Stöd när vissa lokalhyresgäster fått rabatt på hyran, undantag i PBL och mer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
29 april 2020
Fastigheter på gågata.
Foto: Marianne Nilsson/Boverket
Stöd för sänkta hyror i utsatta branscher
 
Det nya coronaviruset har snabbt fått stora ekonomiska konsekvenser i hela Sverige. Läget har särskilt påverkat verksamheter inom hotell- och restaurangbranschen, handeln samt vissa andra branscher. För att stödja lokalhyresgäster har regeringen beslutat att avsätta fem miljarder kronor i stöd för tillfälligt sänkta fasta hyror för dessa utsatta branscher.

Stödet innebär att den hyresvärd som sänkt den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020 i dessa utsatta branscher kan söka stöd för att kompensera en del av hyresrabatten. Stödet kan sökas av hyresvärden från och med den 1 juli 2020 och ansökan skickas till den länsstyrelse som gäller för aktuellt län.

Boverket håller på att ta fram en e-tjänst för stödet och mer information om ansökningsförfarandet kommer att publiceras inom kort. Under maj planerar vi att sända ett webbseminarium om stödet.

Läs mer och ta del av frågor och svar om stödet på Boverkets webbplats
 
Insidan av en tälthall.
Foto: Ieva Kisieliute/Boverket
Beslut om undantag i PBL för tillfälliga vårdbyggnader
 
Riksdagen har genom beslut om ändring i plan- och bygglagen, PBL, gett regeringen ett bemyndigande att föreskriva om undantag från vissa bestämmelser i PBL med anledning av spridningen av en samhällsfarlig sjukdom, som covid-19. Syftet är att snabbt få exempelvis fältsjukhus och provtagningstält på plats om de vanliga sjukvårdslokalerna inte räcker till. Lagändringen träder ikraft den 1 maj 2020.

Regeringen har beslutat om en förordning med sådana undantag avseende tillfälliga vårdbyggnader till följd av sjukdomen covid-19. De nya reglerna träder ikraft den 1 maj 2020 men gäller för åtgärder som vidtagits från och med den 15 mars 2020.

Läs mer om besluten på Boverkets webbplats

På vår webbplats kan du ta del av mer information som frågor och svar relaterat till coronaviruset
 
Samrådsmöte om laddningspunkter
 
Ett samrådsmöte om laddningspunkter har genomförts inför den remiss som kommer nu under våren. Samrådsmötet genomfördes digitalt och gav Boverket många bra inspel. Vill du veta mer om laddningspunkter och laddinfrastruktur?

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om Boverkets förslag på nya krav om laddplatser för elfordon
 
Tipsa Boverket och bidra till ett bättre byggande
 
Har du goda exempel eller känner du till systematiska fel som du vill dela med dig av? Tillsammans kan vi se till att byggandet blir bättre och att förekomsten av fel, brister och skador minimeras. Boverket tar gärna emot tips och erfarenheter från branschens aktörer. Vi är bland annat intresserade av information om vanliga fel, nya problem och goda exempel som kan bli vägledande för andra. Målsättningen är ett hållbart byggande.

Läs mer och lämna ditt tips på Boverkets webbplats
 
Tid för hemmafix i vår?
 
Solen skiner, luften är varmare och det är skönt att vara ute – då är det många som passar på att sätta i gång projekt hemma. Oavsett om det är altaner, staket eller attefallshus som ska byggas finns det vissa saker att tänka på. Därför har vi samlat vilka regler som gäller vid om- eller tillbyggnad i anslutning till huset.

På Boverkets webbplats kan du ta del av vad som gäller
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling