Nya avfallslagstiftningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Avfall Sverige välkomnar biogasbidrag
 
Regeringen avsätter 120 miljoner kronor till biogasproduktion i sin vårändringsbudget. Det ska säkra den fortsatta verksamheten. Stödet omfattar all biogas som uppgraderas till fordonsgas och som inte härrör från reningsverksslam, livsmedelsgrödor eller deponier. Den nuvarande stödperioden för produktion av biogas upphör den 31 maj 2020.
 
– Det är mycket positivt att biogas utgör en av de få större miljösatsningarna i regeringens vårändringsbudget. Det nya stödet kommer att garantera produktionen fram till årsskiftet. Då gäller det att det nya styrmedelspaket som presenterats i biogasmarknadsutredningen finns på plats, kommenterar Caroline Steinwig, rådgivare för biologisk återvinning på Avfall Sverige.
Uppdatering om Corona
 
EU:s miljödirektorat har publicerat ett vägledningsdokument "Avfallshantering i samband med coronavirus-krisen". Det ska säkerställa bra skydd för människors hälsa och för miljön, och samtidigt förebygga och minska störningar inom avfallshanteringen.
Vidare har Folkhälsomyndigheten klargjort vad som gäller för avfall från äldreomrorg.
 
Här är vår nya avfallslagstiftning
 
Nu har regeringen publicerat sina förslag till ändringar på avfallsområdet. De görs huvudsakligen för att genomföra EU:s reviderade avfallsdirektiv. Förslagen motsvarar det som tidigare presenterats. Bland annat ersätts begreppet 'hushållavfall' av 'kommunalt avfall' i miljöbalken, men även plan- och bygglagen samt avfallsskattelagen förändras.

Läs mer
Ytterligare steg mot ett gemensamt avfallsspråk
 
I helgen skyltades tre återvinningscentraler i Umeå, Göteborg och Stockholm upp, för att testa nya skyltar. Tester har också gjorts i miljörum och frågor har ställts till allmänheten.
Systemet blir gemensamt för hela Norden, vilket ökar möjligheterna att nå återvinningsmålen.

Läs mer
Snart dags att söka bidrag
 
Har du en idé om en fysisk investering för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från Klimatklivet.
Den 5 maj öppnar nästa sökomgång till Klimatklivet. Fram till den 28 maj är det då möjligt att söka bidrag till lokala och regionala investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Läs mer
Nej tack till RUT-avdrag för grovavfall
 
Avfall Sverige avstyrker förslaget om rutavdrag för bortforsling av bohag och annat lösöre i syfte att främja återanvändning. Avfall Sverige anser att det är viktigt med stöd till andrahandsaktörer men ett rutavdrag för borttransport av bohag kan ge oönskade sidoeffekter i form av missbruk av bidraget för transporter av rent skräp och avfall – i ett senare led en ökad nedskräpning och dumpning i vårt samhälle.

Läs mer
Onödig kontroll av ekologisk produktion
 
Regeringen föreslår bland annat att Jordbruksverket ska kontrollera märkning av produkter och ämnen som godkänts för användning i ekologisk produktion. I sitt remissvar påpekar Avfall Sverige att beslut om godkännande av insamlingssystem måste utfärdas till rätt aktör. Vidare är biogödsel som sprids inom ekologisk odling certifierad enligt SPCR 120, vilket innebär att det redan idag sker en omfattande kvalitetskontroll.

Läs mer
Ny Public Affairs-ansvarig på Avfall Sverige
 
Avfall Sverige välkomnar Katarina Sundberg som ny ansvarig för Public Affairs. Katarina har en bred kunskap och lång erfarenhet inom samhällsfrågor, politik och hållbar utveckling. De senaste åren har hon ansvarat för samordning och ledning i 2030-delegationen inom Miljödepartementet.
Katarina börjar den 17 augusti och kommer att arbeta utifrån Avfall Sveriges Stockholmskontor.
Nytt nummer av Avfall och Miljö
 
Läs om moderna skyddsronder
 
Nu finns årets andra nummer av Avfall och Miljö ute. Temat är arbetsmiljö men vi kan också läsa experternas råd om invasiva arter, den breda samlingen som ska minska matsvinnet och debatt om återbruk.

