Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Regeringens svar på tidningskrisen: slopar producentansvaret för returpapper
 
Regeringen meddelade den 23 april att de avser upphäva producentansvaret för returpappersinsamlingen. Beslutet bryter mot den grundläggande miljörättsliga principen om att det är förorenaren som ska betala. Och regeringen gör det av ekonomiska skäl.
 
Regeringen säger i sitt pressmeddelande att ”ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen”. I stället väljer regeringen att lägga kostnaderna på kommunerna och i slutändan på medborgaren.

Regeringen säger också att systemet varit självfinansierat sedan det infördes 1994. Uppgifter visar att det inte stämmer. Kommunerna har tagit en stor del av kostnaderna som skulle fallit på tidningsbranschen, som därmed fått en billigare insatsråvara.

I olika sammanhang har producenterna hävdat att ”detta är en förlustaffär” och att mängderna returpapper ständigt minskar. Det är dock substantiella mängder vi talar om, nästan 220 000 ton årligen. Tidningsbranschen hänvisar till sekretess och har hittills inte offentliggjort några som helst siffror till stöd för sina påståenden. Vi välkomnar därför att regeringen lägger de siffror på bordet som den nu baserar detta beslut på.

När nu regeringen överför den ekonomiska börda som producenterna inte säger sig kunna ta, på kommunerna och kommunerna nu ska ta hand om denna olönsamma affär så infinner sig frågan om hur detta ska finanserias? Regeringen behöver göra en ordentlig konsekvensanalys av vad det kostar.
Att detta sägs vara en förlustaffär är irrelevant. Ett producentansvar finns av miljöskäl, det har aldrig varit ett krav på att de ska gå med vinst. När det kommer till kritan är det tydligt att det enbart handlar om ekonomi – inte miljö.
En framgång för förebyggandet
 
Regeringens förslag till ändringar på avfallsområdet ger kommunerna möjlighet att finansiera såväl information om avfallsförebyggande som insamling och sortering av produkter för återbruk via avfallstaxan. "Äntligen", kommenterar Avfall Sveriges rådgivare, Åsa Hagelin. 

Läs mer
Så tolkar vi kraven på insamling av matavfall
 
Även kommuner som redan har separat insamling av matavfall kan behöva söka dispens inför de nya krav som träder i kraft vid årsskiftet, eftersom samliga hushåll måste erbjudas denna service. Det, bland mycket annat, framgår av den information som Avfall Sverige har tagit fram.

Bara för medlemmar
Dags att söka bidrag
 
Den 30 april är chansen att söka bidrag från Avfall Sveriges utvecklingssatsning för denna period. Här kan alla, såväl Avfall Sveriges medlemmar som icke medlemmar, söka finansiering för utvecklingsprojekt. De som omfattar något av våra fokusområden prioriteras: Fossilfri avfallshantering • Resurseffektivt kretslopp • Beteendeförändringar • Digitalisering.
 

Läs mer
Årsmötet i en dator nära dig
 
När: 2 juni kl 9-12
Var: Online

På grund av rådande läget med Corona-viruset tvingas Avfall Sverige kraftigt banta det planerade årsmötet som skulle hållits i Malmö den 2-3 juni. Men årsmötesförhandlingar och flera godbitar ur programmet sänds i form av ett webbinarium.

Bland annat presenteras en rykanske färsk rapport om avfallshanteringens plats i samhällsplaneringen. Vi tar del av senaste nytt om producenternas utbyggnad av den bostadsnära insamlingen av förpackningar och tidningar och om det gemensamma, nordiska skyltsystemet. Och så utses Årets bästa avfallskommun.

Läs mer och anmäl dig