Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
April 2020
 

I detta utskick:
  • Dags att betala medlemsavgiften!
    • Ändringar av medlemskapet
  • Information om FUB:s förbundsstämma 9 maj
  • Nu är anmälan för kursen "Anpassad IT" öppen
  • Information om coronaviruset på FUB:s webbsida
  • Webbkonferens med flerfunktionsnedsättning i fokus, 23/4
  • FUB i debatten: Skrämmande brister för dold riskgrupp
  • Risk att smitta sprids mellan äldreomsorg och LSS
  • En kort informationsfilm från FUB om att bli sjuk
  • FUB-förslag: Film om skyddsutrustning
Har du missat ett tidigare utskick? På FUB:s webbsida finns alla tidigare utskick av Medlemsnytt.
Länk till tidigare utskick. 
 
Dags att betala medlemsavgiften! 

Nu har aviseringen för ert medlemskap i FUB för 2020 skickats ut och bör ha landat i era brevlådor. Vi hoppas att alla vill fortsätta sitt medlemskap i FUB - alla behövs. Idag har FUB närmare 26 000 medlemmar. Varje medlemskap är ett kvitto på att det finns stöd för FUB:s arbete i samhället. Desto fler vi är, desto starkare röst får vi i samhället. Tillsammans kan vi arbeta för att förbättra situationen för personer med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning. FUB behövs. Du behövs. Stort tack för ert engagemang!

Riksförbundet FUB
 
Ändringar av medlemskapet
Många som fått medlemsaviseringen hör nu av sig till rikskansliet och vill göra ändringar i medlemskapet. Det går bra att exempelvis ändra vilken lokalförening man tillhör, om man flyttat eller önskar att tillhöra en annan förening. Det går också att ändra e-postadress om man bytt god man, eller helt enkelt har fått en ny. De flesta ändringar kan ni själva göra i FUB:s medlemssystem. Information och manual för detta hittar ni här. Har ni frågor om ert medlemskap eller önskar ändra personuppgifter, vänligen mejla din fråga till fub@fub.se.
 
Information om FUB:s förbundsstämma 9 maj

Vi har tidigare gått ut med information om FUB:s förbundsstämma som var planerad att genomföras i Stockholm 9-10 maj. På grund av rådande omständigheter med coronaviruset kommer stämman istället att genomföras digitalt. Den digitala förbundsstämman kommer istället att ske 9 maj och kommer att genomföras i Microsoft Teams - ett datorprogram som är gratis och lättanvändigt. I veckan kommer handlingar och information att skickas ut per post till samtliga ombud och observatörer som anmält sig att delta vid den digitala stämman. Anmälan till FUB:s digitala stämma stängde den 18 april. 

Vid frågor, vänligen kontakta Pia Sandberg, pia.sandberg@fub.se. 
 
Nu är anmälan för kursen "Anpassad IT" öppen
Anpassad IT är en 2-årig kurs på distans för dig som gått gymnasiesärskola. Studietakt 50% med träffar på folkhögskolan en gång per månad. 

Du får bo på skolan och vi har personer som kan hjälpa dig på kursen, på kvällar och på natten. Läs mer om detta under fliken boende. Mellan träffarna har du hemuppgifter och vi träffas på nätet. Du behöver hyrköpa en anpassad dator under kursen-tiden. Skolan skaffar datorn som du får på första träffen. Under kursen får du lära dig att skicka e-post, jobba med bilder och film, vara på Internet och mycket mer. Datorn använder vi som verktyg.

För mer information och anmälan, klicka här.
 
Information om coronaviruset på FUB:s webbsida
På FUB:s webbsida samlar vi information och uppdateringar om det nya coronaviruset och hur det påverkar personer med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer information här.
 
Webbkonferens med flerfunktionsnedsättning i fokus, 23/4
Infoteket i Uppsala och Nka-Nationellt kompetenscentrum anhöriga bjuder in till ett kostnadsfritt evenemang med flerfunktionsnedsättning i fokus.Du deltar med dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Datum: 23 april 2020
Tid: 13.30 - 16.00

Mer information och anmälan här.
 
FUB i debatten: Skrämmande brister för dold riskgrupp
Eva Flygare Wallén, forskare på Karolinska Institutet, och Harald Strand, ordförande för Riksförbundet FUB, i debattartikel i Altinget, 9 april. Många personer med intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning och autism tillhör riskgrupperna för att bli mycket sjuka av det nya coronaviruset. i De flesta bor i LSS-bostäder. Men personal i LSS-bostäder har ofta ingen skyddsutrustning. De har inte heller fått veta hur de ska ta hand om personer som blir sjuka av det nya coronaviruset.
Läs hela debattartikeln här.
 
Risk att smitta sprids mellan äldreomsorg och LSS
FUB har skrivit till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om att en del kommuner vill att personal arbetar i både äldreomsorg och LSS-verksamhet. Det kan göra att smitta sprids mellan äldreomsorg och LSS-bostäder. Vi vill att myndigheterna rekommenderar kommunerna att inte lägga scheman så att samma personer arbetar med både äldreboenden, hemtjänst och LSS-bostäder. Läs mer information här.
 
Vad är bra att tänka på om man blir sjuk av coronaviruset?
En kort informationsfilm från FUB
FUB vill förhindra att det nya coronaviruset drabbar vår målgrupp extra hårt. Bland personer med intellektuell funktionsnedsättning finns många som tillhör riskgrupper. FUB har spelat in en kort informationsfilm som berättar vad du kan göra om du blir sjuk. Se hela filmen här, eller klicka på bilden. Dela gärna filmen!
 
FUB-förslag: Film om skyddsutrustning
FUB föreslår att Socialstyrelsen gör en informationsfilm om skyddsutrustning.
 
Personal som tar hand om en person som har covid-19 ska bära skyddskläder, ansiktsmask och visir. Det gäller även personal i bostäder enligt LSS, som tar hand om personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism som smittats av coronaviruset. Personal i full skyddsutrustning kan verka mycket skrämmande. Därför föreslår FUB att Socialstyrelsen tar fram en enkel film om skyddsutrustning, som kan visas i bostäder enligt LSS. Filmen bör visa när en person tar på sig de olika delarna i skyddsutrustningen. Läs mer information här.
 
Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Hartshorne, föreningsutvecklare och kommunikatör.

Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.hartshorne@fub.se.