Läs tidningen digitalt
"Inte vårt ansvar att rädda tidningar i kris"
 
Tidningsutgivare vill slippa undan producentansvaret för returpapper. Det skulle dock belasta fel parter, menar Avfall Sverige och sju företrädare för boende- och fastighetsägarorganisationer i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Läs mer
Avfall Sverige stödjer plastprojekt i Brasilien
 
Naturvårdsverket har beviljat 2 miljoner kronor till ett projekt för att minska utflödet av plast till haven. Projektet ska bland annat utmynna i en handbok om hur marint skräp kan undvikas och hur plastavfall kan omhändertas på ett hållbart sätt i kuststäder.

Läs mer
Guide om anvisning av hämtplats uppdaterad
 
Avfall Sveriges guide #7 om anvisning av hämtplats för hushållsavfall har nu ett avsnitt om möjligheterna att verkställa ett beslut om anvisning av plats omedelbart. Ny rättspraxis tas också upp. Uppdateringen har gjorts av jurist Christer Hjert, VD på Kommunakuten AB, med mångårig erfarenhet av kommunjuridik. Ett webbinarium om anvisning av plats – med tyngdpunkt på ändringarna i guiden – kommer att hållas i maj.
 
Nya rapporter från Avfall Sverige
 
2020:08 Goda exempel på kommunalt återbruksarbete
En enkätundersökning och telefonintervjuer ligger till grund för denna rapport, som redovisar hur kommuner i olika delar av landet på olika sätt arbetar med att minska avfallsmängderna genom återbruk.


Läs mer

2020:09 System för trådlös övervakning av temperatur vid lagring av avfallsbränsle/biobränsle och kompost
projektet är att ta fram ett system som kan utföra kontinuerlig temperaturövervakning med sensorer inuti lager bestående av avfallsbränsle/ biobränsle och komposthögar.

Läs mer


2020:10 Avfallshantering i glesbygd, på öar och vid säsongsvariationer
Här redovisas en del av de utmaningar som avfallshantering i glesbygd och på öar samt vid säsongsvariationer medför, men exempel på enkla och smarta lösningar ges också. Bland exemplen finns djursäkring av kärl för att hindra att de välts av vilda djur, utdelning av utrustning för ökad förpackningsåtervinning på skidorter och tekniker för lokalt omhändertagande av matavfall och slam.

Läs mer
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Avfall Sverige har med anledning av risken för spridning av Corona (Covid 19) valt att erbjuda några av våra utbildningar online medan andra istället kommer att ges till hösten.
Årsmötet i en dator nära dig
 
När: 2 juni kl 9-12
Var: Online

På grund av rådande läget med Corona-viruset tvingas Avfall Sverige kraftigt banta det planerade årsmötet som skulle hållits i Malmö den 2-3 juni. Men årsmötesförhandlingar och flera godbitar ur programmet sänds i form av ett webbinarium.

Bland annat presenteras en rykanske färsk rapport om avfallshanteringens plats i samhällsplaneringen. Vi tar del av senaste nytt om producenternas utbyggnad av den bostadsnära insamlingen av förpackningar och tidningar och om det gemensamma, nordiska skyltsystemet. Och så utses Årets bästa avfallskommun.

Läs mer och anmäl dig
 
Grundkurs i avfallslagstiftning
 
När: 12–13 maj
Var: Online

Just nu revideras både miljöbalken och avfallsförordningen. Vi går igenom de förändringar som väntar, liksom övrig lagstiftning som är relevant för det kommunala avfallsansvaret.

Läs mer
 
Våra webbaserade kurser – när du vill, var du vill
 
Svensk avfallshantering
– introduktion
 
Det här är en utbildning som är framtagen särskilt för dig som är ny i branschen, men den riktar sig också till dig som har varit med ett tag, är nyfiken på att lära dig mer och vill uppdatera dina kunskaper. 

Läs mer
Avfallskunskap för politiker
– introduktion
 
Här ges en bra kunskapsbas för dig som kommunpolitiker med uppdrag inom tekniska nämnder, avfallsbolag och liknande, så att du kan arbeta med och ta beslut om avfallsfrågor på ett effektivt sätt.
 
Certifierad sophämtare
 
Med bättre kunskaper blir arbetet både effektivare och roligare. Här lär du dig hur samhällets avfallshantering är organiserad, du får koll på arbetsmiljö, kvalitet, service och kundbemötande – och mycket mer. 
ÅVC-körkortet
 
När du har gått kursen ska du lättare kunna hjälpa kunderna att sortera rätt, kunna sprida både information och inspiration till ÅVC-besökarna, bemöta kunderna på ett bra sätt och dessutom undvika att utsätta dig för onödiga risker.