationer kan många olika reaktioner dyka upp. Koncentrationssvårigheter, rastlöshet, ilska, trötthet och orostankar. Poa Samuelberg från Barnafrid berättar om psykologisk första hjälpen.
Utbildningsradion
Hur kan man se på ett barn i förskoleåldern att det bär på oro och rädsla och kanske behöver hjälp? Anna Norlén, psykolog, psykoterapeut och verksamhetschef vid Ericastiftelsen, ger konkreta råd.
Utbildningsradion
School counselors say the coronavirus pandemic has so destabilized kids’ lives that the result is genuinely traumatic. And closed schools make it harder for counselors to help.
Mind Shift
School closures and the abrupt end to the school year in some communities have been particularly difficult for high-school seniors, who are mourning the loss of traditional events, such as prom and in-person graduation celebrations.
National Public Radio
 
Främja närvaro och förebygga frånvaro
 
Omfattande frånvaro kan få svåra konsekvenser för elever, både på kort och lång sikt. Skolan ska motverka det genom att systematiskt främja närvaro. God lärmiljö, tidiga insatser, samarbete och individanpassning är några viktiga delar i det arbetet.
Skolverket
 
Språkstörning/DLD, 17 november i Stockholm
 
Språkstörning/DLD
Välkommen till en innehållsrik konferens som syftar till att klargöra begreppen, identifiera behoven och erbjuda konkreta verktyg för klassrumsarbete och bedömning. Målet är att skapa en tryggare och mer utvecklande skolsituation för elever med språkstörning. Välj att delta på plats eller via webben! Läs mer och boka plats 
 
Elevinflytande
 
Ett bra elevinflytande är otroligt viktigt, för det är eleverna som bäst vet hur deras skolvardag ser ut och vad som kan göras bättre, säger Jenny Nilsson, barnombud på Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
 
Väljs vissa elever bort?
 
Barn med adhd och diabetes typ 1 väljs bort när föräldrar kontaktar svenska skolor och frågar om möjligheterna att få plats i den obligatoriska förskolan för sexåriga barn. Det skriver tre forskare.
Svenska Dagbladet
 
Specialpedagogik - aktuell forskning och praktiska metoder, Stockholm
 
Specialpedagogik - aktuell forskning och praktiska metoder, Stockholm
Ta del av föreläsningar om bl.a. att skapa lärmiljöer för ökad studiemotivation för både flickor och pojkar, hur du arbetar framgångsrikt med läsning för barn i lässvårigheter, undervisning av elever i matematiksvårigheter, samt elever med talrädsla - hur stödjer vi dem? Välj att delta på plats eller via webben, välkommen! Läs mer och boka plats 
 
Aktuell forskning
 


Så inkluderas alla elever i ämnet idrott och hälsa. Vad är det som bidrar till positiva skolprestationer i ämnet idrott och hälsa hos elever med funktionsnedsättning? Det har Karin Bertills forskat om. Nu har hennes avhandling valts ut som favorit av Skolportens lärarpanel. 
Skolporten
Barn till föräldrar med psykisk ohälsa drabbas i högre utsträckning av skador än andra barn. Det visar en stor studie gjord vid Karolinska Institutet.
Sveriges Radio/Vetenskapsradion